Ziņu arhīvs
< Decembris 2008 >
p o t c p s s
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
2024. gada 27. maijs
Vārda dienas: Dzidra, Dzidris, Gunita, Loreta

Pasaules orķestris Nr. 1 - Grostonas bērniem

Britu klasiskās mūzikas žurnāls „Gramophone”, aptaujājot mūzikas kritiķus visā pasaulē, nācis klajā ar labāko orķestru TOP 20. Pirmo vietu tajā ieņem Amsterdamas „Concertgebouw”, kuru vada izcilais latviešu diriģents Mariss Jansons. Inga Reča ir atklājusi, ka šo orķestri vieno ciešas saites ar vienu no Latvijas skolām, un par to vairāk raksta laikrakstā "Svētdienas Rīts".

"Novembra beigās ietekmīgais britu klasiskās mūzikas žurnāls „Gramophone”, aptaujājot mūzikas kritiķus visā pasaulē, nācis klajā ar pasaules labāko orķestru TOP 20. Mums par lielu prieku, pasaulē labāko orķestri – Amsterdamas „Concertgebouw” vada izcilais latviešu diriģents Mariss Jansons. Otrs viņa vadītais orķestris – Bavārijas Radio un televīzijas simfoniskais orķestris - ierindots šī topa 6. vietā. Tā ziņo „Kultūras Diena”, nr. 46, 2008. gada 21. novembrī.

Taču tikai retais Latvijā zina, ka Amsterdamas karaliskā „Concertgebouw” orķestra pūtēju grupai ir ciešas saiknes ar Grostonas Kalna skolu, kuras kapelāns un bazūņu kora vadītājs ir palīgmācītājs Valdis Strazdiņš. Pateicoties Ceistas Brāļu draudzes misijai, ar kuras gādību tika uzsākts šis projekts, kopš 2007. gada sākuma Kalna skolas bazūņu koris ir saņēmis 10 izcilas kvalitātes mūzikas instrumentus, bet šoruden skolēni Amsterdamā ne tikai klausījās izcilā orķestra sniegumu, bet tikās ar maestro M.Jansonu.   

Svētības, kas nāk cauri gadsimtiem

„Tikko saņēmu ziņu, ka Brāļu draudzes misija Ceistā turpinās sadarbību ar Amsterdamas „Concertgebouw” orķestri. Ņemot vērā, ka viņu diriģents, maestro Mariss Jansons ir viņus aizvedis līdz pasaulē pirmā orķestra statusam, pūtēju grupa vēlas turpināt kaut ko darīt Latvijas labā.

Viņi rīkos koncertu, lai iegādātos vēl vienu instrumentu – „Roland” sintezatoru, kurš domāts kompozīcijām un ierakstiem,” sarunas sākumā priecīgs paziņo palīgmācītājs Valdis Strazdiņš.

Bet kāds gan sakars Ceistas Brāļu draudzes misijai Nīderlandē ar Latviju? Izrādās – tā nav radusies ne vakar, ne aizvakar, bet gan 18. gadsimtā, kad viens no Vidzemes brāļu draudzes pārstāvjiem - Skangaļu Jēkabs tieši šai vietā izveidoja pirmo ziepju fabriku, kas nesa uzplaukumu šai vietai. Šo faktu Ceistas Brāļu draudžu arhīvā atrada mācītājs, Latvijas brāļu draudzes misijas vadītājs Gundars Ceipe. Tādejādi var sacīt, ka Ceistas misija ir nolēmusi atdot Latvijai to Dieva žēlastību, ko viņi reiz saņēmuši caur Latviju.

Pārvietojamās „ērģeles” – bazūņu koris

Ideja par mūzikas instrumentu ziedojumu radās, kad Ceistas Brāļu draudzes misijas vadītājs Jobs van Melle Valdim Strazdiņam jautājis: varbūt Kalna skola vēlas organizēt savu bazūņu kori? „Es momentā piekritu, jo pats savā laikā esmu mācījies bazūni  A.Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā,” stāsta mācītājs Strazdiņš. Izrādījās, ka „Concertgebouw” mūziķis Perijs Hoogendiks (Perry Hoogendijk, http://www.perryhoogendijk.com/), kurš nāk no Ceistas Brāļu draudzes, piedāvājis rīkot labdarības koncertu, kurā iegūto naudu izmantot kādiem labiem projektiem. Atsaucību guva Grostonas Kalna skolas bazūņu orķestra projekts.

Pirmo reizi klausītāji saziedoja 15 tūkstošus eiro, par kuriem nopirka ļoti labas kvalitātes „Jamaha” mūzikas instrumentus - 3 flīgelhornus,  3 bazūnes, 2 trompetes, 1 eifoniju un 1 tubu. Ar tiem skolas orķestris jau ir piedalījies vairākos pasākumos, no kuriem ievērojamākais 2008. gada vasarā Leipcigā vācu evaņģēlisko baznīcu bazūņu koru salidojumā, kurā piedalījās 16 tūkstoši pūtēju, (to fiksēja arī Ginesa rekorda grāmatā!)

2008. gada rudenī skolas orķestris devās uz Latvijas Brāļu draudžu misijas dienām Ceistā. Tā kā Latvija ir uzņemta Brāļu draudžu diasporā, tas nozīmē, ka šobrīd Brāļu draudžu centrs Latvijā atrodas tieši Grostonas Kalna skolā. Grostonieši ne tikai bija ieaicināti ciemos Amsterdamas Brāļu draudzē, bet Ceistas misija jauniešiem bija sagādājusi iespēju noklausīties Marisa Jansona diriģētā pasaulē izcilākā simfoniskā orķestra - Amsterdamas „Concertgebouw” koncertu, kur viena ieejas biļete maksā 70 eiro!

Tikšanās ar izcilo orķestri un maestro Jansonu

Kalna skolas bazūņu orķestra dalībnieki ne tikai varēja noiet orķestra bedrē pie mūziķiem, bet viņiem bija iespēja tikties ar maestro Marisu Jansonu. Tas bijis īpašs mirklis ne tikai latviešiem, bet arī pašiem mūziķiem, jo maestro vienmēr ir steidzīgs un sarunas allaž ir tikai par darbu. „Mariss sasveicinājās ar bērniem un visiem novēlēja: „Ticiet uz Dievu un mācieties mūziku!” Man izdevās viņu svaidīt ar eļļu un palūgt par viņa turpmāko dzīvi. Viņš ļoti atvainojās par savu steigu: „Piedodiet, ka nevaru būt ar jums ilgāk kopā, tūliņ jālido uz Minheni,”” par sastapšanos stāsta palīgmācītājs Strazdiņš.

Arī pašam Valdim Strazdiņam šī bija īpaša sastapšanās, jo „iepriekšējās dzīves laikā”, kad mācītājs dziedājis Valsts akadēmiskajā korī „Latvija”, viņš ir koncertējis gan ar Marisu Jansonu, gan viņa tēvu – izcilo diriģentu Arvīdu Jansonu. „Ar Arvīdu Jansonu dziedāju savu pirmo koncertu 1978. gadā filharmonijā, kad atskaņojām Mocarta „Rekviēmu”. Tā gadījās, ka arī savā pēdējā koncertā  dziedāju Mocarta „Rekviēmu”, šoreiz gan Rīgas Domā, kad Mariss diriģēja koncertu sava tēva piemiņai. Ja nemaldos, tas bija 1987. gadā. Es viņam atgādināju, ka Arvīdam Jansonam piemita tāda brīnišķīga īpašība, ka viņš visus mūziķus uztvēra par saviem ģimenes locekļiem, līdz ar to viņš panāca labu rezultātu visos savos koncertos. Arī Marisa attieksme ir tikpat godīga, bet slodze, ko uzliek mūzikas menedžments pasaules līmenī, ir ļoti liela un tā kā Mariss to dara ar pilnu atdevi, dzīvības ieguldījumsvienmēr ir ļoti liels,” dalās Valdis Strazdiņš.

Vai karaliskais „Concertgebouw” būs Latvijā?

Pirmo reizi visu Amsterdamas „Concertgebouw” orķestri uz Latviju 2006. gadā atveda Nīderlandes karaliene Beatrikse. „Domāju, ka „Concertgebouw” pūtēju grupa desmit cilvēku sastāvā ir gatava braukt uz Latviju spēlēt kādā pasākumā. Ja tikai mēs uzaicinātu,” domā palīgmācītājs Strazdiņš. „Tā varētu būt brīnišķīga sadraudzība - Dubultu bazūņkoris, Jaunās Ģertrūdes, jelgavnieki, mēs un … „Concertgebow”.

2009. gada brāļu draudžu lozungs saka: ”Kas cilvēkam nav  iespējams, Dievam ir iespējams.”"

Attēlā: palīgmācītājs Valdis Strazdiņš un maestro Mariss Jansons.

Marijas Jannekes Strazdiņas foto

 

Ziņa publicēta 2008.12.22 08:41.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »