2024. gada 26. aprīlis
Vārda dienas: Alīna, Sandris, Rūsiņš

Dievkalpojums šaubīgajiem un citiem labiem kristiešiem - Toma mise

iesūtīts: 2016.02.11 21:35
18. februārī plkst. 18.00 Rīgas Lutera baznīcā, Torņakalna ielā 3, Rīgā.

Toma mise ir Sv. Pestītāja anglikāņu draudzes un Rīgas Lutera draudzes kopīgs projekts, kas balstās ekumēniskā Toma mises kustībā. Šī kustība sākās 1988. gadā Somijā un tagad ir pazīstama jau visā Eiropā, pulcējot garīgos meklētājus uz iknedēļas svētbrīžiem. Kopš 2015. gada novembra Toma mise notiek Sv. Pestītāja anglikāņu baznīcā, Vecrīgā, un ir izraisījusi lielu interesi.

Toma mise ir dievkalpojums, kurā tradicionālais mijas ar inovatīvo. Parastā kārtība, kurā cilvēki kā pasīvi dievkalpojuma "apmeklētāji" sēž un no zināmas distances vēro mācītājus vai priesterus, tiek nojaukta. Katrs pats var izvēlēties, cik liela distance vai kopība nepieciešama. Tradicionālo ērģeļu vietā skan mūsdienīgi mūzikas instrumenti, uzruna nav gara. Dievkalpojumā paredzēti arī brīži klusumam vienatnē, tāpat ir iespējams personiski aprunāties ar mācītāju vai kopīgi aizlūgt, katrs dalībnieks var uzrakstīt savas lūgšanas, pateicības, jautājumus, "komplimentus Dievam" un aizdedzināt svecītes. Svētā Vakarēdiena saņemšana notiks nevis konkrētā vietā pie altāra, bet visā baznīcas telpā.

Dievkalpojuma nolūks ir radīt tādu garīgu telpu, kurā var ienākt un labi justies arī no baznīcas atsvešinājušies vai kritiski noskaņotie meklētāji un cilvēki, kam dažādu iemeslu dēļ tradicionālais dievkalpojums šķiet nesaprotams vai nepieejams. Gaidīti ir visi, kas ceļā – kā daudzi vai pat ikviens no mums. “Toma mise nav radīta, lai kaut ko pierādītu, uzspiestu, pārliecinātu, bet atvērtu brīvu pieredzes telpu cilvēkam satikties ar Lielo un Skaisto, Neizsmeļamo un Neaptveramo, ar Mīlestību un Klātbūtni, ar Pieskārienu, Apkampienu un Klusēšanu, ar to, bez kura mūsu dzīves būtu sausas un sastingušas, baiļu un izmisuma pilnas. Un šīs sastapšanas neatņemama daļa ir neticība un šaubas. Tās ir daļa no mūsu katra garīgā ceļa,” iedrošina Rīgas Lutera draudzes virsmācītājs L. Rozentāls.
Toma mises arī turpmāk notiks Lutera baznīcā, Torņakalnā, un Sv. Pestītāja anglikāņu draudzē, Vecrīgā.

Sv. Pestītāja anglikāņu draudze, Anglikāņu ielā 2, Rīgā, LV-1050
www.anglicanriga.lv
www.facebook.com/rigaanglican/

Rīgas Lutera evaņģēliski luteriskā draudze, Torņakalna ielā 5, Rīgā, LV-1004
www.luteradraudze.lv
www.facebook.com/rigasluteradraudze/

Plašāka informācija:
Linards Rozentāls, Rīgas Lutera draudzes virsmācītājs
linards.rozentals@luteradraudze.lv  
T. 29220416


Jāna Jēruma Grīnberga, bīskape emer. un Sv. Pestītāja anglikāņu draudzes mācītāja
chaplain.riga@gmail.com
T. 26531409

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »