2024. gada 18. aprīlis
Vārda dienas: Laura, Jadviga

Galerijas » Lieldienu dievkalpojumi Rīgas Domā (10.04.2009.)

  

Lieldienu nakts dievkalpojumā, 2009.gada 11.aprīlī pirmo reizi no jauna tika lietots kristību trauks, kurš izgatavots 12.gs beigās Ikšķiles baznīcai.

Šī kristību trauka vēsture aizsākās bīskapa Meinarda laikā. Bīskaps atbilstoši savam laikam sludināja Dieva vārdu un kristīja vietējos lībiešus, kuri bija kļuvuši ticīgi. Kristībām ticis pagatavots šis akmens trauks un pirmais bīskaps Meinards tajā kristījis. Šim nolūkam kristāmtrauks arī kalpojis kopš tā laika līdz 19.gs.

Pēc vairāk kā simts gadu pārtraukuma kristību trauks atkal ir ievietots dievnamā – Rīgas Domā un, līdzīgi kā bīskaps Meinards 12.gadsimtā, viņa pēctecis, arhibīskaps Jānis Vanags šais Lieldienās kristīja tos, kuri nākuši pie ticības šodien. Zīmīgi, ka saskaņā ar pirmo gadsimtu tradīciju arī šīs kristības notika Lieldienu naktī, kad svinam dzīvības uzvaru pār nāvi un gaismas uzvaru pār tumsu.

Kristāmtrauks ir pagatavots no pelēkā granīta. Tā izmēri ir: augstums 55cm, diametrs 104 cm. Kopš 19. gs beigām līdz mūsu dienām par šo kristāmtrauku rūpējās patreizējais Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs.

Fotogrāfijās skatāmi Lieldienu laika dievkalpojumi.

Informāciju sagatavoja Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš.
Foto: Kaspars Upītis

 
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »