Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2007 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2024. gada 09. maijs
Vārda dienas: Klāvs, Einārs, Ervīns

Esi svēts, arī papardes ziedu meklējot!

Šogad LELB Jaunatnes nozare atjaunojusi kādu laiku jau piemirsto tradīciju – rīkot īpašu Jāņu nometni, tādējādi dodot jauniešiem iespēju Jāņu dienas pavadīt kopā neierastākā gaisotnē. 22. jūlija pēcpusdienā jaunieši no dažādām Latvijas vietām, kā arī viesi no Vācijas pulcējās kopā Usmas tautas skolā.

Autore: Ieva Braukša

Šim Jāņu dienu pasākumam bija dots visai intriģējošs nosaukums: "Esi svēts, papardes ziedu meklējot", tiesa gan ne šo vārdu vispārpieņemtajā izpratnē. Uzsvars šajās vasaras visgarākajās dienās tika likts uz attiecībām – uz intimitāti un draudzību, pēc kuras tik ļoti ilgojas katra sirds.

Atbilstoši pasākuma moto: "Esi svēts, papardes ziedu meklējot", tie, kas vēl nebija pārlieku nogurdināti vai bija jau paspējuši atgūt spēkus pēc sesijām un gala eksāmeniem, varēja piedalīties dažādās lekcijās un diskusijās, lai ko vairāk uzzinātu par šo tēmu.

Nometnē tika runāts par svētumu dažādās tā izpausmes formās. Mācītājs Armands Klāvs aicināja domāt par svētumu draudzībā, parādot, ka dzīve pēc baušļiem, ko Dievs ir devis, ir veids, pēc kura var vadīties arī ikdienas attiecībās ar citiem cilvēkiem. Ja pirmajā vietā ir Dievs un otrajā – savs tuvākais, tas palīdz izlemt, kā rīkoties dažādās dzīves situācijās. Šāda veida mēraukla dod iespēju cilvēkam pašam apzināties, kādai vajadzētu būt pareizajai izvēlei konkrētajā situācijā.

Savās pārdomās par svētumu pāru attiecībās un ģimenē dalījās arī mācītāji Artis Druvietis un Rinalds Grants, kā arī viesis no Vācijas Martin Grahl.

Citādāki svētki – tāds iespaids, patiesi, radās daudziem nometnes dalībniekiem. Joprojām jaukā kompānijā un jauki pavadot laiku, tomēr bez Jāņos tik ierastā alus vai cita alkohola. Daudziem no dalībniekiem, iespējams, tā bija pirmā reize, kad vasaras īsākā nakts pavadīta tik atšķirīgā gaisotnē.

Lai gan šie Jāņi paliks atmiņā ar visu neierasto, dažas tradīcijas netika aizmirstas, bet pat pārveidotas jaunā kvalitātē. Piemēram, nometnē bija iespēja iemācīties gan veidot papardes ziedus no vilnas, gan uzpīt no tās vainagus, kuru veidošanā atklājās gan ideju bagātība, gan talants.

Pāris dienas vasarā skaistā vietā laukos pie ezera ir pietiekams pamudinājums arī kārtīgi izkustēties un izmēģināt savus spēkus dažādās sportiskās nodarbēs. Varēja izvēlēties gan basketbolu un volejbolu, gan – ja pietika drosmes riskēt – iegāzties dubļu peļķē vai ūdenī, bez tam spēkus varēja mērot arī slapjākās disciplīnās – virves vilkšanā un citās aktīvās nodarbēs.

Papildus tam Ievas Martas Henčeles vadībā bija iespēja mācīties īpaši Jāņiem domāto psalmu dziedāšanu. Šīs nodarbības rezultātus arī citi nometnes dalībnieki varēja novērtēt noslēguma dievkalpojuma laikā, kad šie psalmi papildināja svētbrīdi. Turklāt ikvienam bija iespēja parādīt savu talantu līgo dziesmu sacerēšanā, jo notika arī dziesmu kari, kuros pozitīvā noskaņā tika apdziedāti gan nometnes dalībnieki, gan dažādas ar Jāņiem saistītas tēmas. Lai gan parasti līgo dziesmās dzirdami kādi asi un aizskaroši vārdi, šie dziesmu kari izcēlās ar īpašu labestību un draudzīgu noskaņojumu, jo nedaudz šaubīgāku tekstu autori varēja riskēt saņemt brīdinājuma kartīti no mācītājiem ar uzrakstu: "Esi svēts!"

Tie, kas vēl nebija pārguruši pēc dejām, laiku līdz saullēkta sagaidīšanai varēja īsināt, piedaloties nakts stafetē, kurā komandām bija jāiztur dažādi pārbaudījumi un jāparāda savas zināšanas un atjautība.

Jāņi ir tradicionāli latviešu svētki, tomēr varētu rasties jautājums, ko tad īsti mēs svinam? Vai tiešām visa tauta apvienojas, lai kopā svinētu Līgu un pēc tam Jāņu vārda dienas? Vai mēs svinam gada īsāko nakti, kas arī šogad nesakrita ar Līgo svētkiem? Vai varbūt mēs vienkārši esam pieraduši, ka tā tas ir darīts katru gadu un šos svētkus uztveram pašus par sevi saprotamus? Tomēr kristiešiem ir vēl kāds īpašs iemesls, kāpēc atzīmēt Jāņu dienu. Tā tiek svinēta Jāņa Kristītāja dzimšanas diena. Tāpēc šajā laikā mēs atceramies to, ko darīja Jānis Kristītājs, lai sagatavotu ceļu Jēzus nākšanai. Caur viņu sāka piepildīties Dieva dotie apsolījumi un pravietojumi.

Visa šī nometne bija kā labs pieturas punkts ikviena dalībnieka ikdienā. Caur dažādajām aktivitātēm un vērtīgajām lekcijām un diskusijām, tika rosināts domāt par kādiem jautājumiem, kam ikdienā varbūt nepietiek laika. Tomēr šajās dienās par Dievu un ar Dievu runāja ne tikai mācītāji paneļdiskusijā vai lekcijās, bet arī paši nometnes dalībnieki. Šis bija laiks, kurā ikviens tika aicināts padomāt par būtiskiem jautājumiem, jo ikdienas steiga ir ļoti labs ierocis, kas iznīcina domas par lietām – svarīgākām par tām, kuras aktuālas tikai kādā konkrētā laika posmā. Pauze, kurā laiks veltīts atpūtai un pārdomām, sniedz spēku un garīgo barību, ar kuru palīdzību kristietis var augt un pieņemties ticībā. 

Attēlā (augšā): Pasākuma dalībnieku kopbilde.

 


Ziņa publicēta 2007.07.03 19:09.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »