Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2007 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2024. gada 08. maijs
Vārda dienas: Staņislavs, Staņislava, Stefānija

Kuldīgā tiks iedegts Gaismas Aplis

Uz neparastu pasākumu – Tezē vakaru un Gaismas Apli – 8. jūlijā aicina Kuldīga. Plkst. 22.45 cilvēki tiek aicināti pulcēties pie Kuldīgas domes ēkas, kas ar izgaismotu sarkanu drānu būs izveidota kā improvizēta Tezē skatuve, un klātesošie tiks iesaistīti visskaistāko Tezē dziesmu latviskos dziedājumos. Kad satumsīs, visi tiks aicināti padot uguni un ar līdzpaņemtām svecēm dosies izveidot Gaismas loku ap Kuldīgas vecpilsētu.

Pasākuma kulminācija būs kopīga lūgšana par Kuldīgu, ģimenēm, kristiešu vienotību. "Mīli un pasaki to ar savu dzīvi!", teicis Tezē kopienas dibinātājs brālis Rožē. Lūgšanas saturs ir veidots tā, lai tajā varētu vienoties gan tie, kas savu ikdienu nesaista ar draudzēm, gan dažādu konfesiju kristieši. "Nevis cīnīties ar tumsu, bet iedegt gaismu!" ir šī pasākuma vadmotīvs.


Stāsta pasākuma Rīcības komitejas pārstāvis Igo Midrijānis:

Ir vērtības, kas mūs vieno no sirds uz sirdi: pāri uzskatiem, paaudzēm, tautībām. Ir norises, kas mums sāp, raisa bažas – kas būs tālāk. Gan viens, gan otrs ir mums blakus: mūsu mājā, mūsu Kuldīgā, mūsu Latvijā. Mūsu... Ko mēs tur varam darīt? Varam? Kopā! Kas vieno mūs, kas ejam uz dažādiem dievnamiem, pasākumiem, gadskārtām vai vienatnē mēģinām rast to vienīgo pareizo izvēli savai ticības piederībai? Tā ir Mīlestība!            

Visiem kuldīdzniekiem! Visiem kristiešiem! Kurzemes jauniešiem!

Dažādu konfesiju Kuldīgas baznīcu jaunieši pēc Sv. Annas draudzes padomes ierosinājuma kopā ar skautu organizāciju, Saldus Sv. Jāņa, Talsu baptistu draudžu aktīvistiem un Kurzemes kristīgo jauniešu saieta dalībniekiem ar Kuldīgas domes atbalstu organizē Tezē vakaru un Gaismas Apli visiem kristiešiem un kuldīdzniekiem, kuriem sāp negatīvais mūsu pilsētā un ģimenēs, mūsu attiecībās un kas gatavi pievienoties kopīgai lūgšanai PAR visu to labo, ko vēlamies (nepiesaucot negatīvo), par vērtībām, kas mūs vieno, bet ir apdraudētas, par izmaiņām mūsos un ap mums.

Pirms vairākiem gadiem kāda kuldīdzniece atrakstīja rajona laikakstam "Kurzemnieks" vēstuli, kurā ierosināja pilsētas kristiešiem izveidot savu "Baltijas ceļu" ap pilsētu un vienoties lūgšanā pret narkomānijas, alkoholisma, vardarbības un citu negāciju pastiprināšanos mūsu pilsētā. Tā sākās otrdienu starpkonfesionālas lūgšanas par Kuldīgu.

8. jūlija pasākums apvienos iedvesmu no dažādiem notikumiem: Kuldīgas 18. novembra Gaismas ceļa Liepājas ielā, Tezē kopienas lūgšanām Francijā un Tezē dienām Saldū, Talsu "Padod uguni" ikgadējās akcijas un Kuldīgas pilsētas svētkiem. 

Iesākumā pie Kuldīgas domes ēkas vakara dalībniekiem būs iespēja dzirdēt Tezē dziesmas dažādās valodās – tā, kā to dzied šīs daudznacionālās kopienas apmeklētāji: latīņu, poļu, franču, angļu, krievu u. c. Tad dažādu pilsētu un draudžu jaunieši palīdzēs kuldīdzniekiem vienoties kopīgās skanīgo Tezē latviskoto dziesmu melodijās. Šo dziesmu vārdi ir 2–4 rindiņas, kas daudzkārt atkārtojas. Tie būs redzami uz lielajiem ekrāniem.

Par pasākuma tālāko gaitu dalībnieki tiks informēti pa mikrofonu. Pirms pusnakts, padodot uguni no skautu lāpām, iedegsim līdzpaņemtās sveces stikla vai plastmasas trauciņos. Tad dalībnieki ar lāpneša palīdzību tiks sadalīti 2 grupās. Katras grupas priekšgalā lāpnesis novirzīs cilvēkus pa maršrutu, pa kuru jau būs izvietojušies skauti, kas dos norādījumus, kā cilvēkiem sastāties, lai loks vienmērīgividū noslēgtos. Skauti arī gādās par lūgšanu vienlaicīgumu, tomēr lūgums ņemt līdzi arī tālāk publicēto lūgšanu tekstu.

Apļa garums būs maināms atkarībā no klātesošo skaita, bet, ņemot vērā arī viesus, ceram pat uz vairāk nekā tūkstots dalībniekiem. Maksimālais garums: Baznīcas iela ap katoļu kvartālu – Liepājas iela – Pilsētas laukums – Smilšu iela – 1905. gada parks – Baznīcas iela. Mēs varam šo Apli aizpildīt!? Jo mēs taču mīlam savu pilsētu, savus tuvākos, vai ne?

Kad sava vieta Gaismas Aplī izvēlēta, katrs noliek svecītes sev priekšā uz ielas un sadodas rokās ar blakusstāvētājiem. Pēc viena baznīcas zvana kā signāla sākas kopējā lūgšana balsī. Tās saturs veidots tā, lai zem lūgšanas vārdiem varētu vienoties gan tie, kas savu ikdienu nesaista ar draudzēm, gan dažādu konfesiju kristieši. Vai draudžu locekļi var lūgt kopā ar citiem? Rīcības komitejas un visu iesaistīto konfesiju mācītāju viedoklis – katrs, kas pieņem šo piedāvāto kopējo vēstījumu un to apliecina lūgšanā, ir vērsies pie Dieva un stiprinājis savas attiecības ar Viņu.

Pēc kopīgās lūgšanas balsī līdz baznīcas atkārtotam zvanam paliksim sadevušies rokās individuālām personīgām lūgšanām klusumā. Pēc atkārtotā zvana būs iespēja atgriezties pie Tezē dziedājumiem, kas ilgs līdz plkst. diviem naktī, vai arī doties mājās.


Tezē kristīgo brāļu kopiena ik nedēļas uzņem 2–7 tūkstošus kristīgo jauniešu un nedaudz senioru no dažādām konfesijām un valstīm. Šajā nedēļā cilvēki piedzīvo neparastu pieredzi garam, prātam un jūtām lūgšanās, lekcijās, darba grupās vai vienkārši savstarpējā saskarsmē. Tezē tiek radīta atmosfēra, kas ikkatram šo laiku padara nozīmīgu viņa dzīvē, nereti tas ir kā pagrieziens. Tezē pabijuši arī daudzi kuldīdznieki.


Gaismas Apļa lūgšana


Kristu, kas esi Mīlestība,
mēs Tev pateicamies par savu pilsētu Kuldīgu, 
mēs Tevi lūdzam par savu pilsētu Kuldīgu, 
lai tās vadītāji un mēs, iedzīvotāji, vēl vairāk rūpētos 
par tās kopīgo labumu, saglabāt tās vērtības,
gribētu būt ne tik daudz ņēmēji un prasītāji,
kā dot Tev savu pienesumu.

Mēs Tevi lūdzam par savu pilsētu Kuldīgu, 
Mēs lūdzam par ikkatru Namu,
lai mūsu pilsētā ienāk vairāk saticības, sadarbības, izpalīdzības, līdzcietības 
uz kaimiņu un ikkatru mūsu ceļā.
Lai vairojas mūsu Kuldīgas pilnvērtīgas attīstības iespējas!

Mēs lūdzam, lai Tu ieliec mūsos mīlestību 
saudzēt Kuldīgas savdabīgo un brīnišķo dabu.

Mēs lūdzam sapratni un spēku veicināt veselīgu dzīvesveidu un vidi.

Mēs Tevi lūdzam par mūsu ģimenēm,
lai tajās varētu rasties bērni,
lai mūsu ģimenēs viņi saņemtu mīlestību, labvēlību, 
viņiem pietiekoši veltītu vecāku laiku, 
normālus sadzīves apstākļus.

Mēs lūdzam, lai gan pieaugušie, gan bērni būtu brīvi: 
brīvi no atkarībām, iekšēji brīvi no kārdinājumiem, 
kurus uzspiež apkārtējā pasaule,
kas piedāvā caur vilinājumiem dot ērtības, 
atzinību, veselību, nākotnes redzējumu,
bet patiesībā ved prom no pilnvērtīgas dzīves 
un gandarījuma tagad un mūžībā.

Brāļi un māsas,

Mēs lūdzam par sadraudzību savā starpā zem tā, kas mūs vieno: 
Kristus Mīlestība un Vārda Patiesība, Labā Vēsts.

Mīliet un pasakiet to ar savu dzīvi!

Pateicība Dievam!


Ziņa publicēta 2007.07.06 17:26.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »