Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2513

Sv. Jēkaba ceļš

Redaktors
2019.04.23 14:04

LELB arhibīskaps Jānis Vanags un Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankēvičs apliecinājuši atbalstu Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācijas iniciatīvai izveidot un attīstīt Sv. Jēkaba ceļu Latvijā kā Eiropas Sv. Jēkaba ceļa sastāvdaļu.

Sv. Jēkaba ceļš (Camino deSantiago) ir viens no galvenajiem vēsturiskajiem svētceļojumu ceļiem kristīgajā pasaulē. Tā pirmsākumi meklējami 9. gs., kad, saskaņā ar tradīciju, tika atklāta apustuļa Jēkaba Vecāka (apustuļa Jāņa brāļa) piemirstā kapa vieta Galīsijā, Spānijā. Turp viņu pa jūru bija pārveduši mācekļi pēc tam, kad ķēniņš Hērods Agripa I agrīnās kristiešu baznīcas vajāšanu laikā 44. gadā lika viņu nogalināt ar zobenu Jeruzālemē. Pār apustuļa Jēkaba kapa vietu tika uzcelta Santjago de Kompostelas katedrāle, un jau 11. gadsimtā svētceļojumi aptvēra plašu ceļu tīklu visā Eiropā, sniedzoties desmitiem tūkstošu kilometru garumā. Arī Turaidas muzejrezervātā atrodamas liecības par viduslaiku svētceļojumiem no mūsdienu Latvijas teritorijas uz Santjago de Kompostelu. Mūsdienās interese par Sv. Jēkaba ceļu piedzīvojusi strauju kāpumu sākot no 20. gs. sešdesmito gadu vidus, pēdējos gados sasniedzot ap 280 000 svētceļnieku gadā no dažādām valstīm un kontinentiem. Uz šī ceļa sastopas gan kristieši, gan tie, kas vēl tikai meklē savu garīgo ceļu un piederību. Arī no Latvijas katru gadu dažādus šī ceļa posmus mēro vairāki simti svētceļnieku.

Sv. Jēkaba ceļš ir vecākais Eiropas Padomes Eiropas Kultūras ceļu programmas 1987. gadā apstiprinātais kultūras ceļš Eiropā, kuru atbalstot tika izteikts vēlējums: ‘Lai ticība, kas vēstures gaitā iedvesmojusi svētceļniekus, vienojot viņus kopīgam mērķim, kas pārsniedz nacionālās atšķirības un intereses, iedvesmo mūsdienu cilvēkus, īpaši jauniešus, doties pa šiem ceļiem, veidojot sabiedrību, kas balstīta tolerancē, savstarpējā cieņā, brīvībā un solidaritātē.’ 1993. gadā tas tika iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objektu sarakstā.

Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācija kā lokāla asociācija atbalsta Starptautiskās Sv. Jēkaba ceļu asociācijas mērķus ceļa veidošanai, tai skaitā „ 3) Koordinēt rīcību, lai veidotu Sv. Jēkaba ceļu, kas veicinātu vietējo iedzīvotāju interesi par Eiropas kristīgajām saknēm, reliģiju, kultūru, arhitektūru, tradīcijām. Pastiprināt ar valsts un Baznīcas vēsturi saistīto objektu redzamību un atpazīstamību; 4) Apzināties svētceļojumu tradīcijas nozīmi kristīgo sakņu saglabāšanā Eiropā un ES kā kristīgās vērtībās balstītas savienības nostiprināšanā, lai veicinātu un attīstītu svētceļojumu tradīcijas Eiropā kopumā, tai skaitā katrā valstī.” (skat. Starptautiskās Sv. Jēkaba ceļu asociācijas mērķi)

Sv. Jēkaba asociācija pārņēmusi stafeti no lietuviešu kolēģiem un plāno izveidot aptuveni 300 km garu ceļu Latvijas teritorijā līdz Igaunijas robežai.  Tās mērķos ietilpst sadarbībā ar valsts, pašvaldību un reliģiskajām iestādēm un institūcijām veikt Sv. Jēkaba ceļa iezīmēšanu, marķēšanu un labiekārtošanu, lai tiktu iedzīvināts gan Latvijas garīgais un kultūras mantojums, gan apliecināta Latvijas piederība Eiropas kopīgajai kultūrtelpai, popularizējot  vērtības, kas pārsniedz nacionālās un valsts robežas un veido sabiedrību, kas balstīta savstarpējā cieņā, tolerancē un sadarbībā, un piedāvā telpu garīgai aktivitātei un izaugsmei.

Evaņģēliste Linda Straume