Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2008 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 27. aprīlis
Vārda dienas: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Draudžu ziņas: Grobiņas baznīca pakāpeniski tiek atjaunota un iegūst jaunu interjeru

Grobiņas ev. lut. baznīcas interjera restaurācijas darbi sadarbībā ar Gabaliņa Daiņa darbnīcu sākās ar dievnama logu atjaunošanu. Šī gada pavasarī darbnīca izgatavoja dievnamam solus. Vēl šovasar tiks atjaunots dievnama balkons un taps jauna kancele.

Savukārt rudenī sāksies apjomīgi un sarežģīti darbi pie jauna altāra izgatavošanas. Ja viss ritēs pēc plāna, tad ap Ziemassvētkiem tiek plānota jaunā altāra iesvētīšana. Sadarbību ar Gabaliņa Daiņa darbnīcu Grobiņas draudze uzsāka pagājušā gada nogalē. Līdz šim darbnīca jau veikusi interjera restaurāciju tādos dievnamos kā Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē, Nīcas ev. lut. baznīcā, Liepājas Sv. Annas baznīcā, Pāvilostas Sv. Gara katedrālē un Rucavas ev. lut. baznīcā.

Grobiņas evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanas darbi sākās 2000. gadā, kad dievnams ieguva jaunu skārda jumtu tumši brūnā krāsā. Pateicoties draudzes aktīvai darbībai un iegūtajiem līdzekļiem no baznīcas īpašumu apsaimniekošanas, aizvadītā gada sākumā bija iespēja remontdarbus turpināt. Dievnamā tika ievilkta grīdas apkure un izlikts jauns grīdas segums no keramiskajām flīzēm, ko paveica SIA "LVCT". Līdz ar to bija nepieciešama griestu siltināšana, ko gada beigās veica SIA "J Birojs". Savukārt sadarbībā ar AS "Būvmeistars" dievnamā tika atjaunotas baltās sienas un griesti.

Grobiņas draudze ir izstrādājusi projektu arī dievnama apkārtnes sakārtošanai. Šopavasar pie baznīcas ieejas durvīm tika izvietoti jauni ziņojuma dēļi. Lielākā daļa labiekārtošanas darbu – celiņu bruģēšana, dievnama dārza un apkārtnes labiekārtošana, kā arī darbu uzsākšana pie dievnama fasādes renovācijas, tiek plānoti nākamā gada vasarā. Pēc labiekārtošanas darbiem draudze vēlētos tūrisma sezonas laikā dievnamu turēt atvērtu visiem ļaudīm. Tā būtu iespēja ikdienā ienākt dievnamā uz klusu lūgšanu, apceri.

Grobiņas evaņģēliski luteriskās baznīca ir kļuvusi par iecienītu laulību vietu. Pagājušajā gadā dievnamā salaulājās 15 pāri. Šogad ir pieteiktas jau 10 laulības. Līdz ar to draudze veido jaunas tradīcijas. Šī gada 27. jūlijā un 10. augustā paredzētas laulību jubilejas. Dievkalpojumā pulcēsies pēdējos divos gados laulātie pāri – ne tikai lai saņemtu draudzes sveicienus un kopīgi aizlūgtu par viņiem, bet arī lai satiktos.

Katru gadu augustā Grobiņas evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze svin dievnama jubileju. Šī gada 17. augustā tiks svinēta draudzes 344. jubileja.

*****

25. jūnijā Lipaiķu baznīcā tika atklāti septiņi jauni soli. Tos izgatavojuši Liepājas mākslas vidusskolas kokgriezēji Jurģis Spunde, Aldis Penezis un Kristaps Strazds, prakses vadītājs Andris Keterliņš. Septiņi soli simboliski attēlo pasaules radīšanas stāstu no Bībeles. Atklāšanā piedalījās arī koris Rana Kormaikeri no Norvēģijas un kamerkoris „Lietus ceļš” no Rīgas.

*****

Alūksnes ev. lut. draudze rosina jauniešus vecumā no 15 gadiem iesaistīties iesvētes mācību kursā. Draudzes mācītājs Atis Grīnbergs informē, ka mācību laikā būs iespējams iepazīt kristietības pamatmācību, izprast Jēzus Kristus un baznīcas nozīmi katra cilvēka dzīvē. 20. jūlijā pulksten 11.00 jaunieši ir gaidīti baznīcā, lai iepazītos un sāktu mācību kursu.

Alūksnes baznīcas torņa telpā vēl aizvien ir skatāma fotoizstāde "Alūksnes baznīcai – 220", bet Alūksnē esošajā Ernsta Glika Bībeles muzejā – izstāde "Mācītājs Gustavs Kness–Knezinskis".

27. jūlijā Alūksnes baznīcā notiks 220 gadu jubilejas svētku dievkalpojums, kurā piedalīsies arī arhibīskaps Jānis Vanags.

*****

Jūnija beigās sākās Umurgas Sv. Marijas baznīcas fasādes renovācija. Konkursa kārtībā izraudzīts uzņēmums "Gek&A". Baznīcas remontu sponsorē novadnieks Jānis Lancers, kurš savulaik ziedojis līdzekļus arī baznīcas tornīšu remontam.


Attēlā: Grobiņas ev. lut. baznīca.

 


Ziņa publicēta 2008.07.16 15:21.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »