Ziņu arhīvs
< Aprīlis 2007 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 15. maijs
Vārda dienas: Sofija, Taiga, Arita, Airita

DIENAS LOZUNGS

Kungs, tu mums žēlsirdīgs, uz tevi ceram! Lai viņa roka ik rītu ir mūsu glābiņš posta
laikā!
Jes 33:2

Šie baltos tērpos – kas tad viņi ir un no kurienes nākuši? Es teicu: mans kungs, tu zini.
Un tad viņš sacīja: šie ir tie, kas nāk no lielām bēdām un ir mazgājuši savas drēbes un tās balinājuši Jēra asinīs. Un viņi nedz izsalks, nedz slāps vairs.
Atkl 7:13–14, 16

Jes 4:2–6
Ef 4:1–16
Mt 8:28–34

lasīt vairāk >

KALME atskatās uz 30 ražena darba gadiem

No 19. līdz 22. aprīlim Utrehtā, Nīderlandē notika Eiropas mazo luterisko baznīcu Komunikācijas komisijas (KALME) 30 gadu pastāvēšanas jubilejas sanāksme, kas pulcēja Eiropas luterisko baznīcu pārstāvjus no austrumiem un rietumiem, un arī no dienvidiem (šobrīd KALME apvieno 23 Baznīcas no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Austrijas, Čehijas, Horvātijas, Krievijas, Slovēnijas, Itālijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Rumānijas u.c. valstīm). No LELB jubilejas sanāksmē piedalījās mācītāji Pāvils Brūvers un Mareks Ignats.

KALME ir Pasaules Luterāņu Federācijas (PLF) organizācija, kas dibināta 1977. gadā. Šīs organizācijas dibināšanas mērķis bija mest tiltus pāri dzelzs aizkaram – no rietumiem uz austrumiem. KALMEs pārstāvji ar atvērtu sirdi un dāsnām rokām devās pāri robežām, interesējoties par to, kā klājas ticības brāļiem un māsām Padomju Savienībā un citās Maskavas apspiestajās Austrumeiropas valstīs, un, cik iespējams, veidojot šo baznīcu starpā komunikācijas tīklu un veicinot ciešāku savstarpējo sadraudzību. Kā atzīmē viens no KALME dibinātājiem, ilggadīgais valdes loceklis Jibbo Poppens: “Šai organizācijai motivāciju un entuziasmu deva Jēzus mācekļu Pētera un Jāņa vārdi augstajiem priesteriem un toreizējiem politiskajiem vadītājiem: “Spriediet paši, vai ir taisnīgi Dieva priekšā jums vairāk klausīt nekā Dievam; jo mēs nevaram nerunāt par to, ko esam redzējuši un dzirdējuši.”” (Apustuļu darbi 4:19-20)

KALMEs ļaudīm ar šo dedzīgo pārliecību sirdī, ka Evaņģēlija vēsts nedrīkst apstāties pie šīs pasaules vareno vilktajām robežām, astoņdesmito gadu laikā izdevās pārmest jaunus tiltus no Rietumiem uz Austrumiem. KALMEs aktīvisti apmeklēja luteriskās baznīcas toreizējā Vācijas Demokrātiskajā republikā, Ungārijā, Polijā, Baltijā, arī Krievijā. Cik vien tas bija iespējams, baznīcu pārstāvji no Austrumeiropas tika ielūgti uz KALMEs rīkotajiem semināriem, konsultācijām un sanāksmēm. Jibbo Poppens ar prieku atceras savas tikšanās ar mācītāju Haraldu Kalniņu, apbrīnojot viņa lielo entuziasmu un enerģiju, ar kādu viņš kalpoja vācu draudzēm plašajā Krievijā. Ar KALMEs atbalstu toreiz šis darbs varēja kļūt vēl efektīvāks.

Protams, KALMEs aktivitātes rūpīgi novēroja arī šo valstu drošības dienesti. 1990. gadā atklājās, ka viens no KALMEs biroja līdzstrādniekiem ilgus gadus bija kalpojis Austrumvācijas slepenajam dienestam. Tomēr, ņemot vērā arī šīs neveiksmes, ieguvums no KALMEs aktivitātēm bija nenovērtējami liels: 1) tika nodibinātas informācijas saites Austrum- un Rietumeiropas baznīcu starpā; 2) veidojās nozīmīgi personīgi kontakti dažādo luterisko baznīcu pārstāju starpā; 3) ar KALMEs atbalstu tika izaudzināti daudzi jauni baznīcas mediju un sabiedrisko attiecību darbinieki, kas joprojām aktīvi kalpo savās baznīcās.

KALMEs pilnsapulce atskatījās uz 30 gados paveikto un centās iezīmēt jaunus mērķus šodien tik ļoti pārmainītajā Eiropā. Pilnsapulci uzrunāja viesi no Pasaules Luterāņu Federācijas - PLF Eiropas sekretāre Eva-Sibille Fogele-Mfato (Eva-Sibylle Vogel-Mfato) un PLF Komunikācijas dienesta “Visibility” grupas vadītājs Dirks-Mihaēls Gretzš (Dirk-Michael Groetzsch). Viņi aicināja KALMEi meklēt jaunus uzdevumus, ņemot vērā jaunos izaicinājumus, kādi šobrīd jāpiedzīvo baznīcām visā Eiropā gan austrumos, gan rietumos. Debatēs izkristalizējās atziņa, ka lai arī dzelzs aizkars vairs nepastāv, tomēr tiltus austrumu un rietumu starpā jāturpina veidot, un tā joprojām paliks viena no KALMEs prioritātēm. Tam klāt nāk nepieciešamība celt tiltus dažādu gan luterisko, gan citu Baznīcu starpā Eiropā ar nolūku veicināt Eiropas integrāciju. Un vēl - aizvien nozīmīgāka kļūst baznīcu mediju pārstāvju izglītošana dažādos jaunos mediju darba paņēmienos un tehnoloģijās, lai informācijas darbs baznīcās atbilstu jaunākajam iespēju līmenim.

Pilnsapulces otrajā dienā tika ievēlēta KALMEs jaunā valde astoņu cilvēku sastāvā: Praksedis Baumane (Nīderlande), Pāvils Brūvers (Latvija), Marina Hudenko (Krievija), Rolands Kaufmans (Francija), Phoebe Luka (Lielbritānija), Meelis Sulds (Igaunija), Marko Ušmans (Austrija) un Sebastians Zebe (Itālija). Valde no sava vidus izraudzīja prezidiju četru cilvēku sastāvā (prezidente P. Baumane, viceprezidente M. Hudenko, kasieris M. Ušmans un sekretārs R. Kaufmans).

Pēc darba noslēguma pilnsapulces dalībnieki devās uz Amsterdamu, kur notika KALMEs 30 gadu jubilejai veltīts seminārs. Tā temats bija veltīts jaunatnei – kādi līdzekļi, kāda komunikācija nepieciešama, lai baznīca aizsniegtu jaunus ļaudis. Semināra dalībniekus uzrunāja Nīderlandē veiksmīgi jaunatnes vadītāji kā arī analītiķi - augstskolu studenti un pasniedzēji. Kopīgo atziņu īsos vārdos varētu izteikt sekojoši: jaunieši neatsaucas uz teorētiskām, bezkaislīgām runām, kas viņiem šķiet svešas. Jaunieši vēlas būt iesaistīti procesos, kas pārveido apkārtni, kas pārveido pasauli, kas padara to labāku. Baznīcai šajā ziņā ir daudz ko piedāvāt, un Baznīcas vēsts uzrunā jauniešus, ja tā tiek pasniegta patiesi un no sirds.

KALMEs 30 gadu jubilejas četru dienu pasākums noslēdzās svētdien, 22. aprīlī ar pateicības dievkalpojumu vecajā luterāņu dievnamā Amsterdamā, pateicoties Dievam gan par KALMEs 30 gadiem, gan par PLF 60 gadiem, kas nesen tika plaši atzīmēti PLF sanāksmē Lundā. Svētku dievkalpojumu vadīja Nīderlandes evaņģēliski luteriskās Sinodes prezidente, mācītāja Ilona Fritza (Ilona Fritz), bet sprediķi teica PLF ģenerālsekretāra vietnieks, mācītājs Čandrans Pauls Martins (Chandran Paul Martin), iedrošinot “mazo ganāmo pulciņu” nezaudēt ticības drosmi un paļauties uz Labo Ganu, kas Savas avis neatstās un nepametīs nelaimē.

Nākamā KALMEs valdes sēde paredzēta š.g. septembrī Rīgā un tās uzdevums būs ar mūsu Baznīcas speciālistu palīdzību izstrādāt KALMEs stratēģisko rīcības plānu nākamajiem trim gadiem.

Attēlā: KALME jaunā valde Utrehtā. Priekšā prezidente Praksedis Baumane,  viņai seko Meelis Sulds, Pfoebe Luka, Rolands Kaufmans, Pāvils Brūvers un attālāk kreisajā pusē – Marina Hudenko.
 


Ziņa publicēta 2007.04.25 17:06.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »