Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2686

Pelnu diena

Redaktors
2020.02.26 09:12

Atjauno mūs atkal, Dievs, mūsu palīgs, Remdē savas dusmas pret mums! ( Ps 85:5)

Ar šo psalma pantu daudzās mūsu Baznīcas draudzēs iesāksies Evaņģēlija lasījums Pelnu trešdienas vakarā. Pelnu jeb Lielā lūdzamā diena ir iesākums Ciešanu laikam. Šis laiks, kurš ilgst četrdesmit dienas, neskaitot svētdienas, izsenis Baznīcā ir bijis grēku nožēlas un gavēņa laiks. Gavēšana – šis jēdziens ebreju valodā nozīmē – dvēseles zemošanās Dieva priekšā. Dvēsele pazemībā sauc uz Kungu, …remdē savas dusmas pret mani”, jo satriektu un pazemīgu sirdi Dievs mīl.

Mēs labi zinām, ka ar saviem darbiem Dieva priekšā neko nevaram panākt. Tā tas ir, Dievs ir pilnīgs un pašpietiekams, līdz ar to, mēs ar savu ēšanu vai neēšanu, darīšanu vai nedarīšanu nevaram Dievam neko pielikt un neko atņemt. Tad ir jautājums, kāpēc mums vajag gavēt?

Atbilde ir ļoti vienkārša, to vajag mums pašiem. Mums vajag iemācīties pazemību un spēt kaut ko no sevis, savām vajadzībām vai iegribām ziedot. Ziedot vairāk laika Svēto Rakstu lasīšanai un apcerei. Ziedot sevi un atturēties no visa liekā, kas draud ieņemt Dieva vietu. Gavēnī mēs varam sajust fizisku izsalkumu, lai labāk apjaustu mūsu dvēseles izsalkumu pēc Dieva.

Bieži vien mūsu dvēsele ir aizkrauta ar mantām, vēlmēm un vajadzībām. Tā ir aprakta zem ikdienas rūpēm un raizēm, zem kaislībām, lepnuma un iedomības. Katram tās ir savas un katram atšķirīgas. Tikai apstājoties un nometoties Dieva priekšā uz ceļiem, apzinoties sevi kā putekli un pelnus, nožēlodami grēkus, mēs varam mācīties pazemību. Augstprātība un lepnība nokauj, bet pazemība ceļ debesīs un dod dzīvību.

Kristus atdeva sevi visu! Ja mēs esam patiesi Viņa mācekļi, tad sekosim Kunga piemēram un nodosim sevi par tīkamu upuri Dievam. Gavēņa laiks mums to palīdz. Tas ir ceļš pa kuru varam sekot Jēzum, tāpat kā viņa apustuļi. Daudzreiz nesaprazdami, nobijušies un izsalkuši, tomēr sekodami, apliecinādami un drosmīgi sludinādami.

Gavēnis nav vajadzīgs Dievam, tas ir vajadzīgs mums, lai spētu Viņam tuvoties.

Svētīgu, mierpilnu un dziļu pārdomu piepildītu jums šo Ciešanu laiku!

Dievam vien, lai ir viss gods! Āmen.


Jūrmalas iecirkņa prāvests
Arnis Eltermanis