2024. gada 26. aprīlis
Vārda dienas: Alīna, Sandris, Rūsiņš

LELB un LELBĀL pārstāvju saruna Latvijas Radio

iesūtīts: 2018.05.03 17:34

Šā gada 29.aprīlī Latvijas Radio 1 raidījumā “21.gadsimta latvietis” Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Virsvaldes sekretārs Romāns Ganiņš un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas (LELBĀL) prāvests Kārlis Žols atbild uz žurnālista Anša Bogustova jautājumiem.

Radio raidījuma ieraksts: http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/21.-gadsimta-latvietis/strids-starp-luteranu-baznicu-latvija-un-arpus-latvijas-ko-tas-n.a103077/

Ieskatam daži citāti no sarunas:

Kārlis Žols, LELBĀL prāvests:

  • “Mēs gribam pastāvēt līdztekus LELB, kas dzīvo un darbojas Latvijā, un arī mēs vēlamies dzīvot un darboties Latvijā.”
  •  “Mēs nekādā gadījumā nepretendējam kā baznīca uz LELB īpašumiem. Stāsts ir par to, ka mums nav pieņemams šis viens vārds “vienīgā” tiesību pārmantotāja, kas darbojās Latvijā līdz 1940.gadam. Mēs negribam, ka cilvēki mūs uzskatītu par kādu jaunu veidojumu Latvijā. Mēs esam tās luterāņu baznīcas līdztiesīgi pēcnācēji, pēcteči, kas bija Latvijā līdz otrā pasaules kara beigām. Vai vajag jaunu likumu par LELBĀL? Mēs šobrīd vēl arvien neesam kā juridiski atzīta baznīca Latvijā. Mēs nevaram pagaidām šādu likumu pieprasīt. Mums nav 10 draudzes vēl arvien, mums ir tikai 6 draudzes Latvijā.”
Romāns Ganiņš, LELB Virsvaldes sekretārs:
  •  “Mums (LELB un LELBĀL) ir Kopīgi noteikumi, kur mēs atzīstam, ka esam viena Kristus baznīca, mūs vieno kopīga vēsture, un to mēs šodien uzsveram, es domāju abas puses. Vienlaicīgi tika konstatēts jau tajā laikā (1998.gads), ka juridiski mēs katrs tomēr esam savā vietā un dažādās valstīs. Līdz ar to juridiski vienota organizācija nav iespējama. Šie noteikumi paredz, ka katra baznīca juridiskos jautājumus, likumus un Satversmes risina atsevišķi.“
  •  “Mūsu valstī visām baznīcām ir likumi. […] Daudzās valstīs ir likumi par baznīcām. Pēc Satversmes ir skaidrs - valsts un baznīca ir šķirti, bet tieši šajā sakarā, lai nebūtu pārmērīga valsts iejaukšanās baznīcas lietās, šādi likumi ir vajadzīgi. Pēdējo 10 gadu laikā kopš likums ir pieņemts ir vairāki precedenti, kur mēs arī ar Tieslietu ministriju un Uzņēmumu reģistru esam tikušies un runājuši. […] Faktiski vienīgais mērķis šiem grozījumiem ir panākt to, lai pēc iespējas mazāk valsts iejauktos baznīcas iekšējās lietās.
  •  “Mēs esam tiesiskie mantinieki, varbūt ir jāizņem tas vārdiņš “vienīgā”, bet to, ka esam tiesiskie mantinieki neviens nenoliegs.”
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »