Ziņu arhīvs
< Jūnijs 2008 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
2024. gada 27. aprīlis
Vārda dienas: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dievnamiem vajadzīgi 24 miljoni latu

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrija izstrādājusi informatīvu ziņojumu par to, cik līdzekļu nepieciešami Latvijas sakrālā tūrisma infrastruktūras objektu atjaunošanai. Secināts, ka vajadzīgs 25,01 miljons latu, no tiem lielākā daļa – vairāk nekā 24 miljoni latu – nepieciešama dievnamu restaurācijai. Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas dievnamu restaurācijai nepieciešami seši miljoni latu.

Arī premjera Ivara Godmaņa vadītā Ministru kabineta deklarācija paredz, ka jāatjauno programma "Sakrālā tūrisma infrastruktūras objektu atjaunošana", lai saglabātu Latvijas garīgo un kultūrvēsturisko mantojumu.


Lai programmu realizētu, vajadzīgi vairāk nekā 25 miljoni latu, taču EM norāda – ņemot vērā, ka tūrisma politikas realizācijai piešķirtā finansējuma ietvaros programmu nav iespējams realizēt, jāizvērtē un jāpieņem lēmums par papildu finansējuma piešķiršanu. Ja tiks pieņemts pozitīvs lēmums, EM izstrādās sīku programmas realizācijas plānu un iesniegs valdībai apstiprināšanai.

Sakrālā tūrisma objektu programmā iekļauti vairāki veicamie darbi: jāizveido datubāze un jānodrošina vietējie un ārvalstu tūristi ar informāciju par Latvijas dievnamiem, jāizdod informatīva karte par sakrālā tūrisma piedāvājumu Latvijā, jāizstrādā maršruti, jāveic arī citi uzdevumi. No 25 miljoniem latu 24,29 miljoni latu vajadzīgi augsti prioritārajiem restaurācijas darbiem, datubāzes izstrādei un uzturēšanai – 26 tūkstoši latu, informatīvo stendu izgatavošanai un uzstādīšanai – 67,8 tūkstoši latu, bet kartes sagatavošanai un drukāšanai – 8,8 tūkstoši latu.

Tūrisma attīstības valsts aģentūras analīze liecina, ka gandrīz pusei reliģisko objektu vajadzīgs papildu finansējums dažādu remontdarbu veikšanai, pārsvarā jumta atjaunošanai, fasādes remontam, teritorijas labiekārtošanai, kanalizācijas atjaunošanai un citiem. Programmu plānots īstenot divu gadu laikā.

Pirms vairākiem gadiem, realizējot projektu "Sakrālā tūrisma infrastruktūras attīstība", pieauga sakrālo vietu apmeklētāju skaits. Projekta rezultātā 25% objektu tika izremontēts jumts, 16% – remontēta fasāde, 15% – veikts remonts un nomainīti logi.


Ingrīda Briede ("Svētdienas Rīts"), autores foto


Ziņa publicēta 2008.06.03 22:36.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »