2024. gada 26. aprīlis
Vārda dienas: Alīna, Sandris, Rūsiņš

Pasaules luterāņu federācijas prezidents Dr. Munibs A. Junans vizītē Latvijā

iesūtīts: 2015.01.26 13:39
Pēc Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas ielūguma Baltijas valstīs, tai skaitā Latvijā no 29.janvāra līdz 1.februārim viesosies Pasaules luterāņu federācijas (PLF) prezidents, Ev. lut. baznīcas Jordānā un Svētajā Zemē bīskaps Dr. Munibs A. Junans (Munib A Younan). Vizītē viņu pavadīs PLF Eiropas sekretāre Dr. Eva-Sibilla Fogele-Mfato (Eva-Sibylle Vogel-Mfato).

Dzimis 1950.gada 18.septembrī Jeruzalemē palestīniešu bēgļu ģimenē, bīskaps Munibs A. Junans  PLF prezidenta amatā ievēlēts 2010.gada 24.jūlijā un ir 12.PLF prezidents. Studējis diakoniju Jarvenpē, Somijā, teoloģiju Helsinku Universitātē, veicis zinātniski pētniecisko darbu Luterāņu Teoloģijas skolā Čikāgā, ASV un ir Vartburgas koledžas (ASV) un Minsteres Universitātes goda doktors. Bīskaps Junans ir ievērojams starpreliģiju dialoga, miera un taisnīguma aizstāvis Palestīnā un Izraēlā. Viņa ieguldījums starpreliģiju, ekumenisma un samierināšanas jomā starptautiski novērtēts ar dažādām atzinībām un godalgām.

PLF vadītāja – tās prezidenta bīskapa Muniba A.Junana vizīte Latvijā ir ļoti nozīmīgs notikums, kuru organizē Evaņģēliski luteriskā baznīca Latvijā.

Vizītes programmā

29.janvārī - tikšanās ar LELB garīdzniekiem un vizīte pie LR Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces.
30.janvārī
– iepazīšanās ar Latvijas tradicionālo baznīcu vadītājiem, TV intervija, dienas centra „Paaudzes”, Lutera Akadēmijas un Jauniešu centra apmeklējums.
Sestdien, 31.janvārī - plkst. 12:00 LU Mazajā aulā prezidenta Junana publiskā lekcija par tēmu, kas īpaši aktuāla pēdējā laika notikumu gaismā un skar politikas, reliģijas un sabiedrības attiecības: Kas Eiropai un Latvijai būtu jāzina par reliģisko situāciju Tuvajos Austrumos un citos ‘karstajos punktos’?” Lekcija notiks angļu valodā un to apmeklēt un uzdot PLF prezidentam interesējošus jautājumus aicināts ikviens interesents.

‍Dienas otrajā pusē bīskaps Junans piedalīsies dievkalpojumā, kuru organizē Latvijas ev. lut. Baznīca ārpus Latvijas, kā arī tiksies ar Latvijas luterāņu sieviešu teoloģu apvienības un LELB Sieviešu līgas pārstāvēm.

Vizītes noslēgumā, 1.februārī 10:00 bīskaps M.Junans kopā ar arhibīskapu un draudzes mācītājiem Juri Zariņu un Ingu Daukstu kalpos Rīgas Sv.Jāņa baznīcā. Sprediķos PLF prezidents. Pēc dievkalpojuma viesi dosies uz Igauniju, kur Sveču dienā, 2.februārī Svētās Jaunavas Marijas katedrālē Tallinā notiks Igaunijas ev. lut. baznīcas jaunā arhibīskapa Urmasa Vīlmas konsekrācija, kurā piedalīsies arī LELB arhibīskaps Jānis Vanags.

Pasaules Luterāņu federācija (PLF) ir luterāņu baznīcu apvienība, kurā ietilpst 145 dalībbaznīcas 79 valstīs, tai skaitā Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca, aptverot 70 miljonus no pasaules luterāņiem. PLF ir dibināta 1947. gadā Lundā, Zviedrijā, lai apvienotu spēkus, sniedzot palīdzību Otrā pasaules karā cietušajiem. Šobrīd PLF sekretariāts atrodas Ženēvā līdzās globālajām baznīcas organizācijām – Pasaules Baznīcu padomei un Eiropas Baznīcu konferencei.

‍Vairāk par Pasaules Luterāņu federāciju, tās misiju un darbību: www.lutheranworld.org

Vizītes kontaktpersona Latvijā: Māra Jensone, arhibīskapa sekretāre (tālr. 26107540, mara.jensone@lelb.lv)

 


 
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »