Ziņu arhīvs
< Janvāris 2009 >
p o t c p s s
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
2024. gada 27. maijs
Vārda dienas: Dzidra, Dzidris, Gunita, Loreta

Reorganizēta Reliģisko lietu pārvalde

Šā gada 1.janvārī stājas spēkā likums „Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā”, kurš paredz reorganizēt Reliģisko lietu pārvaldi. Jaunais reliģijas lietu pārvaldības modelis paredz Reliģijas un sabiedrisko lietu nodaļai turpmāk nodrošināt politikas izstrādi, koordināciju un īstenošanu reliģijas jomā, savukārt Uzņēmumu reģistram nodrošināt reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrāciju un pārreģistrāciju, statūtu reģistrāciju, vadības institūciju sastāva reģistrāciju, kā arī izziņu izsniegšanu par paraksta tiesīgajām personām.

Par izmaiņām un jaunajiem normatīvajiem aktiem informē Jekaterina Macuka, Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta Reliģijas un sabiedrisko lietu nodaļas vadītāja. 

"2008. gada oktobrī tika aktualizēts jautājums par Reliģisko lietu pārvaldes reorganizāciju un tās veicamo funkciju sadalīšanu. Tika izstrādāts un 2008. gada 4. novembra Ministru kabineta sēdē atbalstīts likumprojekts „Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā”, kas paredz reorganizēt Reliģisko lietu pārvaldi un tās veicamās funkcijas sadalīt starp Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru un Tieslietu ministriju.

Likums „Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā” pieņemts Saeimā 2008. gada 18. decembrī. Likums paredz reorganizēt Reliģisko lietu pārvaldi un tās veicamās funkcijas nodot Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram un Latvijas Republikas Tieslietu ministrijai.

Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā nosaka jauno reliģijas lietu pārvaldības institucionālo modeli. Reliģisko lietu pārvaldes funkcijas tiek sadalītas starp Tieslietu ministriju un Uzņēmumu reģistru. Tieslietu ministrija nodrošinās politikas izstrādi, koordināciju un īstenošanu reliģijas jomā, savukārt Uzņēmumu reģistrs nodrošinās reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrāciju (t.i. reliģisko organizāciju reģistrācija, pārreģistrācija, statūtu reģistrācija, vadības institūciju sastāva reģistrācija, izziņu par paraksta tiesīgajām personām izsniegšana).

Likumā arī tiek reglamentēti reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistra vešanas pamatnoteikumi, ieraksta izdarīšanas reģistrā nosacījumi, kā arī precizēts reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrācijai, pārreģistrācijai u.c. iesniedzamo dokumentu klāsts un to apraksts. Likumprojektā tiek reglamentēti reģistrā iestādei iesniedzami dokumenti reliģiskās organizācijas vai to iestādes reģistrācijai, pārreģistrācijai, kā arī dokumenti statūtu, vadības un revīzijas komisijas sastāva izmaiņu reģistrācijai.

Sākot ar 2009. gada 8. janvāri, dokumentus, kas attiecās uz reliģiskās organizācijas vai tās iestādes reģistrāciju (pārreģistrāciju, statūtu (satversmes, nolikuma) vai izmaiņu vadības institūciju sastāvā reģistrāciju, izziņas par paraksta tiesīgajām personām izsniegšanu), iesniedz Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (adrese: Pērses iela 2, Rīgā, LV-1011). Papildus informācija atrodama Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā mājas lapā (www.ur.gov.lv). Savukārt jautājumi, kas saistīti ar valsts un reliģisko organizāciju attiecību īstenošanu, ir Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta nodaļas kompetencē.

Lai veiktu reliģiskās organizācijas reģistrāciju vai citas nepieciešamās darbības, pagaidām izmantojamas RLP izstrādātās pieteikumu veidlapas, kuras jāiesniedz UR. Veidlapu paraugi būs spēkā līdz brīdim, kamēr tiks izstrādāti un stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi par reliģisko organizāciju reģistrāciju. Pieteikumu veidlapas ir atrodamas TM mājas lapas sadaļā „Informācija par reliģisko organizāciju reģistrācijai iesniedzamajiem dokumentiem”.

Plašāku informāciju un dažādus jautājumus interesenti var precizēt Tieslietu ministrijā, vēršoties pie J.Macukas vai apmeklējot interneta vietni http://www.tm.gov.lv/lv/ministrija/iestades/rlp.html 

Šeit var apskatīt Likuma grozījumus (word formātā).

Jekaterina Macuka
Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta 
Reliģijas un sabiedrisko lietu nodaļas vadītāja
tālr.: 67162603; 67162602; fakss: 6712619
Atrašanās vieta: Brīvības ielā 91, Rīgā, LV-1001
Juridiskā adrese: Brīvības bulvārī 36, Rīgā, LV-1536


Ziņa publicēta 2009.01.08 09:45.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »