Ziņu arhīvs
< Jūnijs 2008 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 27. aprīlis
Vārda dienas: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kultūras mantojuma Lielā balva – enciklopēdijas "Latvijas luterāņu baznīcas" autoram

"Kultūras mantojuma gada Lielo balvu 2007" par enciklopēdijas "Latvijas luterāņu baznīcas" izdošanu aizvadītajā piektdienā svinīgā ceremonijā saņēma Vitolds Mašnovskis. Darbs pie apjomīgā uzdevuma ilga piecus gadus, taču kopumā informācijas vākšanai un apkopošanai autors veltījis 15 sava mūža gadus.

Augsto kolēģu novērtējumu Vitolds Mašnovskis izpelnījies par unikālo enciklopēdiju četros sējumos "Latvijas luterāņu baznīcas: vēsture, arhitektūra, māksla un memoriālā kultūra." Piecpadsmit gadu laikā tapušais pētījums par senām un modernām baznīcām papildināts ar bagātīgu ilustratīvo materiālu – baznīcu interjeru un ārskatu fotogrāfijām, arī vizuālām liecībām par izpostīto baznīcu kādreizējo izskatu.

Autora Vitolda Mašnovska un enciklopēdijas izdevēja – aģentūras DUE – vēlme ir rosināt sabiedrības interesi par baznīcu arhitektūru, sakrālās mākslas un kultūrvēsturiskajām vērtībām, to saglabāšanu un kopšanu.

Enciklopēdija "Latvijas luterāņu baznīcas" sastāv no četriem sējumiem latviešu un angļu valodā. Tajā iekļauti 336 Latvijas luterāņu dievnami, 3192 ārskatu, interjera un iekārtojuma fotoattēli. Katras baznīcas atrašanās vieta ir attēlota grāmatā ietvertajā Latvijas kartē, tādējādi jebkuram interesentam ir iespēja enciklopēdijā iegūto informāciju papildināt ar paša acīm redzēto uz vietas.

Izdevumā apskatāmas arī Rīgas Ķeizariskā liceja rektora un vēsturnieka Johana Kristofa Broces veidotie Latvijas luterisko baznīcu zīmējumi. Enciklopēdijas vērtību palielina arī tajā iekļautā svešvārdu vārdnīca un izmantoto avotu saraksts, kas lasītājam noder kā lielisks uzziņas avots.

Enciklopēdijas sējumi jau tagad ir viena no visvairāk lasītākajām grāmatām Latvijas bibliotēkās – to bieži izmanto skolēni un studenti, veidojot dažādus projektus. Nereti lasītāji sējumu izmanto arī kā ceļvedi, proti, izkopē lapas no grāmatas un dodas iepazīt Latvijas kultūras bagātības.

Izziņai

Enciklopēdijas "Latvijas luterāņu baznīcas" autors Vitolds Mašnovskis. Dzimis 1942. gadā. Studējis ekonomiku. Vairākus gadus strādājis žurnālistikā. No 1990. gada – Latvijas Žurnālistu savienības biedrs. Vairāk nekā 15 gadus bijis Tukuma mākslas muzeja ārštata zinātniskais līdzstrādnieks. Vairāku publikāciju par muižu, baznīcu, skolu un kapu vēsturi autors. No 1993. gada Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas darbinieks. Pirms piecpadsmit gadiem nopietni pievērsies Latvijas muižu un baznīcu vēsturei. Četru sējumu darba "Muižnieku apbedījumu memoriālā kultūra Latvijā. 16.–20.gs." autors. Latvijas Kultūrkapitāla fonda vairāku gadu stipendiāts.

Attēlā (augšā): "Latvijas luterāņu baznīcas" autors Vitolds Mašnovskis 2007. gada decembrī enciklopēdijas 3. un 4. sējuma atvēršanas svētkos. 
Foto: no ziņu aģentūras LETA arhīva

 

Ziņa publicēta 2008.06.10 13:26.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »