atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu J.Vanaga intervija tepat LELB
Mulders
Iesūtīts: 2008.05.29 14:57:25
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 15:01:08
Varbūt iesākšu!

Man patika, ka Jānis skaidri pateica ko nozīmē Valsts un Baznīcas šķirtība

"Vai nu aiz nezināšanas, vai aiz vēlēšanās muļķot cilvēkus, bet atkal tiek sajaukti jēdzieni. Runā par baznīcas šķirtību no valsts, bet domā un saprot reliģijas un kristīgo ideju izolēšanu no sabiedriskās dzīves. Par kaut ko tādu Satversmē nav ne vārda. Es gribētu aicināt cilvēkus ļoti skaidri saskatīt šo atšķirību. Valsts un baznīcas šķirtība nozīmē tikai to, ka tās nav strukturāli saistītas."

Tas tā, lai visādi birokrāti beidz cepties!

Vislabāk jau būtu, ja šo pantu nointerpretētu kāds kārtīgs Augstākās Tiesas Priekššedētājs, kam Juridiskā Vara liela!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 16:12:49
a_masiks, znač visiem... Parasti jau, ja ir selektīva, tad norāda, ja nenorāda - tad visi aicināti!
Galu galā... ++Jānis jau nav tikai prosto vēl viens mācītājs, bet runājot var teikt, pārstāv LELB oficāli, jo nav jau cita oficāla LELB balss... manuprāt!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 16:16:21
Ctulhu, strukturāli tas ir... Tobiš ir Likumdevēja, IzpildVara, Tiesa, Tiesību Enforcements! Šie visi strukturāli ir nodalīti no Baznīcas, kurā ir sava Likumdevējs, Izpildvara, Tiesa (ja ir)! Tās ir nodalītas...

Tradicionāli tas nāk tā, ka Valsts neieceļ/neatceļ bīskapus no amatiem (mācītājus u.c. baznīcas vīrus arī)! Tā arī Baznīcas Bīskapi nevar atcelt vai iecelt valsts ierēdņus!

Par izglītību - mācīt manuprāt var jebkurš, ja māca atbilstoši Izglītības programmai un atbilst atbilstošai kvalifikācijas prasībām! Piemēram ticības mācību būtu vēlams, ja māca mācītāji ar pedagoģisko ievirzi!
Savukārt ja Baznīca izvēlas savus svētdienas skolotājus kā nekvalificētus, tā ir pašas baznīcas vaina!
Luterismā vismaz mūsu draudzē visi svētdienas skolotāji ir kaut kādu kvalifikāciju saņēmuši.
Ēvalds Bērziņš
# Iesūtīts: 2008.05.29 16:23:06
Ctulhu
Nu taatad valsts skolaas nevar maaciit bazniicas darbinieki (maaciitaaji) un savukaart valsts nevar reguleet, kas un kaa notiek dievkalpojumos ( nu, ja nepaarkaapj kriminaalkodeksu).
Tu atkal spēlē tikai vienos vārtos. Ja mācītājs (Baznīca) nevar būt skolotājs (valsts), tad skolotājs utt. nevar būt Baznīcas darbinieks. Kurā likumā tas ir rakstīts?
Valsts var gan regulēt, kas notiek dievkalpojumos, ja tajos notiek kaitnieciskas darbības pret cilvēka godu, veselību, mantu utt.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 16:32:37
a_masiks, nu es par Valsts skolu arī runāju!

Svētdienas skolas kvalifikāciju uzstāda Baznīca! Tamdēļ, kas der vieniem var nederēt otriem. Bet var gadīties, ka ir cilvēki kas der abiem!
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.05.29 16:39:55
Man patika, ka Jānis skaidri pateica ko nozīmē Valsts un Baznīcas šķirtība

Baznīcas šķirtība no valsts nenozīmē vairāk, vai mazāk par to, ka 1) Valsts neatbalsta nevienu Baznīcu, nevienai no tām netiek atvēlētas kādas priekšrocības, dominējošs stāvoklis attiecībā pret kādu citu Baznīcu; 2) Valsts neiejaucas Baznīcas iekšējās lietās; 3) katra Valsts pilsoņa reliģiskā pārliecība ir viņa privāta lieta tiktāl, ciktāl tā neierobežo citu pilsoņu brīvības, kuras garantē Valsts. ... . Protams, ja ne visi kristieši, tad vismaz ļedjajevieši uzskata, ka katrs ticīgais ir a) valsts pilsonis; b) nodokļu maksātājs; c) vēlētājs un tādējādi tie var un tiem ir arī jāvar, lai "kristīgās pamatvērtības" dominētu valsts dzīvē, kā sacīt,- kristiešiem ir sparīgi jāvelk deķītis uz savu pusi! Vanags arī ir saķēris vienu šī deķīša stūrīti un tēlo dūšīgu vilcēju.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 16:53:33
Paga. Tagad TU gribi, lai svētdienas skolā māca to ko TU vēlies un valsts skolā arī?
Izveņi, - Svētdienas skolas kvalifikāciju uzstāda Baznīca! = valsts skolas kvalifikāciju uzstāda Valsts. Un nefig ar savu bībeli mahāties svešā baznīcā!(C)


Kaut ko nesapratu!

Iļi tu visu pārprati!

Tieši tā jau es saku - Valsts skolā strādā skolotāji neatkarīgi no savas ticības, ja vien viņi izpilda Valsts uzstādītos standartus un māca pēc Valsts izstrādātas izglītības programmas!

Baznīcas Svētdienas skolā - Strādā Skolotāji, kas pārstāv attiecīgo ticību un atbilst Baznīcas izstrādātiem kvalifikācijas kritērijiem

Tāda bij mana nostāja! Kur tev bij iebildes pret to?
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 16:55:42
Duksis, baidos ka nepareizi gan pateici!

3ais punkts ir pilnīgi izzīsts no īkšķa kas nozīmē - ka tu mēģini atņemt Reliģijas brīvību! Bet reliģijas brīvība nozīmē, ka ir tiesības praktizēt savu reliģiju - tai skaitā arī stāstīt citiem par to

Sorry... tieši tādiem kā Duksis Vanaga texts ir īpaši jāņem vērā, jo tas ko Duksis grib ar Valsts un Baznīcas šķirtību ir tas, ka Kristietības idejas tiek nošķirtas no sabiedrības, un Kristieši nedrīxt vadīties pēc saviem pasaules uzskatiem savā Valstī Bet tikai sekulāri ateistiskais uzskats ir "Valsts Reliģija" Sorre... Duksi... tu dzīvo kaut kādā ateistu iedomu pasaulē!
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.29 16:58:08
a_masiks "Ģimenes svētki" nav kādas konfesijas reliģiski svētki. Tur gan valsts pirmo personu klātesamība būtu nosodāma, ja tā ar savu klātbūtni reprezentē valsts kādu īpašu labvēlību. ... . Lēdjajevs ir savu panācis. Ar viņu ir politiskā elite ir sākusi rēķināties. Ar ko tas beigsies, t.i. vai Ledjajeva apetīte ir mazinājusies, rādīs laiks.
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 16:59:48
Nē, pret to neiebilstu. Piekrītu. Gan ar piebildi par Valsts skolas Valsts Izglītības programmu, kurai tad ar jābūt šķirtai no baznīcas.

Nu Izglītības programmu tu nevari nošķirt no Valsts Kultūras, kas savukārt ietver Reliģiju! Tā kā... vispār... ja tev Valsts izglītība noklusēs vispār par attiecīgās Valsts reliģiju vispār, tad var sanākt viegls kāzus kā Duksis, kurš domā, ka Baznīcas Viedoklis ir Škirts no Valsts Iedzīvotāju viedokļa it kā Baznīcas locekļi būtu no Marsa un nebūtu Valsts pilsoņi!
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.29 17:00:12
Mulders

Kādreiz vajadzētu apspriest, ko tad galu galā tā Baznīcas nošķiršana no Valsts īsti nozīmē. Komu verški, komu koreški!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 17:01:47
Kādreiz vajadzētu apspriest, ko tad galu galā tā Baznīcas nošķiršana no Valsts īsti nozīmē.

Tak tev teica - strukturālo šķirtību!
*Duksis
# Iesūtīts: 2008.05.29 17:02:40
Mulders Nav tādas "valsts reliģijas." Vismaz Satversmē tāda nav minēta.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 17:04:21

nav izzīsts no pirksta. ja es nevēlos lai tu stāsti man par savu reliģiju - tev būs respektēt manu vēlmi.


Tikai tavā privātā teritorijā! Publiski es to drīxtu!

Ja nē, tad es saucu šurp Ahmedu no islams.lv un te nebūs nevienam moderātoram tiesību dzēst viņa textus, izņemot viņu pašu!!!

Šī ir LELB privātā teritorija!

Valsts Privātā teritorijā darbojas Reliģijas brīvība - tātad tur visiem ir tiesības izteikties - protams - kārtīgi! Tamdēļ, es gan varu teikt, ka nepiekrītu nevienam Praidistu viedoklim, bet viņu mītiņš nav pretlikumīgs tieši tāpat kā nav pretlikumīga Pujāta runāšana publiskā telpā... Abi Viedokļi drīxt būt... Un abi drīxt teikt "Nedraudzēšos ar tiem, kas viņus atbalsta"! Man nav jādraudzējas ar tiem, kuri man nepatīk
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 17:05:53
Mulders Nav tādas "valsts reliģijas." Vismaz Satversmē tāda nav minēta.
Kā arī nav "Valsts Metafiziskā Pamata" Vienīgais kas ir teikts, ka šī Valsts ir demokrātiska. Bet oficālā metafizika nav definēta un tas ir gudri. Savukārt zem panta "Reliģijas Brīvība" palien tieši tas, ka publiskā telpā likuma ietvaros jebkuram ir tiesības praktizēt savu reliģiju! Krišnaītiem dziedāt, Islamistiem lūgties, Kristiešiem sludināt, Ateistiem protestēt pret visiem augstākminētajiem!
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.05.29 17:06:04
Mulders Es arī nepiekrītu praidistu viedoklim. Bet tas vēl nav pietiekošs pamats, lai es viņus dzenātu, kā trakus suņus.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.29 17:07:09
Paprasi Ahmedam, ko viņa baznīca domā, un tad muti virini par savu un baznīcas viedokļa vienotību!

Kā saproti... Baznīcas viedoklis par Valts pārvaldi ir un paliek tikai viedoklis bez reāla juridiskā spēka! Tieši tāpēc Pujāta aicinājums aizliegt Praidu ir un paliek tikai aicinājums, Policijai nav jāpakļaujas Pujātam un Rīgas Dome to var ņemt vērā vai nevar!
*Duksis
# Labojis *Duksis: 2008.05.29 17:07:51
Mulders Jo lielāka būs konkurence dažādu reliģiju starpā, jo mierīgāka šajā valstī būs dzīve. Tiko vieni sāks dominēt, sāksies kārtējie reliģiskie zajobi.

Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 17:08:08
Mulders Es arī nepiekrītu praidistu viedoklim. Bet tas vēl nav pietiekošs pamats, lai es viņus dzenātu, kā trakus suņus.

Bet pareizi! Taču es un tu varam stāvēt ceļam otrā pusē un pilnā rīklē bļaut un protestēt un stencilus vicināt! Mēs varam Rīgas Domē iesniegt priekšlikumus un argumetnāciju kāpēc uzskatām, ka šai gadījumā ir ierobežojami šie vīreļi - jo Cilvēktiesības un Likums PAREDZ iespēju atsevišķos gadījumos ierobežot gan Vārda gan Pulcēšanās brīvību - un mēs varam melnām mutēm izmantot šīs iespējas un mēģināt pārliecināt, ka šis ir tas gadījums...
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.29 17:11:08
Mulders Jo lielāka būs konkurence dažādu reliģiju starpā, jo mierīgāka šajā valstī būs dzīve. Tiko vieni sāks dominēt, sāksies kārtējie reliģiskie zajobi.

Īstenībā es pat šitam varētu piekrist... ka jāļauj dabīgos apstākļos veģetēt visiem viedokļiem, lai reālā vidē izkristalizējas dzīvotspējīgākie, konstruktīvākie, labākie. Jo "dominēt vienam" bieži ir radīt speciālu inkubatoru ne visai dzīvotspējīgu ideju parazitēšanai!

Kā arī... uzturēt "dažādību" tikai dažādības dēļ māxlīgi arī ir bezjēdzīgi, ja ir skaidrs, ka dominē pāris lieli, un tie maziņie vienkārši ir nekonkurenti!

Ideju Pasaulē es esmu par Evolūciju Ka izdzīvo labākās idejas, tās kuras spēj savu vietu zem Saules saglabāt... jo Ideju "nogalināšana" nav saistāma ar pašu ideju nesēju slepkavošanu. Pietiek ka ir pārliecināšana un godīga diskusija un saruna...
Tātad priekšnosacījums šādai "Evolūcijai" būtu Vārda, Reliģijas un Apziņas brīvība! Ja tas ir, tad nevajag satraukties ka kādas idejas aiziet vēsturē, bet citas turās ilgi! Acīmredzot labas idejas var noturēties, bet sliktajām ir jaaiziet, lai notiktos attīstība!

Bet līdzko kādai idejai vajag provokācijas, sūdmaisiņus, Eiropas Parlamenta atbalstu, Tiesu lēmumus, uz savu existenic, tā tas ir zīme, ka Ideja pati par sevi nav spējīga pastāvēt, bez kruķiem!
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 10 , pavisam kopa bijuši: 17393