Ziņu arhīvs
< Oktobris 2008 >
p o t c p s s
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
2024. gada 09. maijs
Vārda dienas: Klāvs, Einārs, Ervīns

Prieks par ražu un tās Devēju

Šo svētdien, 5.oktobrī, svinēsim Pļaujas svētkus. Tie ir pateicības svētki, kad baznīcas ļaudis pateicas Dievam par Viņa dāvāto svētību zemei un par tās nestajiem augļiem. Arī šogad daudzās draudzēs un dievnamos notiks īpaši šiem svētkiem sagatavoti koncerti un pasākumi.

 

Apustulis Pāvils 2. vēstulē Korintiešiem saka: “Kas sīksti sēj, tas arī sīksti pļaus; un, kas sēj uz svētību, tas arī pļaus uz svētību. Ikviens lai dara, kā tas savā sirdī apņēmies, ne smagu sirdi vai piespiests; jo priecīgu devēju Dievs mīl.” Ar šiem vārdiem viņš atgādina, ka Dievs ikvienam var dot bagātīgi visādu žēlastību, kā arī vairo mīlestībā nesto dāvanu. Dāvināšana un ziedošana ir mīlestības apliecinājums.  

LELB Teoloģijas nozares vadītājs, Rīgas Lutera un Garkalnes draudžu mācītājs Indulis Paičs uzskata: “Pļaujas svētku centrā ir jautājums: vai mākam ieraudzīt un priecāties par to, ko Dievs mums devis un dod? Šodienas cilvēkam, īpaši Latvijā, tas ir ļoti nozīmīgi – mācīties redzēt ne tikai grūtības un problēmas, bet arī labos augļus un dāvanas. Traģiskā veidā daudzos gadījumos no malas ir redzams, ka cilvēkam var būt visai daudz dots, bet – tā kā cilvēks nemāk priecāties par to, dzīve viņam vienalga liekas drūma un šī pasaule – nemājīga.

Ebreju kultūrā pļaujas svētku uzdevums bija pievērst uzmanību, ka visas ražas pamatā ir ne tikai cilvēku nodomi un centieni, bet arī Dieva svētība. Pļaujas svētki atgādināja, ka tā zeme, kura dod savus augļus, ir nevis mūsu, bet Dieva radīta un dota. Cilvēks pavasarī gan sēj un stāda, bet tikai Dievs spēj dot sauli un lietu īstā laikā, lai rudenī raža tiešām būtu bagātīga. Lauksaimniecība senajam cilvēkam bija uzskatāms piemērs, kā notiek sadarbība starp Radītāju un radību. Ja cilvēks neizdarīs savu daļu, ražas nebūs. Ja viņš izdarīs visu pareizi, bet trūks Dieva svētības, arī tad augļu nebūs. Tikai abi šie aspekti kopā dod labus augļus.”

Pļaujas svētku dievkalpojumos sacītie sprediķi aicina pateikties par bagātīgo ražu, kā arī pārdomāt to, kāda ir bijusi sēkla, ko esam dēstījuši attiecībās ar Dievu un līdzcilvēkiem. Tā kā cilvēks bieži vien ir paradis sūroties un bēdāties, Pļaujas svētki mudina neaizmirst pateikties Dievam par savu nodrošināto dzīvi, pajumti, iztiku u.tml. lietām.

Mācītājs Paičs norāda: “Vēl vairāk – reliģiskais šo svētku saturs ir spēja pacelties pāri visām dāvanām, un ieraudzīt to Devēju. Lielākais prieks nav par konkrēto ražu, kas izaugusi, bet gan par To, kurš devis gan šo, gan dos arī vēl daudzas citas labas dāvanas Saviem bērniem.

Svarīgi Pļaujas svētkos pārdomāt ne tikai savu laicīgo, bet arī garīgo ražu. Kas jauns šajā laikā noticis un notiek manā dvēselē, manā garīgajā dzīvē? Nereti arī tur varam atrast daudz iemesla patiesai pateicībai.”

Pļaujas svētku īpašie pasākumi notiks Apriķu un Lielsalacas draudzēs, Skultē un Liepājā. 


Ziņa publicēta 2008.10.02 12:10.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »