Ziņu arhīvs
< Maijs 2007 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 29. aprīlis
Vārda dienas: Vilnis, Raimonds, Laine

Ar koncertu "AVE MARIA" Umurgas baznīca atgūst Sv. Marijas vārdu

Sieviešu koris "Dzintars" savā 60. jubilejas sezonā 20. maijā plkst. 14.00 ar īpaši šai baznīcai izlolotu programmu "AVE MARIA" priecēs klausītājus Umurgas dievnamā.

Baznīca pirms vairāk nekā piecsimts gadiem iesvētīta ar Sv. Marijas vārdu un pēc ilgiem Padomju varas gadiem šobrīd atkal šo nosaukumu atjaunojusi.

Umurgas baznīca savos pirmsākumos bijusi katoļu centrālā pulcēšanās vieta, līdzīgi kā šodien Aglona, un ir viena no krāšņākajām baznīcām visā Vidzemē. Reformācijas laikā tā kļuvusi par luterāņu draudzi un Padomju varas gados zaudējusi arī baznīcas iesvētīšanas brīdī doto Sv. Marijas vārdu. Pagājušogad draudze šo nosaukumu atkal atjaunojusi, un tas pirmoreiz izskanēja Vidzemes vasaras festivāla ietvaros, kad Umurgas baznīcā koncertēja Valsts kamerorķestris "Sinfonieta Rīga".

Turpinot Vidzemes vasaras festivāla doto impulsu par aktīvas koncertdzīves atjaunošanu Umurgas baznīcā, maijā, kas ir Dievmātes Marijas godināšanas mēnesis, ar koncertprogrammu "AVE MARIA" /Esi sveicināta, Marija/ dievnamā viesosies koris "Dzintars". Diriģente Aira Birziņa jau vairākus gadus turpina kora ilggadējās mākslinieciskās vadītājas Ausma Derkēvica iesākto antoloģisku apkopojumu programmai AVE MARIA, kur pārstāvētas dažādu laikmetu un zemju komponistu motetes par Jaunavu Mariju. No vecklasikas līdz mūsdienu komponistu opusiem, kā arī vairāki latviešu komponistu AVE MARIA (Maija Einfelde, Romualds Jermaks, Leons Amoliņš, Leonīds Vīgners). Daudzu gadu garumā "Dzintara" bibliotēkā nonākušas vairāk nekā trīsdesmit partitūras ar Marijas slavinājuma dziesmām. Koris tās dziedājis koncertturnejās ārzemēs, konkursos un koncertos kopā ar Inesi Galanti, Kristīni Gailīti, Evitu Zālīti, Ievu Paršu un citām izcilām latviešu dziedātājām. 2006. gadā ir uzsākts darbs pie kompaktdiska ieraksta.

Koncertā Umurgā skanēs 16. gadsimta itāļu komponista Andrea Gabrieli, 19. gadsimta vācu komponista Johanesa Brāmsa un ungāra Ferenca Lista, 20. gadsimta franču Frensis Pulenka un nīderlandieša Vilema Andrīsena, 21. gadsimta lietuvieša Jona Tamuļoņa un latviešu komponista Leona Amoliņa AVE MARIA kompozīcijas.

Līdzās motetēm AVE MARIA koncertā skanēs citi kora darbi ar sakrālu tekstu, kas slavina Dievmāti Mariju. Koncerta finālā izskanēs šī gada jubilāra – komponista Leona Amoliņa – komponētais "Magnifikāts", kas stāsta par notikumu, kā Marija dodas apmeklēt savu māsīcu Elizabeti, svētā Jāņa Kristītāja māti, un uz viņas sveicienu atbild, teicot Dievu skaistajā slavas dziesmā "Magnificat".

Attēlā: Umurgas ev. lut. baznīca

 

Ziņa publicēta 2007.05.17 13:28.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »