Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2959

Mūžībā aizsaukts emeritētais bīskaps Jobsts Šēne

Redaktors
2021.09.23 17:53

Nepilnu 90 gadu vecumā mūžībā aizsaukts Vācijas Neatkarīgās evaņģēliski luteriskās baznīcas (SELK) emeritētais bīskaps Dr.theol. Jobsts Šēne D.D. (Jobst Schöne), dzimis Naumburgā pie Zāles, studējis teoloģiju baznīcas augstskolās un universitātēs Bētelē, Tībingenē, Oberurselē un Minsterē. 1957./58. gadā viņš bija asistents Minsteres ekumeniskajā institūtā, pēc tam līdz 1960. gadam vikārs Berlīnē-Vilmersdorfā. 1959. gadā viņš tika ordinēts par mācītāju.

1961./1962. gadā Šēne tika iecelts par palīgmācītāju Ķelnē, pēc tam viņš aktīvi kalpoja kā mācītājs Sv. Marijas draudzē Berlīnē-Celendorfā un vienlaikus Sv. Gara draudzē Berlīnē-Špandavā. No 1973. līdz 1985. gadam viņš pilda Rietumberlīnes prāvesta pienākumus un no 1985. gada līdz aiziešanai pensijā 1996. gadā viņš bija SELK bīskaps.

1968. gadā Šēne Minsteres universitātē ieguva teoloģijas doktora grādu un 1978. gadā saņēma goda doktora grādu no Luteriskās baznīcas-Misūri sinodes Konkordijas teoloģiskā semināra Fortveinā.

Bīskapa amata laikā viņš paplašināja un kopa kontaktus ekumeniskajā vidē, kā arī sadarbojās ar konfesionālajām luterāņu baznīcām Starptautiskajā luterāņu padomē (ILC).

Īpaši izceļami viņa nopelni liturģijas jomā. Viņa vadībā SELK izdeva dziesmu grāmatu un agendu.

Arī esot pensijā Šēne bieži lasīja lekcijas gan iekšzemē un ārzemēs, līdz pēdējam brīdim bīskaps vadīja dievkalpojumus un sprediķoja. Pagājušajā svētdienā, neskatoties uz veselības stāvokļa pasliktināšanos, viņš sprediķoja savā Cehlendorfas draudzē.

Bīskapam ir sieva Ingrīda, ar kuru laulībā nodzīvots garš mūžs. Laulībā dzimuši trīs bērni, dēls un divas meitas. Dēls ir ērģelnieks, jaunākā meita vada mākslas muzeju Berlīnē.

Arhibīskaps Vanags, diecēzes mācītājiem rakstot par bīskapa aizsaukšanu, sauc viņu par izcilo Dieva vīru un mūsu baznīcas uzticamo draugu. Bīskaps aizvadītajās desmitgadēs bieži ir viesojies Latvijā, pasniedzis baznīcas vēsturi Lutera Akadēmijā, lasījis priekšlasījumus un lekcijas par dažādām tēmām. Tāpat bīskaps Vācijā līdz pēdējam brīdim vāca ziedojumus mūsu baznīcas atbalstam, īpaši sv.Gregora skolai un Kārķu baznīcai.

Kungs, lai nu tavs kalps aiziet mierā!

Informāciju sagatavoja LELB Ārlietu nozare