Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2425

1.decembrī – Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālei 260, pārvietojamā altāra iesvētīšana

Redaktors
2018.11.26 10:30

"Cik bijājama ir šī vieta, te tiešām ir Dieva nams, un še ir debesu vārti." /1 Moz. 28:17

1.decembrī pl.11:00 Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē ikviens ir aicināts kopīgi svinēt dievnama 260 gadu jubilejas dievkalpojumu. Dievkalpojumu vadīs LELB Liepājas bīskaps H.M.Jensons kopā ar prāvestu A.Jaunskalži un dekānu P.Kalku. Dievkalpojumu muzikāli pavadīs ērģelniece Maija Zaķis,  Liepājas Sv.Trīsvienības evaņģēliski luteriskās draudzes schola un pieaicinātie mūziķi Ievas Tālbergas vadībā, un Ogres luterāņu draudzes koris Alvja Bērziņa vadībā.

Dievkalpojumā tiks iesvētīts pārvietojamais altāris. Tā ir Liepājas bīskapa Hansa Martina Jensona izlolota un, pateicoties draudžu un privātpersonu ziedojumiem, šogad sveicot bīskapu 50 gadu jubilejā, īstenota iecere. Bīskaps Hanss Martins Jensons: “Lai gan Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālei ir 260 gadi, parasti saku, ka tā ir viena no Eiropas jaunākajām luterāņu katedrālēm, jo, tikai pirms 10 gadiem šī baznīca kļuva par katedrāli, un, es nezinu, kur vēl Eiropā pēdējā laikā būtu izveidojusies jauna diecēze ar skaidru diecēzes centru - katedrāli. Aizvadītajā gadu mijā mani uzrunāja doma par to, cik gan svētīgi, ka Latvijā, Liepājas diecēzē ir tik daudz altāru. Sakārtota altāra vieta, kur godāt Dievu un pulcēt cilvēkus svētumā un glītumā ir par svētību mums pašiem un Latvijai. Gan Latvijas simtgadē, gan katedrāles 260. gadadienā vēlējos papildināt Svētās Trīsvienības katedrāles altāra vietu ar pārvietojamu altāri.” Pārvietojamā altāra nepieciešamība izaugusi līdz ar dievnama funkcijas maiņu – baznīca ir kļuvusi par katedrāli un tādējādi par pulcēšanās vietu diecēzes garīdzniekiem un draudzēm. Attiecīgi ir pieaudzis kalpojošo garīdznieku skaits altāra daļā. Pārvietojamā altāra novietojums tuvāk draudzei un kalpojošā garīdznieka seja vērsta pret draudzi, ļauj būt draudzes locekļiem tuvāk un svinēt dievkalpojumus vienotāk. Dievgalda altāra novietojums prezbitērija vidū akcentēs evaņģēlija vēsti “Kristus ir mūsu vidū”.

Altāra konceptuālais redzējums tapis, pateicoties arhitektei Helēnai Dekantei,  izpildījums – SIA “Atjauno” un Armandam Teterim, altāra sega un altāra sētiņas podesta apdare – Harinai Brūklenei.

Senais dievnams ir viena no iespaidīgākajām vēsturiskajām celtnēm Liepājā, tā tornis ir dominante pilsētas ainavā. Katedrāle ir izcils vēlīnā baroka laikmeta arhitektūras paraugs, kam nav līdzinieka Latvijas sakrālajā mantojumā. 1742. gada 19. jūlijā ielikts baznīcas pamatakmens un dievnams nosaukts Svētās Trīsvienības vārdā. Būvdarbi pabeigti un dievnams svinīgi iesvētīts 1758. gada 5. decembrī.

1.decembrī:
- Pēcpusdienā Romas dārzā notiks Liepājas pilsētas domes Reliģisko lietu komisijas organizētais Adventa ieskaņas pasākums. Ik gadu Liepājas sirdi - Rožu laukumu rotā krāšņs Adventa vainags ar četrām svecēm. Pirmās sveces iedegšana liecina par Kristus dzimšanas dienas tuvošanos un svētku gaidīšanas laika sākumu. Kopā ar pilsētas viesiem iedegsim pirmo sveci Adventa vainagā piedaloties koncertā, ieklausoties labajā vēstī un ik katrs izgatavosim sev ziemassvētku rotājumu. Uz radošajām darbnīcām visi laipni aicināti no plkst. 16:00, bet koncerts sāksies plkst. 17:00.
- Pl.18:00 Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē bīskaps H.M.Jensons vadīs Jaunā Baznīcas gada iesākšanas svētbrīdi.