Ziņu arhīvs
< Jūnijs 2008 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 27. aprīlis
Vārda dienas: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atbalsta centram bērniem un ģimenēm "Roku rokā" – 10 gadu jubileja

Ceturtdien, 19. jūnijā, savas pastāvēšanas desmitgadi atzīmēs Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) Diakonijas Centra "Atbalsta centrs bērniem un ģimenēm "Roku Rokā"". Tā ir viena no nedaudzajām sociālajām institūcijām Rīgā, kur sociālā riska ģimenes vienuviet var saņemt kompleksu palīdzību – sociālo, psiholoģisko, juridisko, pedagoģisko, kā arī garīgo atbalstu gan bērniem, gan ģimenei kopumā.

Daudziem bērniem "Atbalsta centrs bērniem un ģimenēm" (ACBĢ) ir vienīgā vieta, kur viņi var paēst siltas pusdienas, nomazgāties un sakopt sevi, iegūt tīru apģērbu, saņemt primāro medicīnisko palīdzību, piedalīties dažādās praktiskās, izglītojošās un sporta aktivitātēs. Šeit bērni var saņemt psiholoģisku palīdzību, tikt uzklausīti un saprasti.

Centra darbinieku uzdevums ir arī palīdzēt bērniem, kuri kādu noteiktu iemeslu dēļ ir pārtraukuši mācības skolā, atkal veiksmīgi iesaistīties mācību procesā. Centra darbinieki sniedz bērniem atbalstu mājas darbu sagatavošanā, kā arī palīdz risināt skolā radušos konfliktus.

Centra darbībā īpaša uzmanība tiek veltīta arī darbam ar ģimenēm, organizējot vecāku atbalsta un pašpalīdzības grupas, dodot iespēju gan bērniem, gan vecākiem saņemt psihologa konsultāciju. Bērniem ir iespēja piedalīties smilšu terapijas nodarbībās. Regulāri tiek organizētas pusaudžu grupu nodarbības.

Centrs piedāvā arī garīgas aktivitātes. Svētku reizēs ACBĢ apmeklē mācītājs. Bērni brīvprātīgi var piedalīties svētbrīdī, kā arī aprunāties ar mācītāju individuāli. Centrā ir pieejama arī garīga literatūra bērniem un videofilmas. 

Atbalsta centrs bērniem un ģimenēm "Roku Rokā" atrodas Rīgā, Latgales priekšpilsētā (Līksnas ielā 13). Centrs ir atvērts katru dienu no plkst. 12.00 līdz 20.00. To ik dienas apmeklē 25–35 bērni vecumā no 5 līdz 15 gadiem jeb vidēji 125 bērni gadā. Ir arī "Vecāko māsu un brāļu" programma, kur bērnu vecums ir no 16–20 gadiem. Lielākā daļa šo bērnu nāk no mazturīgām, augsta sociālā riska ģimenēm.

ACBĢ strādā profesionāli darbinieki – centra vadītāja Ilze Nagle, sociālā darbiniece, pedagogs, sociālais pedagogs, psihologs un sociālais rehabilitētājs. Liela nozīme, īpaši dažādu pasākumu organizēšanā, ir centra brīvprātīgajiem darbiniekiem.

"...man ir apnicis, ka viņa mani pazemo un sit...", "...negribu iet tik agri mājās, jo mamma ar tēti visu vakaru atkal strīdēsies...", "...man viss ir apnicis, es vairs negribu dzīvot, labāk pakārties...", "...cik labi, ka ir tāda vieta, kur var atnākt un izrunāties..." – tie ir tikai daži fragmenti no Atbalsta centra bērnu sacītā.

"Mēs vēlamies, lai bērns šeit justos kā mājās," uzsver centra vadītāja Ilze Nagle, "jo viņiem trūkst mīlestības, uzmanības, cieņas. Bet centrā bērni apgūst arī praktiskās dzīves prasmes, jo ir vecāki, kuri, piemēram, nemāk grīdu slaucīt, un bērni tad saka – bet mums to neviens ģimenē nedara. Mēs līdz ar to esam kā balsta funkcija."

I. Naglei īpašs prieks ir redzot, ka bērns mācās izvērtēt, kas ir labs un kas nē "un ja viņš savu izvēli izdara par labu tam, kas ir labs."

Atbalsta centra aizsākumi meklējami 1998. gadā, kad Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētā tika atvērts LELB Diakonijas Centra "Dienas centra ielu bērniem". Pēc dažu gadu darbības Dienas centrs ielu bērniem savā darbībā sāka pārsniegt dienas centra funkcijas, dodot bērniem iespēju ne tikai saturīgi pavadīt brīvo laiku, bet arī vēršot uzmanību uz bērna un viņa ģimenes vajadzībām kopumā. 2004. gadā ar centra ilggadējo atbalstītāju, kā arī būvfirmas "Nelss" palīdzību radās iespēja iegādāties un centra vajadzībām iekārtot trīs jaunas telpas Līksnas ielā. Ņemot vērā centra darbības paplašināšanos, tas 2005. gadā ieguva jaunu nosaukumu "Atbalsta centra bērniem un ģimenēm "Roku rokā"".

Centru finansiāli atbalsta Rīgas Domes Labklājības departaments, Norvēģijas Rotary klubs, Zviedrijas evaņģēliski luteriskā Baznīca, Vācijas Ziemeļelbas evaņģēliski luteriskā Baznīca u.c., tai skaitā arī privāti ziedotāji.

Centra 10 gadu jubilejas svinībās šā gada 19. jūnijā aicināti piedalīties LR Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, Rīgas Domes Labklājības departamenta, Rīgas Latgales priekšpilsētas Sociālā dienesta un Rīgas pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas pārstāvji, kā arī Vācijas Federatīvās Republikas, Norvēģijas Karalistes un Zviedrijas Karalistes vēstniecību pārstāvji un LELB un LELB Diakonijas Centra darbinieki. Pasākumā plānotas uzrunas un apsveikumi un ACBĢ bērnu sagatavoti priekšnesumi.

 

 

Ziņa publicēta 2008.06.18 13:59.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »