Ziņu arhīvs
< Jūnijs 2008 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 27. aprīlis
Vārda dienas: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saeima konceptuāli atbalsta Svētā Pētera baznīcas likumu

Saeima šodien, 5. jūnijā, pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstījuši Svētā Pētera baznīcas likumu, informē ziņu aģentūra LETA. Par likumu balsoja 58 deputāti, pret - 24, bet balsojumā atturējās astoņi deputāti.

1992.gadā LELB atgūstot īpašumus, LR Augstākā padome lēma, ka par Rīgas Domu un Sv.Pētera baznīcu nepieciešami īpaši likumi. Doma baznīcas un klostera ansambļa likums tika pieņemts 2005.gadā.

Rīgas Sv.Pētera baznīcas  likumprojektā paredzēts noteikt Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu - Rīgas Svētā Pētera baznīcas ēku un zemi zem tās. Likumprojekts arī nosaka īpašnieka pienākumu pienācīgi rūpēties par tā īpašumu, gan uzturot to, gan arī ieguldot tajā nepieciešamās investīcijas.

Vienlaikus, ņemot vērā to, ka Rīgas Sv.Pētera baznīca un tajā esošās mākslas vērtības ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, likumprojekts uzsver īpašu LELB pienākumu gādāt par to saglabāšanu, uzturēšanu un pienācīgu izmantošanu.

Likumprojektā noteikta Rīgas Sv.Pētera baznīcas izmantošanas un finansēšanas kārtība, valsts, Rīgas pilsētas pašvaldības un LEBL savstarpējās attiecības Sv. Pētera baznīcas kā kultūras pieminekļa saglabāšanā.

LELB arhibīskaps Jānis Vanags par šo lēmumu saka paldies deputātiem, kuri to ir sapratuši un atbalstījuši. „Pēterbaznīca ir vieta, kur sākās reformācija Latvijā. Šajā baznīcā ir apglabāts reformācijas aizsācējs Latvijā Andrejs Knopkens. Baznīcai ir jābūt baznīcai un nevis multireliģiskai koncertzālei.”

Reliģisko darbību Sv.Pētera baznīcā reglamentē  LELB Satversme,  Reliģisko organizāciju likums un citi normatīvie akti. Tā tiks izmantota kā kulta celtne, koncertu, tematisku izstāžu par pilsētas attīstību un arhitektūru, mākslas darbu izstāžu, kultūras pasākumu norises vieta, kā arī kā starptautiska kultūras tūrisma objekts, kas ikdienā ir pieejams apmeklētajiem.

Sv.Pētera baznīcas skatu torni izmanto kā tūrisma objektu. Rīgas pilsētas pašvaldībai ar šo likumu tiek noteiktas tiesības bez atlīdzības izmantot Sv.Pētera baznīcu kā pilsētai nozīmīgiem notikumiem veltītu svētbrīžu un pasākumu norises vietu. Citiem, šajā likumā neminētiem mērķiem Sv.Pētera baznīcu var izmantot, par to vienojoties ar LELB, ievērojot šā likuma un citu normatīvo aktu prasības.

Tiks izveidota Sv.Pētera baznīcas padome, kuras nolikumu izstrādās LELB, saskaņojot to ar Rīgas pilsētas pašvaldību. Padomē būs pieci locekļi - trīs LELB pārstāvji un divi Rīgas pilsētas pašvaldības pārstāvji. Padome katru gadu līdz 31.janvārim apstiprinās pasākumu plānu, kurš būs saistošs abām iesaistītām pusēm.

Likumprojekts paredz, ka Sv.Pētera baznīcas uzturēšanai nepieciešamos izdevumus finansē LELB. Latvijas valsts piedalās baznīcas izpētes, konservācijas un restaurācijas finansēšanā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Pašvaldības var piedalīties Sv.Pētera baznīcas uzturēšanā, kā arī tās izpētes, konservācijas un restaurācijas finansēšanā.

Likumprojektu LR Ministru kabinets virzīja gan uz astoto, gan 9.Saeimu. Izskatīšanai Saeimas komisijai  Svētā Pētera baznīcas likumu nodeva 2006.gada 7.septembrī . Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija likumprojektu izskatīja tikai 2008.gada 28.maijā.

Sv.Pētera baznīca vēstures avotos pirmo reizi ir minēta 1209.gadā. Tā bija feodālā laikmeta Rīgas pilsoņu galvenā sakrālā celtne, kurā darbojās viena no vecākajām pilsētas skolām. Baznīca vismaz trīs reizes nopietni pārbūvēta un paplašināta. 64,5 metrus augstā baznīcas torņa konstrukcija 17.gadsimtā bija sava laika augstākais koka konstrukcijas tornis Eiropā. 1721.gadā koka tornis nodega, bet 1743.-1746.gadā to atjaunoja, un tad torņa kopējais augstums bija 120,7 metri.

Otrā pasaules kara laikā, 1941.gada 29.jūnijā, Sv.Pētera baznīcas tornis atkal nodega. 1954.gadā tika veikti baznīcas konservācijas darbi, bet torni atjaunoja 1968.-1973.gadā. Baznīcas interjera restaurācija tika pabeigta 1984.gadā. Padomju laikā Sv. Pētera baznīcā tika iemitināts Arhitektūras un pilsētbūvniecības propagandas centrs, kas jau sen ir pārtraucis savu darbību.


 

Ziņa publicēta 2008.06.05 18:42.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »