Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2463

Piektdien sāksies lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību

Redaktors
2019.01.17 20:45

Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību ietvaros Liepājas diecēzes centrā - Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē lūgšanas notiks katru dienu pl.12:00 laikā no 18.-25.janvārim. Lūgšanās iespējams piedalīties ikvienam interesentam.

Izdevums “Mieram tuvu” informē: 18.–25. janvāris ir dienas, kas īpaši veltītas lūg­šanai par kristiešu vienotību. Šā gada Vienotības nedēļas rīkotāji raksta:

“Katru gadu kristieši pulcējas uz kopēju lūgšanu, lai pieaugtu vienotībā. Mēs to darām pasaulē, kurā ko­rupcija, alkatība un netaisnība rada nevienlīdzību un šķelšanos. Šajā sašķeltajā pasaulē mēs vienojamies lūgšanā, un tā ir liels spēks. Kā individuāli kristieši un kopienas bieži vien esam līdzvainīgi netaisnībā, taču esam aicināti visi kopā šajā pasaulē liecināt par taisnību un būt par Kristus dāvātās dziedējošās žēlas­tības instrumentiem.

2019. gada Lūgšanu nedēļu par kristiešu vienotību sagatavojuši kristieši no Indonēzijas, valsts, kurā 86 % no 265 miljoniem iedzīvotāju ir musulmaņi. Taču 10 % indonēziešu ir dažādām konfesijām piede­rīgi kristieši. Šī valsts, kurā ir liela etniskā, valodu un reliģiju daudzveidība, tika dibināta, par tās pamatu izvirzot piecus principus jeb Pancasila. Viens no tiem skan tā: “Sociālais taisnīgums – visiem indonēziešiem.” Mūsdienās trauslo sabiedrības saskaņu apdraud pieaugošā korupcija, kas izpaužas dažādās formās, grauj taisnīgumu un kavē tiesiskuma īsteno­šanu. Pārāk bieži tie, kuriem būtu jāsekmē taisnīgums un jāaizstāv neaizsargātākie sabiedrības slāņi, rīkojas pretēji. Tā padziļinās plaisa starp bagātajiem un trūcī­gajiem iedzīvotājiem. Sabiedrībā pieaug spriedze, tā radikalizējas.

Šīs kopējās rūpes vieno Indonēzijas kristiešus, kuri par šīgada Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību moto izvēlējušies vārdus no 5. Mozus grāmatas: “Taisnību, taisnību meklē.” (5Moz 16:20) Kristiešiem visiem kopā jāsniedz atbilde uz šo netaisnību un vienlaikus arī jāizmeklē sava sirdsapziņa, pārdomājot, vai paši nav tajā līdzvainīgi.

Tieši tāpat kā netaisnība rada šķelšanos Indonēzijas sabiedrībā, tā arī netaisnība izraisījusi šķelšanos Baznīcā. Mēs to nožēlojam un ticam, ka Kristus mums piedos un mūs dziedinās. Tā nu visi kopā nostājamies zem Kristus krusta un lūdzam, lai Dieva žēlastība izskaustu netaisnību, lūdzam piedošanu par grēkiem, kas ir šīs mūsu sašķeltības pamatā.”

Plašāks materiāls ar lasījumu tekstiem, pārdomām un lūgšanām latviešu valodā pieejams izdevuma “Mieram tuvu” janvāra numurā, kurā arī viens no Liepājas diecēzes mācītājiem – Atis Freipičs ir  mēneša liecinieks.
Kā viens no ekumēniskiem notikumiem ir arī Tezē pasākumi. Kā informē Tezē kopienas priors brālis Aloizs 2019.gada virstemats ir: “Neaizmirsīsim viesmīlību!”, kas ietver 5 priekšlikumus. Brālis Aloizs: “Šie 5 priekšlikumi sakņojas ticībā, tie aicina kristiešus atklāt Dieva viesmīlības avotu, bet tie arī atgādina mums, ka viesmīlības pieredze var iesaistīt un sapulcināt dažādu Baznīcu kristiešus, citu reliģiju ticīgos un neticīgos.”
23.janvārī pl.19:30 Liepājas Sv.Annas baznīcā notiks vakara lūgšana ar dziesmām no Tezē (Tezē dziesmas un lasījumi no Svētajiem Rakstiem, lūgšanas pie krusta). Esiet gaidīti!