Ziņu arhīvs
< Septembris 2008 >
p o t c p s s
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
2024. gada 10. maijs
Vārda dienas: Maija, Paija

Usmas Kristīgajā tautas skolā tiekas pārstāvji no Baltijas vācu luterāņu draudzēm

Sestdien, 20.septembrī, Usmas Kristīgajā tautas skolā vienkopus sanāca Baltijas vācu luterāņu draudžu pārstāvji. Ieskatu par šo tikšanos un savas pārdomas laikrakstā "Svētdienas Rīts" apraksta tās dalībniece Doloresa Volkopa.

"„Jūs tagad esat Dieva tauta!”, šādi vienoti ar 1. Pētera vēstules pantu 20. septembrī Usmas kristīgajā tautas skolā satikās Baltijas vācu luterāņu draudžu pārstāvji.

Dievkalpojumi vācu valodā ir notikuši dažādās pilsētās: Tallinā, Vīlandē, Tartu, Valmierā, Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Dobelē, Viļņā, Klaipēdā un Kuršu kāpās.

Mūsu ne tik lielajās „Baznīcas dienās“ galvenā tēma bija – kādi mēs kā baznīca esam: vācu valodā runājoša, evaņģēliski-luteriska un „ārvalstīs“ esoša. Uz mācītāja Martina Grāla (Latvija) automašīnas ir uzlīme ar uzrakstu „Visi cilvēki ir ārvalstnieki, - gandrīz visur.” Un kaut arī daudziem no mums ir latviešu, igauņu vai lietuviešu pase, pilsonība un nacionalitāte ne vienmēr ir viens un tas pats. Kur ir tā vieta, ko sauc par mājām? Cik nozīmīga mums katram ir valoda, mūsu vecāku dzīves vēsture un mūsu apkārtējā vide? Vēstulē ebrejiem teikts, ka mēs visi uz šīs zemes esam tikai viesi un ceļotāji... Pie mūsu draudzēm pieder ne tikai Vācijas pilsoņi, bet arī Krievijas vācieši un citi ļaudis, kuriem ir dažāda nacionālā identitāte, un tomēr visi vienojas kopīgā dievkalpojumā vācu valodā.



Dažādas valodas izpauž vienu un to pašu ticību. Arī mūsu identitātes ir dažādas – vai tā identitāte, caur kuru mēs piederam Dieva tautai, ir viena no tām? Cik nozīmīgas ir atšķirības kultūrā, kādi ir Baznīcas uzdevumi un kāpēc Dievs ir veidojis savu Baznīcu? Ar šiem jautājumiem mēs nodarbinājām savus prātus Usmā.

Kādā vācu dziesmā, kuru šajās dienās dziedājām, ir izteikta mūsu Baznīcas dienu tēma: “Ja tas mierinājums, kuru mēs sniedzam, mūs pašus nes tālāk, un, ja tās sāpes, kuras mēs dalām, pārvēršas par cerību, tad Dievs ir uzcēlis mūsu vidū savu mājokli un Viņš ir mūsu vidū. Jā, tad mēs saskatām Viņa vaigu – mīlestībā, kas visu apņem.”

Mēs bijām ļoti aizkustināti, piedzīvojot milzīgo viesmīlību Usmā! Paldies!"

Attēlā: Baltijas vācu luterāņu draudžu tikšanās dalībnieki Usmā.


Ziņa publicēta 2008.09.30 09:33.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »