Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2008 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 26. aprīlis
Vārda dienas: Alīna, Sandris, Rūsiņš

DIENAS LOZUNGS

Bīsties Dieva un ievēro viņa baušļus, jo tas ir viss, kas cilvēkam jādara!
Māc 12:13

Jēzus atbildēja: "Augstākais ir: klausies, Israēl, Kungs, mūsu Dievs, ir vienīgais Kungs. Un mīli
Kungu, savu Dievu, no visas sirds un no visas dvēseles, un ar visu prātu, un ar visu spēku. Otrs ir šis: mīli savu tuvāko kā sevi pašu. – Par šiem augstāka baušļa nav.
Mk 12:29–31

2Moz 34:18–35
1Tes 3:1–13
Mt 5:27–37

lasīt vairāk >

Misijas pasākums "Dievs un es – mēs esam draugi" atkal ceļā pie skatītājiem

Jūlija vidū Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Svētdienas skolu nozare sadarbībā ar Liepājas Ceļojošā leļļu teātra "Maska" māksliniekiem atkal dodas misijas braucienā pie Latvijas bērniem. Pasākuma mērķis ir nest draudžu un to teritorijā dzīvojošiem bērniem vēsti par Jēzu kā labāko draugu.

Tā ir arī vēsts par to, kā mums pašiem mācīties būt draugiem.

Misijas pasākums sevī ietver leļļu teātra izrādi "Dievs un es – mēs esam draugi" un radošas darbnīcas. Bērni, uzklausot mācītāja uzrunu, noskatoties leļļu teātra izrādi un darbojoties dažādajās darbnīcās, piedzīvo iespēju pārdomāt Bībeles vēsti par Jēzu un draudzību. Tie, kuri vēl neapmeklē draudzi, uzzina par to, kas ir svētdiena skola un kā tajā iesaistīties.

Katrā pasākuma norises vietā notiek piecas darbnīcas, kuras kopā ar Svētdienas skolas nozari sagatavo draudžu svētdienas skolas skolotāji. Tā ir gan Leļļu darbnīca, kurā bērni var iemācīties paši savām rokām izgatavot papīra lelles – izrādes varoņus, gan Zīmēšanas darbnīca, kuras rūpīgākie zīmējumi tiks publicēti avīzē „Sinepju graudiņš” un Svētdienas skolu mājaslapā. Sadraudzību bērni piedzīvo arī Sporta darbnīcā.

Krustiņu gatavošanas darbnīcā bērni var izvēlēties, kādu krustiņu veidot: no stieplēm, pērlītēm vai papīra. Pagatavotais krustiņš bērniem atgādina par Jēzu Kristu, Pestītāju un draugu. Izveidotie krustiņi vēlāk ir kā atgādinājums lūgšanai, sarunai ar Jēzu. Un, protams, arī dāvanas Dāvanu gatavošanas darbnīca, kur, izmantojot kristīgus simbolus: zivtiņas, jēriņus, taurenīšus un vēl citus, bērni var pagatavot mīļus pārsteigumus saviem vecākiem, kā arī draugiem vai pašiem sev.

Par visu pasākumā piedzīvoto atmiņas saglabā "Lielā draugu grāmata" un kopējais foto.

Liepājas Ceļojošā leļļu teātra "Maska" mākslinieki šajā pasākumā piedalīsies jau trešo gadu. Pirms došanās ceļā ar šī teātra režisori AGITU TRUPU un direktoru PĒTERI TRUPU sarunājās Kristīne Pastore.

– Kā sākās jūsu sadarbība ar LELB Svētdienas skolu nozari?

– Svētdienas skolas nozares vadītāja Ilze Gulbe mums piedāvāja veidot kristīgu izrādi. Mums tas bija kaut kas jauns! Pieņēmām šo izaicinājumu.

– Esat izveidojuši jau divas izrādes un sagatavošanā ir trešā.

– Pirmo izrādi, kas ir veidota pēc rakstnieces Patrīcijas Sentdžonas darba "Varavīksnes dārzs", sauca "Prieka noslēpums". Tas bija stāsts par to, kā bērns pirmo reizi uzzina, kas ir Bībele, kas ir Kristus un kas ir Dievs. Dodoties otrajā misijas braucienā, piedāvājām jau savu oriģināldarbu "Dievs un es – mēs esam draugi", kas ir pirmā stāsta turpinājums un iepazīstina ar bauslību. Sagatavošanā ir trešā izrāde, kura stāstīs par mīlestību – par Dieva mīlestību pret cilvēku un cilvēka attieksmi pret Dieva mīlestību.

– Pirmā darba dramatizējums ir Pētera, arī visu izrāžu dziesmu tekstu autors ir Pēteris, izrāžu režisore ir Agita, un visi, kas piedalījušies izrādes tapšanā, ir liepājnieki.

– Ar visiem kolēģiem sadarbojamies jau daudzus gadus. Visām izrādēm dziesmu mūzikas autors ir komponists Andris Eniņš, mūzikas aranžētājs – Normunds Kalniņš, scenogrāfiju veidojis mākslinieks Aldis Kļaviņš, lelles darinājusi māksliniece Astra Dzērve. Tā ir komanda, kas kopā ir labi un veiksmīgi sastrādājusies. Mēs abi esam aktieri, un trešā aktrise mūsu izrādēs ir Elita Liepiņa. Savulaik viņa spēlēja uz Liepājas teātra lielās skatuves, šobrīd pie mums Elita strādā no sava pamatdarba brīvajā laikā. Un, lai tiktu misijas braucienos, viņa tam izmanto savu atvaļinājumu.

– Kāda ir atšķirība, gatavojot laicīgu un kristīgu izrādi?

– Strādājot pie laicīgas izrādes bērniem, mēs vadāmies pēc vecātēva padoma, pēc pasakām, savukārt kristīga izrāde to visu skata caur Dieva mīlestību, gudrību un padomu. Lai sagatavotu šīs izrādes, mums bija jāpagūst gandrīz vai teoloģijas kurss – daudz bija jāizlasa, jāuzzina un jāsaprot.

Mēs esam studējuši Bībeli, lasījuši Psalmus un ļoti, ļoti nopietni šim darbam gatavojušies. Un mums ir prieks, ka desmit baušļos ir ļoti daudz gan kristīgo, gan vispārcilvēcisko vērtību, kuru galvenais vēstījums ir, ka labais uzvar ļauno. Nu, piemēram, – nedari otram to, kas tev pašam nepatīk, nezodz, nemelo un tā tālāk. Turklāt viss, ko gribējām savās izrādēs pateikt, bija jāpārvērš bērniem saprotamā valodā.

– Un kā jums šķiet – vai izdevās?

– Mēs ļoti ceram, ka jā! Piemēram, Alūksnē, kur šo izrādi rādījām Baznīcu dienās, to noskatīties atnāca mana kursa biedrene no Konservatorijas laikiem ar ģimeni. Un viņa bija patiešām pārsteigta, ka par šādu tēmu var sagatavot leļļu teātra izrādi!

– Vai jūsu izrādes domātas tikai bērniem?

– Mūsu izrādes paredzētas bērniem vecumā no diviem gadiem līdz pat pusaudžu vecumam. Tomēr skatītāji nav tikai bērni, tie ir arī viņu vecāki, draudžu locekļi un citi. Mums ir prieks, ja izrāde raisa emocijas arī viņiem. Piemēram, pērn, kad ar izrādi viesojāmies Cēsīs, zāle bija stāvgrūdām pilna, un vēlāk mums teica, ka esot bijis vairāk nekā 400 skatītāju.

Bet pirmajā gadā bija diezgan liela piesardzība no draudžu puses, jo līdz šim baznīcās altāra priekšā teātris nebija spēlēts, izņemot Ziemsvētku uzvedumus. Bet pēc izrādes situācija bija pavisam citādāka. Otrajā gadā vietās, kur viesojāmies jau iepriekš, mūs gaidīja, jo zināja, kas mēs esam un ko darām.

– Jūs iepriekš arī nebijāt spēlējuši teātri baznīcās…

– Tā bija milzīga atbildība! Mūsu izrādes jau arī nav nekāda lielā izklaidēšana, bet drīzāk gan sludināšana un misijas darbs. Domāju, ka mēs kā misionāri varētu braukt un rādīt šīs izrādes jebkurā pasaules valstī, kur ir luteriskās draudzes, un mūs saprastu. Domāju, ka daudziem mūsu izrāde būtu kā brīnums.

– Vai ir kāda vieta, kur esat jau viesojušies un zināt – te ir tik atsaucīga publika, ka vēlamies atgriezties vēl un vēl?

– Tā mēs varam teikt par jebkuru vietu, kur šajos gados esam viesojušies. Turklāt šajos braucienos esam pārliecinājušies, ka latviešos nav zudusi viesmīlība, jo visur mūs ļoti laipni un draudzīgi uzņem, izguldina, pabaro un mēs esam ieguvuši ļoti daudz jaunu draugu visā Latvijā.

Turklāt šo braucienu laikā mums ir arī pietiekoši daudz laika, lai runātos ar cilvēkiem. Mums ir bijusi iespēja tikties ar tik daudziem mācītājiem un prāvestiem, uzdot viņiem savus jautājumus un klausīties viņu teiktajā. Tas ir milzīgs emocionāls piepildījumu un gandarījums, šajā sarunās mēs uzzinām daudz ko jaunu un saprotam, ka nekad dzīvē mums nebūtu radusies šādas iespēja, ja nebūtu iesaistījušies šajā projektā, kas mums ir patiešām interesants un aizraujošs. Tāpēc paldies visiem, ar ko esam bijuši kopā šo izrāžu veidošanā un ar ko esam tikušies. Un paldies mūsu skatītājiem! Ja kāda draudze mūs uzaicinās, labprāt brauksim pie viņiem un rādīsim šo izrādi ārpus šī misijas brauciena.

Uzziņai:

No 14. jūlija līdz 19. jūlijam misijas pasākums "Dievs un es – mēs esam draugi" notiks:

14. jūlijā 
plkst. 10.00 Kandavas ev. lut. baznīcā
plkst. 16.00 Inčukalna Tautas namā

15. jūlijā 
plkst. 10.00 Praulienas pamatskolā
plkst. 16.00 Daugavpils iecirkņa Berķenelē

16. jūlijā 
plkst. 11.00 Ēveles Tautas namā
plkst. 16.00 Valkas ev. lut. baznīcā

17. jūlijā 
plkst. 10.00 Kārķu ev. lut. baznīcā
plkst. 16.00 Lielvārdē

18. jūlijā 
plkst. 11.00 Priekules kultūras namā

 

 

Ziņa publicēta 2008.07.14 14:39.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »