Ziņu arhīvs
< Maijs 2007 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 29. aprīlis
Vārda dienas: Vilnis, Raimonds, Laine

Eiropas Baznīcu padomju ģenerālsekretāri tiekas Budapeštā

Ungārijā, Budapeštas Ekumēniskajā centrā no 16. līdz 19. aprīlim notika Eiropas Nacionālo Baznīcu padomju ģenerālsekretāru ikgadējā sanāksme. To organizēja Eiropas Baznīcu Konference (CEC), kas ir ekumēnisks Eiropas baznīcu forums.

Nacionālās Baznīcu padomes (NBP), kas darbojas jau 105 pasaules valstīs, ir forums attiecīgās zemes Baznīcām, kurā tās var risināt dialogu un veidot sadarbību dažādiem konkrētiem projektiem. Reizi gadā Eiropas Baznīcu padomju ģenerālsekretāri pulcējas, lai iepazīstinātu pārējos ar savas zemes Baznīcu sadarbību un pārrunātu kopējo ainu Eiropā – kādas problēmas nodarbina kuru zemi un kāda ir Baznīcu kopējā atbilde uz šīm problēmām – vai tā ir globalizācija, migrācija, bezdarbs, islāma nostiprināšanās, jaunu sektu un kustību ienākšana, vardarbība vai kas cits.

NBP bieži visaptverošāk reprezentē savas zemes garīgo ainavu, jo tajās parasti piedalās attiecīgās zemes ekumēniskas organizācijas un visas nozīmīgākās Baznīcas, ieskaitot protestantu, Romas Katoļu un Ortodoksās Baznīcas. Šo padomju pieredze un darbības vēsture ir ļoti atšķirīga – sākot ar Somijas Ekumēnisko Padomi, kas šogad svinēs savu 90 gadu jubileju, līdz pat zemēm, kurās šādas padomes vēl tikai veidojas.

NBP ir tā sauktā "drošā telpa", kurā Baznīcas var apspriest smagas tēmas vai tabu, izlīdzināt konfliktus, ja tādi radušies, veicināt savas zemes garīgās atmosfēras attīstību ar tādiem līdzekļiem, kas ir pieņemami visām Baznīcām, neskarot tās jomas, kurās pastāv uzskatu atšķirības.

Viens pozitīvs piemērs šādam Vācijas NBP ietvaros risinātam dialogam ir parakstīšanai sagatavots dokuments, kurā deviņas Vācijas Baznīcas savstarpēji atzīst viena otras kristību derīgumu.

Sanāksmes dalībnieki īsā, draudzīgā vizītē apmeklēja Ungārijas Bīskapu Konferences (Katoļu Baznīcas organizācija) ģenerālsekretāru Dr. Nemetu. Pēdējā pēcpusdienā konferences dalībniekiem bija iespēja mazliet apskatīt skaisto Budapeštu visā pavasara ziedu krāšņumā.

Šajā sanāksmē piedalījās NBP ģenerālsekretāri no 18 Eiropas valstīm, kā arī pārstāvji no Eiropas Baznīcu Konferences un Pasaules Baznīcu padomes (WCC). Tā kā Latvijā NBP vēl nav nodibināta, Latvijas Baznīcas kā novērotāja pārstāvēja Rita Brūvere no LELB Ārlietu Komisijas.


Ziņa publicēta 2007.05.03 00:20.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »