Ziņu arhīvs
< Augusts 2008 >
p o t c p s s
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2024. gada 26. aprīlis
Vārda dienas: Alīna, Sandris, Rūsiņš

DIENAS LOZUNGS

Bīsties Dieva un ievēro viņa baušļus, jo tas ir viss, kas cilvēkam jādara!
Māc 12:13

Jēzus atbildēja: "Augstākais ir: klausies, Israēl, Kungs, mūsu Dievs, ir vienīgais Kungs. Un mīli
Kungu, savu Dievu, no visas sirds un no visas dvēseles, un ar visu prātu, un ar visu spēku. Otrs ir šis: mīli savu tuvāko kā sevi pašu. – Par šiem augstāka baušļa nav.
Mk 12:29–31

2Moz 34:18–35
1Tes 3:1–13
Mt 5:27–37

lasīt vairāk >

Laikraksts "Liesma": Ie­pa­zī­si­mies-Sv.Sī­ma­ņa drau­dzes mā­cī­tājs

Valmieras Sv.Sīmaņa draudzei ir jauns mācītājs - Kārlis Rūdolfs Zikmanis. Viņa kalpošana šajā draudzē ir sākusies vēl samērā nesen. Valmieras rajona laikraksts "Liesma" piedāvā iepazīties ar jauno Sv. Sīmaņa draudzes mācītāju.

"Kār­lis Rū­dolfs Zik­ma­nis. Dzi­mis 1969.gada 23.jū­ni­jā Ņu­jor­kā. Vārds Kār­lis man­tots no vec­tē­va Kār­ļa Liel­brie­ža, bet Rū­dolfs-no mā­tes krus­tē­va Rū­dol­fa Liel­brie­ža. Mā­cī­tā­ja mā­te-grā­mat­ve­de, tēvs-in­že­nie­ris dzi­mu­ši Lat­vi­jā, bet abi ie­pa­zīs­tas Ņu­jor­kā lat­vie­šu kul­tū­ras na­mā. Kār­lim ir 11 ga­dus ve­cāks brā­lis Atis Vol­de­mārs. Ve­cā­ki, ņe­mot vē­rā rūg­to pie­re­dzi ar ve­cā­ko dē­lu Ati Vol­de­mā­ru, ar ma­zo Kār­li ģi­me­nē sa­ru­nā­jas ti­kai an­glis­ki, lai bēr­nam ne­jauk­tu gal­vu ar div­va­lo­dī­bu un sko­lā bū­tu vieg­lāk.

Vec­mā­mi­ņa ir lie­la dzie­dā­tā­ja. Kār­lis ie­mā­cās lat­vie­šu tau­tas dzies­mas, baz­nī­cas dzies­mas, ne­sa­praz­dams ne vār­da lat­vis­ki, par ko pats dzied. Kār­lis lab­prāt ap­mek­lē ame­ri­kā­ņu Svēt­die­nas sko­lu, bū­dams ru­nā­tīgs un zi­nāt­kārs pui­ka.

Sko­lā Kār­lis mā­cās arī vā­cu va­lo­du. Pēc ģim­nā­zi­jas ab­sol­vē­ša­nas Kār­lis brīv­prā­tī­gi ie­stā­jas flo­tē, sa­juz­dams se­vī paš­dis­cip­lī­nas trū­ku­mu. ASV nav ob­li­gā­tais die­nests. Aiz­rit 3 ga­di flo­tē, ie­pa­zīs­tot sve­šas ze­mes un to kon­tras­tus. Pa­sau­lē ir tik skais­ti, bet šo­kē­jo­ša ir na­ba­dzī­ba sve­šat­nē.

Se­ko at­grie­ša­nās no flo­tes mā­jā Ņu­jor­kā. Ņu­jor­kas uni­ver­si­tā­tē Kār­lis stu­dē da­to­ru zi­nī­bas, bet pie­trūkst nau­das, lai pa­beig­tu ie­sāk­to. Stu­den­tu ga­dos Kār­li ar­vien vai­rāk in­te­re­sē kal­po­ša­nas darbs baz­nī­cā. Viņš kal­po Kris­tī­gā stu­den­tu brā­lī­bā. Emo­ci­o­nāls ir mi­si­jas brau­ciens uz Mek­si­ku, kur mi­si­jas da­līb­nie­ki ceļ baz­nī­cu un drau­dzes na­mu. At­kal sa­stap­ša­nās ar šīs ze­mes na­ba­dzī­bu.

1984. ga­da Va­sar­svēt­kos Kār­lis ie­svē­tās, ie­sais­tās ame­ri­kā­ņu drau­dzes dzī­vē un 2 ga­dus ir jau­nie­šu pār­stā­vis drau­dzē. Strā­dā­jot grā­mat­nī­cā, Kār­lis ap­mek­lē Bī­be­les kur­sus grie­ķu va­lo­dā.

Jau no ma­zot­nes, ve­cā­ku ne­sku­bi­nāts, Kār­lis ne­pār­trauk­ti in­te­re­sē­jas par Lat­vi­ju. Ro­das sap­nis kal­pot Lat­vi­jā. Kār­lis rak­sta vēs­tu­li LELB ar­hi­bīs­ka­pam Jā­nim Va­na­gam, iz­teik­dams sa­vu vēl­mi. Ar­hi­bīs­kaps at­bild, pie­dā­vā­jot čet­rus ga­dus Kār­lim mā­cī­ties Lu­te­ra Aka­dē­mi­jā Lat­vi­jā. Kār­lis ta­gad at­ce­ras, kad 1994. ga­dā ko­pā ar mā­cī­tā­ju Ani­tu Vārs­ber­gu viņš pir­mo­reiz ie­ra­dies Lat­vi­jā, lai mi­si­jas ie­tva­ros sa­kop­tu Tri­kā­tas mā­cī­tāj­mui­žu, lat­vie­šu va­lo­dā pra­tis ti­kai: Lab­dien! Tu la­bi iz­ska­ties! Kur tu­a­le­te? Tad nu aka­dē­mi­jā nā­cies ap­gūt arī lat­vie­šu va­lo­du. Prā­ves­ta Mār­ti­ņa Ir­bes ai­ci­nāts, Kār­lis kal­po Rū­jie­nā Sv. Bēr­tu­ļa drau­dzē kā evaņ­ģē­lists. 2003. ga­da no­ga­lē Kār­li or­di­nē Rī­gas Do­mā.

Rū­jie­na kļūst par Kār­ļa Zik­ma­ņa pil­sē­tu. Šeit ir ie­pa­zī­ta rū­jie­nie­te mū­zi­kas pe­da­go­ģe kris­tie­te An­da — mā­cī­tā­ja Zik­ma­ņa dzī­ves­bied­re, šeit ģi­me­ni kup­li­na ta­gad jau piec­ga­dī­gā An­na Lē­na un 9 mē­ne­šus jau­nais Mār­tiņš Da­mi­āns.

Nu Zik­ma­ņu ģi­me­ne pa­ma­zām sa­rod ar Val­mie­ru, val­mie­rie­šiem un Sv. Sī­ma­ņa drau­dzi. Lai so­kas!"

Ani­tas Mar­tin­so­nes teksts un fo­to ("Liesma'')

 

Ziņa publicēta 2008.08.26 10:18.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »