Ziņu arhīvs
< Maijs 2007 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 29. aprīlis
Vārda dienas: Vilnis, Raimonds, Laine

Benediktiešu mūks vadīs semināru "Kristīgā meditācija – sirds lūgšana"

Kristīgā meditācija ir īpašs sirds lūgšanas veids, kas ļauj ieiet dziļākā Dieva klātbūtnes pieredzē, kurā atklājas Jēzus dziedinošais spēks. Nākamnedēļ pirmo reizi Latvijā viesosies ievērojamais garīgais vadītājs benediktiešu mūks, tēvs Lorenss Frīmens, OSB, kurš otrdien, 15. maijā plkst. 19 Vecrīgā, M. Pils ielā 2 vadīs praktisko semināru "Kristīgā meditācija – sirds lūgšana".

Tēvs Lorenss Frīmens (Laurence Freeman) ir benediktiešu mūks un sava skolotāja, tēva Džona Meina (John Main, 1926–1982) darba turpinātājs. Kopš 1991. gada viņš vada Pasaules kristīgās meditācijas kopienu, daloties savā meditācijas pieredzē ar cilvēkiem daudzās pasaules valstīs un sadarbojoties ar līdzīgām tradīcijām citās reliģijās.

Lorenss Frīmens ir dzimis Anglijā, studējis Angļu literatūru Oksfordas Universitātē, strādājis Apvienoto Nāciju Organizācijā, ka arī bankas jomā un žurnālistikā. 1977. gadā viņš iestājās katoļu benediktiešu klosterī Londonā. Viņa garīgais vadītājs bija slavenais benediktiešu tēvs Džons Meins, kurš kristīgās meditācijas praksē ieveda arī Frīmenu. Sekoja teoloģijas studijas Montreal un McGill Universitātēs Kanādā. 1991. gadā tēvs Lorenss atgriezās Londonā, lai uzsāktu jaundibinātās Pasaules kristīgās meditācijas kopienas Starptautiskā centra darbību.

Tēvs Lorenss saka, ka viņam ir divi klosteri: viens ar sienām, un otrs – bez tām. Lielāko daļu sava laika viņš pavada, ceļojot pa pasauli un apciemojot meditācijas grupas daudzās valstīs, vadot seminārus, rekolekcijas (retrītus) un uzrunājot plašus sabiedrības slāņus.

Frīmena misija ir atgūt un, izejot no kristīgās kontemplatīvās tradīcijas aspekta, no jauna atklāt ceļu uz meditācijas pieredzi, ko nodot tālāk parastiem cilvēkiem. Pirmo kristīgo mūku, tā dēvēto "tuksneša tēvu", mācībā par tīru lūgšanu Frīmens atklāja kristīgās meditācijas praksi. Saprazdams, ka šis lūgšanas veids varētu veicināt daudzu mūsdienu cilvēku dziļākas garīgās dzīves meklējumus, viņš iesāka iekļaut meditāciju parastajās kristiešu dzīves aktivitātēs.

Savā grāmatā "Iekšējais svētceļojums – Meditācijas ceļojums" (The Inner Pilgrimage – The Journey of Meditation) tēvs Lorens Frīmans raksta:

"Visās lielajās reliģiskajās ģimenēs veids, kādā mēs meklējam šo mūsu dzīves dziļumu un maksimālo gudrību, ir lūgšana, prakse, nevis garīgā ceļojuma teorija. Lūgšana saskaņā ar agrīno kristīgo garīgo vadītāju domām patiesi nosaka mūsu dzīvesveidu. Viņi mēdza sacīt: "Veids, kā tu lūdzies, ir veids, kā tu dzīvo"".

Tēvs Lorenss ir īstenojis vairākas dialoga un miera iniciatīvas, tostarp vēsturisko "Miera ceļu" kopā ar Dalai Lamu. Viņš aktīvi piedalās starpkonfesionālajā un starpreliģiju dialogā, kā arī veicina Kristīgās meditācijas pasniegšanu bērniem, skolniekiem un studentiem un iestājas par kontemplatīvās gudrības atjaunošanu baznīcā un sabiedrībā.

Tēvs Lorenss Frīmens ir vairāku grāmatu autors, starp tām: "Gaisma no iekšpuses" (Light Within), "Nesavtīgā patība" (The Selfless Self), "Īss dienu laika sprīdis" (A Short Span of Days), "Vienotais pamats" (Common Ground), "Jēzus: skolotājs mūsos" (Jesus: The Teacher Within), "Lielās vērtības pērle: dalīties meditācijas dāvanā, pievienojoties grupai" (A Pearl of Great Price: Sharing the Gift of Mediation by Starting a Group), "Kristīgā meditācija – Jūsu ikdienas prakse" (Christian Meditation – Your Daily Practice), "Iekšējais svētceļojums – Meditācijas ceļojums" (The Inner Pilgrimage – The Journey of Meditation).

Pasaules kristīgās meditācijas kopiena ar Starptautisko centru Londonā tika izveidota 1991. gadā. Tās mērķis ir izplatīt un attīstīt meditācijas mācīšanu. Aptuveni 1000 meditācijas grupas tagad ik nedēļu tiekas mājās, draudzēs, koledžās, cietumos un kristīgajās kopienās vairāk nekā četrdesmit valstīs.

Pasaules kopiena organizē rekolekcijas (retrītus), meditācijas skolotāju apmācības skolas, seminārus, lekcijas un starpkonfesionālus dialogus. Kopienas mājas lapā www.wccm.org ir sniegta informācija par pašreizējām programmām, saites ar valstu koordinatoriem un vietējām grupām, kā arī audio sarunas. Kopiena atbalsta arī īpašas intereses, piemēram, meditācijas bērniem.

Tēva Lorensa Frīmena vizītes pilnā programma 
(pieejama arī www.jesus.lv):

Pirmdien, 14. maijā 
18:30 Rīgā, Katoļu ielā 16 
Tikšanās ar Rīgas Garīgā Semināra profesoriem, semināristiem un Latvijas garīdzniekiem

Otrdien, 15. maijā 
19:00–22:00 Vecrīgā, Mazā Pils ielā 2
Praktiskais seminārs "Kristīgā meditācija – sirds lūgšana"

Trešdien, 16. maijā 
14:30-17:00 LU Teoloģijas fakultātes 2. auditorijā, Raiņa bulvārī 19
Publiskā lekcija "Kristīgā meditācija un starpreliģiju dialogs"

17:00-18:30 LU Teoloģijas fakultātes 2. auditorijā, Raiņa bulvārī 19
Preses konference

19:00 Klostera ielā 4
Tikšanās ar harizmatisko kopienu "Effata"

Ceturtdien, 17. maijā 
18:30 Sv. Jēkaba katedrālē
Svētā Mise un tikšanās ar jauniešiem


"Lūdziet Dievu bez mitēšanās!" (1.Tes 5:17)

 

Ziņa publicēta 2007.05.11 13:49.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »