Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2619

Reformācijas dienā

Redaktors
2019.11.04 13:45

Reiz mācītājam vaicāja:
– Ko nozīmē reformācija?
Mācītājs nesteidzīgi apsēdināja jautātāju krēslā un brīdi klusēja. Paņēma balonu, piepūta to, novietoja uz galda un sāka stāstīt.
– Reiz Dievs formēja, tas ir, radīja pasauli. Dievs redzēja visu, ko bija darījis, un, redzi, tas bija ļoti labi! It visā bija Dieva elpa – dzīvība. – Mācītājs uz brīdi apstājās un nepārprotami lika raudzīties uz piepūsto gaisa balonu, kurš atradās galda vidū.
– Dievs formēja pasauli.
– Tik tālu es saprotu. – Sacīja sarunu biedrs. Un mācītājs turpināja.
– Tad pasaulē ienāca grēks, cilvēks atraidīja Radītāju, jo pats gribēja būt dievs. Noliedzis savu Radītāju, cilvēks atstūma dzīvību. – Te pēkšņi mācītājs ar adatu pārdūra skaisto un apaļo balonu! – Bam!!! – Nu uz galda gulēja tikai ļerpatiņa.
– Deformācija! – Iesaucās sarunu biedrs.
– Tieši tā! – Piekrītoši pamāja ar galvu mācītājs. – Deformācija. To, ko Dievs bija formējis, nu ir deformējies. Viss, kas balonam ir, nu guļ uz galda. Tikai pietrūkst gaisa. Tāpat ir ar pasauli. Ap mums, joprojām viss ir tā, kā Dievs to radīja, tikai pietrūkst Viņa elpas. Pietrūkst Dzīvības. Atraidot Dievu, mēs atraidām Dzīvību. – Sarunu biedrs nebilda ne vārda. Klusēja arī mācītājs. Viņi abi raudzījās uz balonu. Tad mācītājs atvēra Svētos Rakstus un nolasīja vienu pantu:
– Dievs tā pasauli mīlēja, ka deva savu vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens, kas Viņam tic, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība.
– Formācija. Deformācija. Formācija. Deformācija.– Klusi skaitīja mācītāja sarunu biedrs. – Formācija. Deformācija. Formācija. Deformācija. – Viņš turpināja. – Es sapratu. Caur Kristu, ar Kristu un Kristū Dievs atkal atgrieza pasauli pie tā, kādu to bija radījis pirms grēkā krišanas. – Sarunu biedrs sajūsmā par atklāsmi iesaucās!
– Reformācija. Reformācija ir atgriešanās pie tā, ko Dievs Formēja un grēks Deformēja. – Sarunu biedrs apklusa. Brīdi pagaidījis mācītājs sacīja:
– Katru dienu mums ir jāatgriežas pie Dieva Tēva, kas mūs radījis un devis dzīvību. Ik dienu ir jāatgriežas pie Dieva Dēla, caur kuru viss ir radīts. Dienu no dienas ir jāatgriežas pie Svētā Gara, Kunga un Dzīvudarītāja. To nozīmē Reformācija. Atgriešanās pie vienas, svētas, katoliskas un apustuliskas Baznīcas. Atgriešanās pie dzīvības.

Valmieras iecirkņa prāvests Romans Kurpnieks-Logins