Ziņu arhīvs
< Oktobris 2008 >
p o t c p s s
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
2024. gada 09. maijs
Vārda dienas: Klāvs, Einārs, Ervīns

Ekumēniska sanāksme Sambatā de Sus, Rumānijā

Sambata de Sus pareizticīgo klosteris un akadēmija no 24. līdz 28 septembrim pulcēja Pasaules baznīcu apvienības un Eiropas baznīcu Konferences rīkota semināra „Nākotnes teoloģiskā izglītība Austrum un Centrāleiropā” dalībniekus. Par semināru un tajā skatītajiem jautājumiem vairāk stāsta dalībnieks no LELB Guntis Kalme.

Seminārs kopā pulcēja  37 dalībniekus no Baltkrievijas, Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Gruzijas, Grieķijas, Vācijas, Ungārijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Krievijas, Šveices un Ukrainas, kuri pārstāvēja grieķu katoļus, husītus, luterāņus, pareizticīgos, reformētos un Romas katoļus.

Konferences rezolūcijā tika atzīmēts, ka straujo Austrum- un Centrāleiropas sociālo un politisko izmaiņu kontekstā teoloģiskās mācību iestādes spēj atbildīgi veikt savu uzdevumu tad, ja tās aizvien vairāk meklē savstarpējo sadarbību, ka ekumēniska teoloģiskās izglītība ir vitāla baznīcām un sabiedrībām, ka ir nepieciešamība veicināt ekumēnisko dialogu par teoloģisko izglītību, kā arī to, ka tikai kopā dažādās kristīgās ticības tradīcijas spēs dot ieguldījumu kristīgo baznīcu misijai mūsdienu sabiedrībā. Ekumēnismam kā sirsnīgas atvērtībai un dialogam ir jārod dziļāks ceļš teoloģiskās izglītības struktūrā un saturā.

Konferencē tika minēti konkrēti piemēri studentu un pasniedzēju apmaiņai, starpkonfesionāliem kursiem, kopējiem projektiem, līdzdaļai diakonijas darbā, lūgšanu un garīgajā dzīvē. Dalībnieki uzklausīja starpkonfesionālā dialoga jaunus piedāvājumus, tika minētas arī  grūtības un trūkumi to īstenošanā. Konkrēti  tika izvirzīti šādi uzdevumi: 
 * izveidot veblapu, lai dalītos ar materiālu un iniciatīvām, ieskaitot elektronisko bibliotēku,
 * izveidot šī tīkla koordinatora posteni šajā reģionā,
 * palielināt pieejamos līdzekļus teoloģijas pasniedzēju un pētnieku apmaiņai attiecīgo institūciju starpā, 
 * veicināt teoloģisko izglītību ekumēniskā perspektīvā.

Sibijas (Sibiu) Ekumēniskās pētniecības centrs varētu kalpot kā nākamās veblapas koordinators. Šī projekta pagaidu nosaukums varētu būt „Centrāl- un Austrumeiropas ekumēnisko studiju tīkls”.

Kā katra sanāksme, tā sniedza jaunu kontaktu iespējas, ekumēnisko horizontu paplašināšanu, aizspriedumu novēršanu, savstarpējas izpratnes padziļināšanu, ekumenisko procesu sapratnes bagātināšanos.

Konferences dalībnieki atzīmēja, ka ekumēnisms balstās vispirms savas konfesionālās identitātes izpratnē. Lai būtu ko piedāvāt kristiešiem no citas konfesijas, vispirms ir jāpārzina savas konfesijas mantojums.

Diemžēl politisku apsvērumu dēļ vadība noraidīja Latvijas un Gruzijas pārstāvja priekšlikumu ietvert konferences rezolūcijā to, ka konferences „dalībnieki izteica līdzjūtību Gruzijas iedzīvotājiem un visiem, kas kļuva par Krievijas invāzijas upuriem un izteica cerību, ka virzība uz demokrātiju un dialogu netiks pārtraukta, bet gan turpināta, lai izveidotos labāki apstākļi, kas atkal sekmētu ekumenisku dialogu un savstarpēju apmaiņu”.

Kā atzīmēja pati vadība, šī konference sava īsā darba laika dēļ nespēja veikt sekojošus pasākumus: iedziļināties ekumēnisko kursu programmu detaļās, pārrunāt tālmācības ekumenisma maģistra kursu kooperāciju, izveidot ekumenisma avotu hrestomātijas grāmatu. Semināra referātu teksti tiks ievietoti WCC/ETE mājlapā. Tas paliek kā uzdevums nākotnei.

Kā jau visās lielsanāksmēs, netrūka arī jautru brīžu. Kā savdabīgu kuriozu Baltkrievijas pārstāve rādīja PBA 39. nedēļas lūgšanu, kurā bija rosināts pateikties par tiem, kuri atdeva savas dzīvības komunistu laikā, tad arī par dievnamu zvaniem, sīpolveida kupoliem, ... saldējumu, kaviāru un boršču, balalaikām un matrjoškām. Nevarēja saprast, vai tas ir nopietni, vai arī kāds ir tikai kristīgi pajokojies. Kopumā valdīja sirsnīga un savstarpējas koleģialitātes atmosfēra.


Ziņa publicēta 2008.10.15 11:10.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »