Ziņu arhīvs
< Maijs 2007 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 29. aprīlis
Vārda dienas: Vilnis, Raimonds, Laine

Ārzemju ziņas: Jeruzalemē atklāts Hēroda kaps

Izraēlas arheologi 12 kilometru attālumā no Jeruzalemes atraduši Bībelē pieminētā ķēniņa un bērnu slepkavas Hēroda kapu. Kā liecina Jaunā Derība, ķēniņš, kas valdīja no 4. līdz 40. gadam pēc Kristus, nogalināja visus zēnus līdz divu gadu vecumam. Viņš baidījās par savu troni, jo gudrie no Austrumu zemes bija pasludinājuši jauna ķēniņa dzimšanu.

Hēroda kaps atrodas uz mākslīga pakalna starp Betlēmi un Nāves jūru – Herodionā, ķēniņa uzbūvētā valdības mītnē. Arheologi ķēniņa atdusas vietu meklējuši 35 gadu garumā. Par pamatu ņemot jūdu vēsturnieka Jozefa Flāvija veidoto Hēroda kapa vietas un bēru ceremonijas aprakstu, viņi identificējuši ķēniņa kapu pēc vairākiem simtiem sarkofāga fragmentu. Lai arī nav nekādu uzrakstu, kas apliecinātu, ka tas patiesi ir Hēroda kaps, arheologi ir pārliecināti par sava atraduma patiesumu.

Hērods ir pazīstama Bībeles persona. Viņš ir pārbūvējis Jeruzalemes templi, Masadas cietoksni, kā arī dibinājis ostas pilsētu Cezareju.

Aug protestantu skaits Spānijā

Protestantu skaits tradicionāli katoliskajā Spānijā pēdējos gados ir palielinājies par astoņdesmit procentiem. 1997. gadā Spānijā bija reģistrētas 719 protestantu draudzes, pašlaik to ir jau vairāk nekā 2000. 92 procenti no 43 miljoniem spāņu pieder katoļu baznīcai. Vislielāko pieaugumu protestantu draudzes piedzīvo, pateicoties emigrantiem no Latīņamerikas un Austrumeiropas. Tiek uzskatīts, ka pašlaik Spānijā ir 1,5 miljons protestantu

Traktoru dievkalpojums

Mulakeras brīvā evaņģēliskā draudze 6. maijā svinēja brīvdabas dievkalpojumu, kurā varēja apbrīnot vairāk nekā trīsdesmit traktorus un dažādu lauksaimniecības tehniku. Sprediķī mācītājs salīdzināja ar sausumu, kas pašlaik ir lauksaimnieku lielākā problēma, ar cilvēku iekšējo garīgo stāvokli. Ideja par dievkalpojumu radās kādam no draudzes vīriem, kas nopirka vecu traktoru un tādējādi iepazinās ar apkārtnes traktoru īpašniekiem.

11 baznīcas atzīst kristību

Vienpadsmit Vācijas baznīcas atzinušas pārējo baznīcu kristības. Magdeburgas Domā parakstīts dokuments par kristību savstarpēju atzīšanu. Magdeburgas Doms nav izraudzīts nejauši, bet gan tāpēc, ka tajā atrodas vēl pirms 1054. gadā izveidots kristību trauks no akmens, kas ir kristībām kalpojis jau tad, kad nebija atdalījušās ne Rietumu, ne Austrumu baznīcas, un vēl nebija notikusi arī reformācija. Savstarpējo līgumu par kristību atzīšanu parakstījušas luteriskās baznīcas, katoļi un pareizticīgie. Līgumam nepievienojās tās konfesijas, kas neatzīst bērnu kristību. 

Sagatavoja Ingrīda Briede ("Svētdienas Rīts") 

Attēlā: Jeruzalemes ķēniņš – Hērods

 


Ziņa publicēta 2007.05.16 15:06.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »