Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2007 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2024. gada 08. maijs
Vārda dienas: Staņislavs, Staņislava, Stefānija

Sveicini Dievu!

Grüß Gott – tas ir teiciens austriešu vācu valodā, kas nozīmē – sveicini Dievu! Viņu sveicināt mudina arī kristīgās kultūras centrs "Debora", aicinot svētceļojumā uz Vāciju "Pa Lutera takām" no 17. līdz 23. augustam. Ceļojuma mērķis ir apmeklēt vietas, kur dzīvojis un darbojies slavenais reformators Mārtiņš Luters, iepazīties ar kristīgās kultūras mantojumu un aplūkot kultūras un mākslas objektus, kas nav iekļauti tradicionālajos tūrisma maršrutos.

Autore: Gundega Graudiņa (Svētdienas Rīts" Nr.26., 2007. gada 21. jūlijs)

Svētceļnieki apskatīs vairākas Vācijas pilsētas – Vitenbergu, kur Luters darbojās kā teoloģijas doktors, 1517. gadā pie Pils baznīcas ieejas durvīm piesprauda savas 95 tēzes un arī tika apglabāts; reformatora dzimto vietu Eislēbeni; Erfurti, kur Luters studēja; Mansfeldi, kur atrodas viņa vecāku māja; kā arī Eizenahu, kas saistīta ar Lutera skolas gaitām. Maršrutā iekļauta arī Vartburgas cietokšņa apskate, kur Luters dzīvoja ieslodzījumā un pārtulkoja Bībeli vācu valodā, un Polijas pilsētu Poznaņas un Čenstohovas iepazīšana. Nakšņošana paredzēta klosteros, pārvietošanās notiks ar autobusu.

Katrai no brauciena organizatorēm ir savs stāsts par ideju doties svētceļojumā. Kristīgās kultūras centra "Debora" vadītāja māsa Anita ir pateicīga Luteram, ka viņš pagrieza cilvēkus pie pirmavota – Bībeles: "Kā kristietei, pārliecinātai luterānei gribas izstaigāt 95 tēzes, aizbraukt uz tām vietām, kur tas viss ir noticis. Gribētos nokrist ceļos kā grēciniecei tajā vietā, kur Luteru ķēra zibens, kad viņš apsolījās Dievam. Sirds prasa tādu sadraudzību, kur tu ilgāku laiku vari būt tiešā Dieva tuvumā, nosacīti klusumā, vari veltīt sevi Dievam. Mums ir ļoti steidzīga dzīve, bet, ja nedēļu var vienkārši sēdēt, baudīt, lasīt, dziedāt un būt sadraudzībā, tas ir brīnišķīgi. Tāpēc aicinām arī citus pievienoties šai sadraudzībai."

Svētceļniekus garīgi aprūpēs evaņģēliste Valda Grīnvalde Šakurova. Viņa uzsver, ka brauciens ir svētceļojums, nevis vienkārši ekskursija. Tiesa gan, saikne ar Dievu rodama visur, ne tikai prom no ierastās vides: "Ja mūsu sirds ir Dievam nodota, Dievs ir ar mums un caur Svēto Garu runā uz mums jebkurā situācijā. Bet ir svarīgi sevi reizēm nodalīt no šīs pasaules rūpēm, palikt Svēto Rakstu lasījumā, pārdomās, klusumā un ļauties, lai Dievs runā uz mums un dziedina. Ir ļoti labi un veicinoši, ja nokļūstam vietās, kur dzīvojuši patiesi Dieva vīri, kāds bija arī Mārtiņš Luters. Skatīties uz Jēzu Kristu un sekot viņam – tāds ir viņa norādījums mums."

Svētceļojuma koordinatori, ģermāņu valodu filoloģi Helēnu Lasi Luters ieinteresējis kā vēsturiska personība: "Tulkošanas darbā bieži saskāros ar to, ka Luteram ir saistība ar Rīgu – šeit viņš ierosinājis dibināt Akadēmisko bibliotēku un atvēris luterāņu Doma skolu. Sāku par viņu interesēties sīkāk, radās doma, ka jābrauc apskatīties, kur viņš ir dzimis, dzīvojis, strādājis. Tas būtu interesanti ne tikai pārliecinātiem kristiešiem, bet jebkuram cilvēkam."

Vēl cits skatupunkts ir svētvietu un kultūras objektu ekspertei – gidei, mākslas zinātniecei Baibai Magdalenai Eglītei: "Man ir tāda iekšējā misija – pirmkārt, atvērt acis, lai ieraudzītu formu, kurā ir iemiesots vārds, jo kristīgā māksla nav tikai skaistā apliecinājums, bet ir arīdzan vārda saturētāja, iemiesotāja. Viņa ir veidota patiesā Dieva slavinājumā, mīlestībā un lūgšanā. Tur iekšā ierakstītas gan šaubas, gan noliegums, gan pagrimums, visas tās bēdas, ko cilvēce ir izdzīvojusi. Šajā braucienā man gribas pievērst uzmanību tam, kā kristietība evaņģelizējas caur vārdu. Tad, kad Luters pasludināja savu pozīciju, reformācija novērsās no formas iespējām uzrunāt cilvēku, jo vārds tika drukāts Bībelē, un Bībele kļuva pieejama cilvēkiem, plašām masām, līdz ar to mākslas funkcija kļuva par tīri dekoratīvu piedevu. Kas attiecas uz Luteru, vēl viens liels ieguldījums ir izglītība. Viņš bija tas, kurš pietuvināja izglītību un spēra ļoti nopietnos soļus, lai gandrīz katrs cilvēks varētu tikt pie izglītības."


Informācija interesentiem

Dalības maksa svētceļojumā ir Ls 133. Mīļi gaidītas arī ģimenes ar vairākiem bērniņiem, jo paredzēta pārsteidzoša dāvana – bezmaksas ceļazīme. Svētceļnieku grupiņu, vairāk par desmit svētceļniekiem, grupiņas organizators var pavadīt bez maksas.

Tālrunis, kur pieteikties ceļojumam: 28 222 012; e-pasts: deboras@one.lv. 

Lai saņemtu sīkāku informāciju, sazināties ar svētceļojuma koordinatori Helēnu Lasi: pa e-pastu helena.lase@btv.lv vai tālruni 26086046, vai tālruni/faksu 67587912.


Attēlā (augšā): Mārtiņa Lutera piemineklis Eislēbenē.

 

Ziņa publicēta 2007.07.29 21:38.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »