Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2471

Brāļu draudzes rokrakstu dāvinājums

Redaktors
2019.02.10 22:15

7. februārī Latvijas Nacionālā bibliotēka saņēma īpašu dāvinājumu no Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas – astoņdesmit divus Brāļu draudzes rokrakstus, kas tapuši laikā no 19.gs pirmās puses līdz 20.gs. sākumam.

LELB dāvinājums, kā pateicībā uzsvēra LNB Speciālo krājumu departamenta direktore Dagnija Baltiņa, tiek saņemts Latvijas Nacionālās bibliotēkas simtās jubilejas gadā. LNB Letonikas un Baltijas centra vadītāja vietnieks Dr. hist. Mārtiņš Mintaurs un vadošā pētniece Dr. phil. Beata Paškevica norādīja, ka saņemtie rokrakstipapildinās LNB kolekciju “Brāļu draudzes (rok)raksti” un pēc laika ar tiem varēs iepazīties arī LNB digitālajā bibliotēkā https://braludraudze.lndb.lv/.

Dāvinājuma saņemšanas brīdī klātesošie LNB un LELB pārstāvji apliecināja Brāļu draudzes darbības vēsturisko nozīmīgumu latviešu tautas garīgās atmodas un nacionālās pašapziņas veidošanās procesā. Brāļu draudzes rokraksti ir unikāla liecība par hernhūtismakustību un tūkstošiem Vidzemes latviešu zemnieku iesaisti tajā. Tie atklāj mūsu tautas kristīgo ļaužu dedzību18. un 19.gadsimtā – pasludinot un apliecinot Dieva dāvāto pestīšanas vēsti Jēzū Kristū, radot, rakstot, pārrakstot un izplatot šos tekstus. Rokrakstos saglabātiedzīvesstāsti, svētrunas, misijas ceļojumu apraksti un citas liecības joprojām uzrunā, tie aicina uz jaunu latviešu tautas garīgo atmodu, kas, kā uzsvēra bīskaps Pāvils Brūvers un mācītājs Gundars Ceipe, šodien, ieejot Latvijas valsts nākamajā simtgadē, mūsu tautai tik nepieciešama.





Foto - U.Muzikants