Ziņu arhīvs
< Janvāris 2009 >
p o t c p s s
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
2024. gada 27. maijs
Vārda dienas: Dzidra, Dzidris, Gunita, Loreta

Ieskats Latvijas Bībeles biedrības darbībā

Latvijas Bībeles biedrība ir starpkonfesionāla organizācija, kas tulko, izdod un izplata Bībeli un citu Bībeli paskaidrojošu literatūru Latvijā. Šogad biedrība svinēs savas darbības atjaunošanas ievērojamu jubileju. Par tās paveikto pagājušajā gadā un šī gada darbības iecerēm informē Latvijas Bībeles biedrības ģenerālsekretārs Valdis Tēraudkalns.

"Aizvadītajā gadā ir turpinājies darbs pie jaunā Bībeles tulkojuma, apkopojot un izskatot konfesiju pārstāvju un valodnieku ieteikumus. 2009. gada sākumā ir uzsākts  darbs pie teksta maketēšanas.

„Bībeles biedrība apzinās, ka svarīgi ir ne tikai Bībeli tulkot un izplatīt, bet veicināt tās atpazīstamību un lasīšanu, jo citādi var iznākt, ka ir iztulkots teksts, kuram nav lasītāju,” uzsver Latvijas Bībeles biedrības ģenerālsekretārs Valdis Tēraudkalns.

Lai popularizētu Bībeles lasīšanu jauniešu vidū, Latvijas Bībeles biedrība (LBB) īstenoja akciju Lasāmviela (sk. www.bibelesbiedriba.lv/lasamviela) - izdotas četras reklāmas kartiņas, kuras bez maksas tika izplatītas Forum Cinema, kinoteātrī “Rīga”, LU kopmītnēs, Latvijas Mākslas akadēmijā u. c. sabiedriskās vietās. Akcijas Lasāmviela reklāma novembrī tika ievietota portālā draugiem.lv Izveidots arī gaismas atstarotājs, kas izdalīts jauniešiem un bērniem. Akcijas ideju un grafisko risinājumu LBB izstrādājusi kopā ar dizaina apvienību Rabit.

2008. gada 11.-12. decembrī notika Valsts valodas komisijas un Latvijas Bībeles biedrības rīkota starptautiska konference „Tulkojums kā kultūrvēsturisks notikums” (Bībeles tulkošana: teorija, vēsture, mūsdienu prakse). Šis bija otrais šai tematikai veltītais simpozijs - tāda paša nosaukuma konference notika arī 2007. gada nogalē. Referātu autori pārstāvēja dažādas institūcijas – Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti, Rēzeknes Augstskolas Letonikas institūtu u.c. Konferences darbā piedalījās arī ārvalstu lektori no Apvienotajām Bībeles biedrībām. Referātus plānots izdot atsevišķā krājumā.

LBB darbs lielā mērā bijis iespējams pateicoties daudzajiem ziedotājiem, kuriem pienākas vislielākais paldies. 2008. gadā viņi atbalstīja virkni projektu, kuri tiks realizēti šī gada laikā – Vecās Derības teksti mp3 formātā, pārvietojamā Bībeles izstāde, no Zviedrijas pārņemta Bībeles stāstu mācīšanas programma skolām “Piedzīvojums ar Bībeli” (kursi interesentiem notiks 2009. g. rudenī) u.c.".

Latvijas Bībeles biedrība šogad svinēs savas darbības atjaunošanas 20. gadadienu. Tās pirmsākumi meklējami jau 1813.gadā, kad ar Britu un Ārzemju Bībeles biedrības palīdzību tika nodibinātas Krievijas Bībeles biedrības filiāles - Kurzemes un Rīgas Bībeles biedrības ar nodaļām dažādās Latvijas draudzēs. 1826. gadā ar ķeizara Nikolaja I pavēli Krievijas impērijas teritorijā Bībeles biedrības tiek slēgtas, bet vēlāl to darbība tiek atjaunota. Periodā starp abiem pasaules kariem Latvijā darbojās vairāku ārzemju Bībeles biedrību filiāles. Padomju okupācijas gados tās tika slēgtas. Darbs varēja atjaunoties vienīgi īsi pirms PSRS sabrukuma - Latvijas Bībeles biedrība tika dibināta 1989. gadā. Tās darbā piedalās visu tradicionālo kristīgo konfesiju pārstāvji. LBB ir Apvienoto Bībeles biedrību locekle.

Attēlā: LBB akcijas "Lasāmviela" materiāli. 


Ziņa publicēta 2009.01.21 14:28.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »