Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2529

Arhibīskaps Jānis Vanags saņem teoloģijas goda doktora grādu

Redaktors
2019.05.23 23:58

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags atgriezies no ASV, kur devās, lai saņemtu teoloģijas goda doktora grādu, ko viņam piešķīra Konkordijas seminārs Sentluisā, Misūri štatā.

Konkordijas seminārs Sentluisā ir trešais vecākais luterāņu seminārs Amerikas Savienotajās Valstīs, dibināts 1826.gadā un ir viens no lielākajiem semināriem ASV. Seminārs ir LELB partnerbaznīcas – Luterāņu baznīcas-Misūri Sinodes augstākās izglītības mācību iestāde, kurā tā sagatavo savus mācītājus, diakoneses, misionārus, kapelānus un baznīcu vadītājus.

Otra Luterāņu baznīcas-Misūri Sinodes augstskola - Konkordijas seminārs Fortveinā, Indianas štatā teoloģijas goda doktora grādu arhibīskapam Jānim Vanagam piešķīra 1997.gadā.

Īsās vizītes laikā arhibīskaps Jānis Vanags tikās arī ar Luterāņu baznīcas-Misūri Sinodes prezidentu Metjū Harisonu, kurs ir trīspadsmitais LCMS prezidents kopš tās dibināšanas 1847.gadā. LCMS ir otrā lielākā luterāņu Baznīca ASV aptverot ap 2 miljoniem ticīgo un ir iedalīta 35 iecirkņos.

Š.g. marta mēnesī arhibīskaps Jānis Vanags saņēma vēl divus cieņas un uzmanības apliecinājumus.

7.martā Latviešu katoļu studentu un akadēmiķu apvienība ‘Dzintars’ apbalvoja arhibīskapu Jāni Vanagu ar Sv.Meinarda goda zīmi sudrabā par izcilu ieguldījumu Dieva un Tēvijas labā. Zīmi pasniedza LKSAA ‘Dzintars’ prezidents Jānis Valtervitenheims.

Latviešu katoļu studentu un akadēmiķu apvienības ‘Dzintars’ ir dibināta 1947.gadā Vācijā. Pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas 1992. gada 18. augustā, Rīgā tika nodibināta Latvijas vienība. Apvienības devīze:"Deo et Patriae"- Dievam un Tēvijai. Tās biedru aicinājums ir savā ikdienas dzīvē, darbā un ğimenē kalpot Dievam un Tēvijai.

Savukārt 10.martā, arhibīskaps J.Vanags apmeklēja Vācijas neatkarīgās baznīcas (Selbständige Evangelisch-Luthrische Kirche, SELK) Berlīnes-Cēlendorfas Marijas draudzi un dievkalpojuma laikā dāvinājumā saņēma zelta krusta piespraudi, kas tika piestiprināta pie stolas, kā ilggadējas labas un svētīgas LELB un SELK sadarbības zīme. Arhibīskaps bija komandējumā Vācijā, lai piedalītos Apvienotās Ev.Lut. baznīcas Vācijā vadošā bīskapa Dr Gerharda Ulriha emeritūras dievkalpojumā.