Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2007 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2024. gada 08. maijs
Vārda dienas: Staņislavs, Staņislava, Stefānija

Augstrozes baznīcā atjaunots altāris

"Kā lai nepateicas Dievam par to godību, ko Viņš ir parādījis!" – Augstrozes draudzes evaņģēlistes Ivandes Ceijeres balsī izskan prieks. 22. jūnijā, pirmsjāņu dievkalpojumā, mazajā un mājīgajā Augstrozes baznīcā, Limbažu rajona Umurgas pagastā, tika iesvētīts atjaunotais altāris. Svētku dienā pie augstroziešiem ciemos atbrauca arī Valmieras iecirkņa prāvests Arnis Bušs un mācītājs Gundars Ceipe.

Autore: Ingrīda Briede ("Svētdienas Rīts", Nr.24, 2007. gada 7. jūlijā), autores foto

Augstrozes baroka stila altāris ir datēts ar 18. gadsimta vidu, kad tas atradies vēl vecajā koka kapelā ar salmu jumtu, bet, kad uzbūvēja jauno mūra baznīcu ar 250 sēdvietām, arī altāri pārvietoja uz turieni. Padomju laikos Augstrozes baznīcā ierīkoja graudu dzirnavas. 1968. gadā Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis altāri izglāba no bojāejas, bet pirms 3 gadiem, atsaucoties draudzes lūgumam, viņš to atdeva augstroziešiem. Restauratore Aīda Podziņa sāka veikt pirmos priekšdarbus, bet Sleiku darbnīcās Limbažos altāris atguva sākotnējo izskatu.

No altāra bija saglabājusies vien vidusdaļa: glezna un altāra spārni – kokgriezumi. Restauratore Aīda Podziņa atjaunoja arī marmora kolonnas, bet mākslas zinātniece Maija Avota izplānoja un sagatavoja altāra galda, sētiņas un augšējās daļas skices, tā, lai viss būtu saskanīgs un harmonētu arī ar kanceli, kas uz Augstrozi atceļojusi no izpostītās Ārciema baznīcas. Mākslinieces un meistaru rīcībā bija tikai viena vēsturiskā fotogrāfija. Praktiskos darbus veica Amatnieku kameras meistars, arī Rīgas Svētā Jāņa draudzes loceklis Artūrs Liepnieks kopā ar vēl sešiem palīgiem.

Tā nu Augstrozes draudzes locekļi un ciemiņi Svēto Vakarēdienu svinēja jau pie atjaunotā altāra, kas rada vieglu, harmonisku iespaidu un lieliski iederas gaišajā koka baznīciņā. Lai baznīca atgūtu altāri, ziedoja visa draudze, katrs pēc iespējām.

Taču izrādās, ka darbi pie altāra atjaunošanas nemaz nav veikušies tik viegli, arī burtiskā nozīmē. Artūrs Liepnieks: "Augšējais profils bija masīvs un smags. Centāmies to padarīt vieglāku, tomēr tas svēra vairāk nekā 100 kg. Kad piecatā cēlām to pie sienas, no smaguma ļodzījās kājas". Ikdienā Artūrs atjauno mēbeles, altāra atjaunošana bija neparastāks uzdevums. Maija Avota: "Šis darbs bija īpašs, jo arī altāris pats ir unikāls, viens no vecākajiem Latvijas baznīcās sastopamajiem baroka laika altāriem. Meklējām un eksperimentējām ar krāsām, lai altāris nebūtu smagnējs."

Jāpiebilst, ka māksliniece Maija Avota kopā ar Amatniecības vidusskolas audzēkņiem jau piedalījusies daudzu baznīcu interjeru atjaunošanā.

Pēc dievkalpojuma draudze pateicās Maijai Avotai un Artūram Liepniekam par paveikto. Pēcāk draudze devās uz sadraudzības brīdi, jo Augstrozē ir izveidojusies skaista tradīcija – Jāņu priekšpusdienā baznīcas dārzā sveikt un aplīgot draudzes Jāņus.


Attēlā: Augstrozes baznīcas atjaunotais altāris.

Fotoreportāžu no Augstrozes baznīcas jaunā altāra iesvētīšanas dievkalpojuma var apskatīt sadaļā BILDES: ?ct=parskats

 

Ziņa publicēta 2007.07.11 12:48.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »