2024. gada 28. aprīlis
Vārda dienas: Gundega, Terēze

DIENAS LOZUNGS

Saliedē manu sirdi, lai bīstos tava vārda!
Ps 86:11

Cantate – Piektā Lieldienu svētdiena

Jes 42:10–16; Jk 1:17–21; Jņ 16:5–15
Ps 22:26–32; Apd 8:26–40; 1Jņ 4:7–21; Jņ 15:1–8

Krāsa: balta

Tādēļ arī Dievs viņu paaugstināja un dāvāja viņam vārdu, kas ir pāri visiem vārdiem, lai Jēzus vārdā visi
mestos ceļos – kas debesīs, kas virs zemes un zem zemes – un lai katra mēle apliecinātu, ka Kungs ir Jēzus Kristus Dievam Tēvam par slavu.
Fil 2:9–11

3Moz 8:1–13, 30–36
Ebr 12:1–14
Lk 4:16–30

lasīt vairāk >

Noslēgusies konference par cilvēka un ģimenes identitāti

iesūtīts: 2024.02.29 21:25
Ar skatu nākotnē noslēgusies vērienīga starptautiskā konference CILVĒKA UN ĢIMENES IDENTITĀTE ŠODIEN UN MŪŽĪGI, kas norisinājās Rīgā, 23. un 24.februārī.

Konferenci apmeklēja vairāk kā 210 dalībnieki no 15 dažādām valstīm – dažādu jomu speciālisti, nevalstisko organizāciju  pārstāvji, reliģisko konfesiju vadītāji un pārstāvji. Plaši pārstāvēta bija arī mūsu evaņģēliski luteriskā Baznīca – dalībnieku vidū bija palīgbīskaps R.Grants, Misijas un Garīgās vadības nozaru bloku vadītāji,  prāvesti, mācītāji, nozaru pārstāvji un LELB Diakonijas darbinieki.
Konferenci organizēja Latvijas Kristīgo mediķu biedrība, Latvijas Vīru biedrība un asociācija ĢIMENE. Mūsu Baznīca atbalstīja konferenci gan informatīvi, gan arī organizatoriski.


“Mēs esam pasaules gaišums un pilsēta, kas stāv kalnā, nevar būt apslēpta. Ar šiem vārdiem es gan iesāku, gan arī noslēdzu šo divu dienu konferenci. Esam gandarīti, ka mums izdevās rast daudzas atbildes uz šodien sabiedrībā aktuālajiem identitātes jautājumiem, kā arī dibināt jaunus kontaktus gan ar Latvijas, gan ārvalstu organizāciju pārstāvjiem,” stāsta Kristīgo Mediķu biedrības vadītāja Aiga Rotberga. Viņa kā šīs konferences idejas autore saredz būtisku nozīmi šo vērtību jautājumu aktualizēšanai Latvijā. “Mēs iesākto darbu pie veselīgas diskusijas rosināšanas turpināsim, jo vienas no galvenajām saņemtajām atsauksmēm ir, ka cilvēki patiešām novērtēja zinošo lektoru lasījumos un paneļdiskusijās izgaismotos identitātes un dzīvības jautājumus,” skaidro A.Rotberga, atklājot, ka jau iesākts darbs pie viena no konferences lektora – Renē Ekošāra no Francijas grāmatas “Vīrietis, sieviete, ko mums stāsta neirozinātne” izdošanas latviešu valodā, tāpat arī “sperti pirmie soļi dokumentālas filmas izveidē, kur par pamatu tiks ņemti konferences laikā ierakstītie lektoru lasījumi un īpašās intervijas”.

Konferences pirmās dienas vakarā norisinājās īpašs NVO prezentāciju vakars, kurā par savu darbību dzīvības, ģimenes un cilvēka vērtības aizstāvības sfērā stāstīja pārstāvji no 25 Latvijas un ārvalstu NVO, tostarp pediatrs, kustības “Par dzīvību” dibinātājs Rumānijā Deivids Ille. Viņš atklāja, ka Rumānijā īpaši problemātisks jautājums ir par abortiem, jo daudzus gadus šī valsts ir ar augstākajiem rādītājiem veikto abortu skaita ziņā. Kā D.Ille stāsta “Latvijas Kristīgajam radio”, šobrīd situācija dzīvības aizstāvībā ir uzlabojusies, arī pateicoties kustības “Par dzīvību” darbībai. 26 gadu laikā ir sniegta palīdzība 35 000 sievietēm un izglābtas 800 bērniņu dzīvības.

Speciālists uzsver, ka līdzās praktiskajai palīdzībai izvēles priekšā nonākušajām sievietēm, sabiedrībā par šiem tematiem ir jārunā, jo “ja runā tā otrā puse, kas atbalsta abortus, tad nav godīgi, ja mēs klusējam. Mums ir jāskaidro sava pozīcija plašāk.”

Konferencē dienasgaismu ieraudzīja arī nupat Latvijā piedzimis jauns projekts, kas iestāsies un kvalitatīvā veidā izglītos sabiedrību par dzīvības svētumu un abortu nodarīto postu sievietei. Projekta autore, žurnāliste Laura Doveika NVO vakarā prezentēja tikko publicēto mājaslapu kasiraborts.lv un klāstīja, ka nenogurstoši ar domubiedru komandu strādās pie padziļinātas sabiedrības informētības kampaņām par abortu.

“Kad auditorijai bija iespēja lektoriem uzdot savus jautājumus, sapratām, ka to ir ļoti daudz un visi ir sasāpējuši. Mums pat pietrūka laika uz visiem atbildēt. Medijos par šīm tēmām tikpat kā nerunā, tāpēc cilvēki grib dzirdēt atbildes no ekspertiem un tiem, kas ir ilgus gadus tēmu pētniecībā. Par saviem pētījumiem vīrieša un sievietes ģenētiskajās un bioloģiskajās atšķirībās, dalījās medicīnas doktors, profesors epidemiologs Renē Ekošārs no Francijas. Savukārt, Trumau (Austrija) Starptautiskā teoloģijas institūta profesors, Laulības un ģimenes maģistra studiju programmas vadītājs profesors, psihoterapeits Gintautas Vaitoska dalījās ar informāciju no dažādiem starptautiskiem pētījumiem transdzimumu disforijas jomā, bērnu un pusaudžu dzimumu veselīgu identitāti un homoseksualitātes jautājumos. „ Es ar prieku konstatēju, ka zinātne ir mūsu pusē arī izpratnē par dzimumatšķirībām no ticības perspektīvas. Cik labi, ka zinātne nav pretrunā tam, kā ticam Dievam, kas ir radījis vīrieti un sievieti,” norāda viens no paneļdiskusijas moderatoriem politologs Andis Kudors.

Par to, ka cilvēki ir izslāpuši dzirdēt patiesību, savā uzrunā atgādināja vieslektore, Somijas parlamenta deputāte Paivi Rasanena, uzsverot, ka pat laikā, kad piedzīvo tiesas prāvas par vārda un ticības brīvības paušanu, ir svarīgi nostāvēt ticībā. Tieši tas devis iespēju atgriezties pie Kristus daudziem, kas sekojuši līdzi šai nu jau daudzus gadus ilgajai tiesas prāvai.  Viņa Latviju apmeklēja kopā ar savu vīru, teoloģijas doktoru Nīlo Rasanenu. Abu uzrunu klātesošie pavadīja ar skaļiem aplausiem un kājās stāvot sveica pāri viņu 39. kāzu gadadienā. Svētības lūgšanu par Rasanenu pāri teica Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Konferencē ar saviem priekšlasījumiem uzstājās starptautiskās kristīgo juristu organizācijas ADF International vecākā padomniece Eiropā Adina Portaru, Zviedrijas vadošās kristiešu domnīcas un pētniecības institūta direktors Pers Everts, Kristīgo medicīnas un zobārstu asociācijas vecākais viceprezidents no ASV Džefrijs Barrovs, mācītājs Nenads Radeka no Serbijas, kā arī elektrotehnoloģijas un komunikācijas inženieris Olivers Steiners no Vācijas.

Vairāk informācijas un foto par konferences norisi atrodama sociālo tīklu platformās, kā arī mājaslapā pargimeni.lv



« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »