Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2007 >
p o t c p s s
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2024. gada 09. maijs
Vārda dienas: Klāvs, Einārs, Ervīns

Draudžu ziņas: Talsu baznīcai un draudzei – 440!

No 6. līdz 8. jūlijam Talsos risināsies pilsētas svētki, kuros pilsētas vecākā celtne – Talsu luterāņu baznīca ­– un tās draudze svinēs 440. gadadienu. 6. jūlijā plkst. 19.30 paredzēta atjaunotā baznīcas laukuma atklāšana ar īsām vēsturiskām atainojuma epizodēm no sendienām līdz mūsdienām. Savukārt svētdien, 8. jūlijā, plkst. 11.00 Talsu ev. lut. baznīcā notiks svētku dievkalpojums ar jaunievēlētā Liepājas diecēzes bīskapa Pāvila Brūvera piedalīšanos, bet plkst. 16.00 sāksies svētku koncerts.

No 6. līdz 8. jūlijam Talsu pilsēta svinēs pilsētas svētkus. Viens no svētku lielākajiem notikumiem ir Talsu evaņģēliski luteriskās baznīcas jubileja. Jau 440 gadus uz viena no Talsu deviņiem pakalniem — Baznīckalna — slejas dievnams. Visos laikos šī vieta ir bijusi ne tikai viens no pilsētas garīgās, bet arī kultūras un sabiedriskās dzīves centriem.

Par svētku norisi stāsta Inga Ieviņa, Talsu ev. lut. draudzes padomes locekle: "Piektdienas vakarā dievnama jubilejas svinības ievadīs grandiozs teatrāli muzikāls uzvedums "Baznīcas liecības 440 gados", kas reizē būs arī atjaunotā Baznīcas laukuma atklāšanas svētki. Uzvedumā piedalīsies Talsu luterāņu draudzes locekļi, Talsu tautas teātra aktieri, luterāņu draudzes koris un ansambļi, Ziemeļkurzemes bērnu un jauniešu kamerorķestris un citi. Pusotras stundas garumā tiks stāstīts par notikumiem, kuru lieciniece cauri gadsimtiem bijusi Talsu luterāņu baznīca. Plānota arī visu Talsu baznīcu zvanu saspēle. 

Baznīcas laukumā viesus jau no 19.00 sagaidīs Ziemeļkurzemes bērnu un jauniešu kamerorķestra muzicēšana, bet uzvedums sāksies 19.30. Svētku laikā draudzes namā būs apskatāma izstāde par luterāņu dievnama vēsturi Talsos no pirmsākumiem līdz mūsdienām.

Svētki noslēgsies svētdien, 8. jūlijā plkst. 11.00 ar starpkonfesionālu svētku dievkalpojumu, kam sekos Riharda Zaļupes autorkoncerts "Svēts ir", kas sāksies 16.00.

Pirms gandrīz simts gadiem Baznīcas laukums bija labi zināma tirgus vieta, laukums, kur dažādos godos pulcējās talsenieki un apkārtnes ļaudis. Svētkos laukums būs atguvis savu vēsturisko izskatu — par luterāņu draudzes locekļu ziedojumiem atjaunots bruģētais laukums pie baznīcas, bet par pašvaldības līdzekļiem atjaunota bruģētā iela, kas savieno kāpnes uz Baznīckalnu ar K.Mīlenbaha ielu.

Talsu evaņģēliski luteriskā baznīca celta 1567. gadā pēc Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera rīkojuma. Nākamajos gadsimtos ap jaunuzcelto mūra dievnamu izveidojies miestiņa centrs. Sākotnēji baznīcā darbojās divas draudzes — vācu un latviešu. 1666. gadā tās apvienojās, bet kopš 1887. gada latviešu draudze pastāv atsevišķi. Viens no pazīstamākajiem draudzes mācītājiem bijis vijolnieks, komponista L.van Bēthovena draugs Karls Ferdinands Amenda, kurš Talsos kalpojis no 1802. līdz 1836. gadam. Kopš 1994.gada Talsu draudzes mācītājs ir Māris Ludviks. Gadu gaitā baznīca vairākkārt tikusi pārbūvēta. Pēdējie lielākie remontdarbi bija 2005. gadā. Šobrīd draudzē ir ap 700 draudzes locekļu."

***** 

Pirmajā jūlija nedēļā no 6. līdz 9. jūlijam pilsētas svētki notiks arī Valmierā. 8. jūlijā Valmieras vecpilsētā no plkst. 11.00 līdz 13.00 risināsies koncerts, kurā piedalīsies pārstāvji no Valmieras kristīgajām draudzēm.

*****

6. jūnijā Dubultu draudzē sākās jauna "12.soļu garīgās izaugsmes programma". Tā darbojas pēc Anonīmo Alkoholiķu (AA) programmas principiem, taču ir adaptēta tā, lai būtu aktuāla visiem, kas nav tiešās atkarībās. 12 soļu programmā tiek runāts par personības īpatnībām, deformācijām, kas iegūtas dzīves laikā – aizvainojumi, pazemojumi u.c. Programmā katram solim tiek veltītas divas nedēļas, kopumā programma ilgst 24 nedēļas.

*****

Blīdenes baznīcas drupās jau notikušas vairākas talkas, lai sakoptu baznīcas teritoriju. Tika izcirsti mazie, ap baznīcas drupām saaugušie krūmiņi. Talkās piedalījās gan vietējās draudzes pārstāvji, gan arī palīgi no kaimiņu draudzēm. Savu palīdzību neliedza arī Blīdenes pagasta biedrības "Laikavots" pārstāvji un tās vadītājs Gunārs Upmanis. Nesen blīdenieši tikās arī ar Latvijas luterāņu baznīcu enciklopēdijas autoru Vitoldu Mašnovski, lai vairāk izzinātu savas draudzes un baznīcas vēsturi.  


Ziņas sagatavoja Ingrīda Briede ("Svētdienas Rīts")

Attēlā: Talsu ev. lut. baznīca

 

Ziņa publicēta 2007.07.02 12:18.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »