Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2007 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2024. gada 08. maijs
Vārda dienas: Staņislavs, Staņislava, Stefānija

440 gadi uz mūžības fona ir tikai mirklis

Reizē ar pilsētas svētkiem no 6. līdz 8. jūlijam Talsos tika atzīmēta luterāņu baznīcas 440 gadu pastāvēšanas jubileja. Svinības sākās ar muzikāli teatrālām Baznīckalna liecībām, bet noslēdzās ar Riharda Zaļupes autorkoncertu.

Autore: Elīna Mierkalne ("Svētdienas Rīts" Nr.25, 2007. gada 14. jūlijs)

Gluži kā vecos laikos, arī šajā reizē nupat atjaunotais Baznīcas laukums bija ļaužu pilns. Teicēji un muzikālo apvienību dalībnieki ļāva klātesošajiem būt pasaules radīšanas stāsta lieciniekiem, izdzīvot Dieva dotos baušļus, redzēt ainiņas no Baznīckalnā pēdējos četros gadsimtos piedzīvotajiem prieka un skumju brīžiem, galu galā nonākot mūsdienu Talsos, kur garīgo gaismu izstaro arī citas baznīcas un draudzes.

Uzvedumā dažādos izpildījumos bija dzirdama luteriskās Baznīcas himna "Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils". Baznīckalna liecības ieraudzīt un sadzirdēt palīdzēja luterāņu draudzes ļaudis un viņu draugi, draudzes koris, vokālie un instrumentālie ansambļi, pūtēju orķestra "Talsi" mūziķi, Ziemeļkurzemes bērnu un jauniešu kamerorķestra dalībnieki, kā arī Talsu Tautas teātra aktieri. Par pasākuma filigrāno režiju draudzes priekšnieks Ainārs Lūks draudzes vārdā pateicās Jānim Osītim.

Svētdienas dievkalpojumā šajā reizē pulcējās ne tikai draudze, bet arī viesi no pilsētas domes un rajona padomes, citām Talsu draudzēm, Dānijas, Somijas, Zviedrijas un Vācijas. Īpašs prieks bija sveicēju pulkā redzēt arī bijušā draudzes mācītāja Jāņa Matuļa pēctečus. Dievkalpojumu kopā ar mācītāju Māri Ludviku vadīja Liepājas diecēzes bīskaps Pāvils Brūvers, Romas katoļu Talsu draudzes dekāns Andrejs Mediņš un Talsu baptistu draudzes mācītājs Aivars Šķuburs.

Svinības pēcpusdienā noslēdzās ar Riharda Zaļupes autorkoncertu. Baznīca jau aizvien ir bijusi vieta, kur iespējams piedzīvot ko tādu, kas ir pāri cilvēku saprašanai, tāpēc arī šim koncertam vieta bija ļoti piemērota. Nav nemaz jāprot nosaukt vārdā katru sitamo instrumentu, ap kuru koncerta laikā turpat altāra priekšā virtuozi darbojās Rihards Zaļupe, lai ļautos muzikālajam baudījumam. Apbrīnojami šķita, cik saskanīga ir saspēle starp baznīcas ērģelēm un marimbu vai vibrafonu.

Koncerta kulminācija bija pasaules pirmatskaņojums – divdaļīgs skaņdarbs "Svēts ir", ko autors ir veltījis tieši Talsu luterāņu baznīcas 440. jubilejai. Šis ir pirmais Riharda Zaļupes skaņdarbs piecu oktāvu marimbai un jauktajam korim, tāpat arī pirmais skaņdarbs, kurā izmantots teksts latviešu valodā. Tas ļāva katru skaņu izdzīvotpa īstam. Šķiet, ka ilgie un skaļie aplausi apliecināja, ka ik skatītājs koncertā saņēma kaut ko sev.

Kopš pagājušās piektdienas Talsu luterāņu draudzes nama zālē apskatāma arī plaša izstāde par baznīcas vēsturi no pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. Talsenieki atzinīgi vērtē vēl vienu jaunumu – tagad luterāņu baznīca naktīs ir izgaismota no apakšas līdz pat torņa smailei, padarot to Pasaules Gaišumu, Pilsētu Kalnā vēl neapslēptāku pilsētas iedzīvotājiem un viesiem.

Svētku pasākumos vairākkārt izskanēja jautājums, vai 440 gadi ir daudz. Atbilde ir atkarīga no tā, ar ko salīdzina. "Viendienīšu" izpratnē tas ir ļoti daudz. Salīdzinājumā ar cilvēka mūžu arī. Bet tas ir tikai mirklis, ja skatām mūžības kontekstā.


Attēlā: Skaņdarba "Svēts ir" pirmatskaņojumā kopā ar Rihardu Zaļupi (priekšā pie marimbas) piedalījās jauktie kori "Dziesmuvara" un "Maska", diriģents Ainārs Rubiķis un soliste Baiba Veismane.

Foto: Dainis Kārkluvalks

 

Ziņa publicēta 2007.07.17 12:54.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »