Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=3041

Breviāra atvēršanas svētki Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē

Redaktors
2022.04.01 14:09

Saulainā piektdienas, 25. marta rītā, Marijas pasludināšanas dienā, Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē neformālā un draudzīgā gaisotnē ar sirsnīgām un īsām uzrunām, un sekojošu dienas lūgšanu, tika atvērts Breviārs - stundu lūgšanu grāmatiņa. Grāmatas nosaukums cēlies no latīņu vārda brevis, kas tulkojumā nozīmē - “īss". Breviārs ietver stundu lūgšanas kārtības - rīta, dienas, vakara un nakts lūgšanas.
Berviāra atvēršana iesākās ar bīskapa Hansa Jensona uzrunu, kurā viņš īsumā pastāstīja, kā no idejas nonāca līdz gatavai grāmatai. Bīskaps atklāja, ka grāmata tapusi ar vairāku mācītāju - Ata Grīnberga, Armanda Klāva un Ivara Ciša - nesavtīgām pūlēm, kā arī ar zviedru Sv. Birgitas brālības finansiālo atbalstu. Breviāra ievadā bīskaps raksta: “Stundu liturģijas lietošana palīdz disciplinēt savu un Baznīcas lūgšanu dzīvi”.
Detalizētāk par Breviāra tapšanas garīgajiem un praktiskajiem aspektiem stāstīja mācītājs Atis Grīnbergs. Viņš atklāja, ka bija strādājis pie stundu lūgšanu tradīcijas pētīšanas un apkopošanas vairākus gadus. Var sacīt, ka šī lūgšanu grāmatiņa radās no vēlmes izdzīvot lūgšanu dzīvi šajā stundu lūgšanu tradīcijā un piedāvāt to draudzes lietošanai baznīcā. Lai nebūtu bezgalīgi jākopē un jādrukā dažādas lapiņas, lūgšanu kārtības ir ietvertas vienā grāmatā. Kā norādīja mācītājs Atis Grīnbergs, mūsu jaunajā dziesmu grāmatā arī ir ietvertas stundu lūgšanu kārtības, bet Breviārā šīs stundu lūgšanas ir plašākas un pilnīgākas ar Psalmiem, lasījumiem un himnām ērtai ikdienas lietošanai.
Pēc uzrunām un īsas instrukcijas sekoja dienas lūgšana, kurā piedalījās vairāki mācītāji un draudzes locekļi. Lūgšanā ar jauno Breviāru rokās visus vadīja bīskaps Hans Martins Jensons un mācītājs Atis Grīnbergs. Pēc lūgšanas bīskaps visus aicināja uz sadraudzību draudzes namā. Pēc zviedru tradīcijas tika pasniegtas siltas, tikko ceptas mīkstās vafeles ar putukrējumu un ievārījumu. Bīskaps arī pastāstīja, ka tā esot zviedru tradīcija 25. martā, Marijas pasludināšanas dienā, celt galdā tieši šādu cienastu. Lieki piebilst, ka cienasts visiem garšoja lieliski un pazuda no galda visai ātri. Sarunas turpinājās un Breviāri uzsāka savu ceļu no Liepājas uz citiem Latvijas dievnamiem. Ikviens var iegādāties Breviāru LELB veikalā IHTIS vai Liepājas diacēzes kancelejā.