Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2386

VERTIKĀLE IV Jaunpilī un Lestenē

Redaktors
2018.10.11 19:42

VERTIKĀLE IV Jaunpilī un Lestenē

Svētdien, 14. septembrī 11.00 Jaunpils luterāņu baznīcā un 13.00 Lestenes luterāņu baznīcā notiks projekta „Eiropas kultūras mantojuma un dzejas dienas Kurzemē 2018” noslēguma pasākumi VERTIKĀLE IV. Eiropas kultūras mantojuma kontekstā  Liepājā ir izveidojusies dzejnieku, mūziķu un mākslinieku grupa, kas veido kopprojektu sadarbībā ar Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fondu. VERTIKĀLE IV  ir radošu cilvēku kopdarbs – dzejas, mūzikas, mākslas un gaismas performance  “Pasaule. Radīšana”. Dzejas tekstus radījuši dzejnieki Gunita Boka, Inta Kampara, Gundega Rezevska, Gunta Šnipke, Sandra Vensko, Raimonds Knesis, par muzikāli estētisko sadaļu rūpējas  mūziķi –  Ieva Tālberga, vokālā grupa “MIRGO”, ērģelniece Maija Zaķis.

Pasākumu  laikā dievnamos top arī  mākslas darbi, jau otro gadu pēc kārtas pasākumu laikā gleznas rada šī gada  plakāta VERTIKĀLE IV un performances māksliniece Agnese Rudzīte.
Lai piesaistītu sabiedrības uzmanību restaurācijas un atjaunošanas darbu norisei dievnamos, kā arī aktualizētu dzejas, mākslas un mūzikas, kā arī  garīguma nozīmi sakrālajā telpā, radoši cilvēki gada garumā gatavojas konkrētajam pasākumam, pēta Evaņģēliju, Veco derību un veido kopdarbu –  performanci. Šogad VERTIKĀLE notiek vairākos Kurzemes dievnamos, līdz ar to projekts tapis sadarbībā ar uzņēmējiem un pašvaldībām. Šis gads ir izsludināts par Eiropas kultūras mantojuma gadu, VERTIKĀLE IV  pasākumi iekļauti Eiropas kultūras mantojuma gada 2018. kopīgajā pasākumu plānā.

Pasākumi bez maksas var notikt pateicoties piešķirtajam līdzfinansējumam no VKKF Kurzemes reģiona mērķprogrammas, Liepājas un Grobiņas pašvaldībām un dievnamu apsaimniekotājiem, draudzēm.

Iepriekšējos gados dzejas, mākslas, mūzikas performance veidota Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles, Liepājas Svētās  Annas, Liepājas Mārtiņa Lutera luterāņu baznīcu torņos, bet fotomākslinieks Agris Klestrovs četru gadu laikā radījis unikālu fotostāstu, savās fotogrāfijās vēstot par sakrālo mākslu dievnamos, tā akcentējot kultūras mantojuma nozīmi  Latvijas kultūrtelpā.

VERTIKĀLE IV šogad piedāvā arī lielisku izziņas materiālu - no 14.oktobra Jaunpils luterāņu baznīcā būs apskatāma izstāde “Reformācijai 500”. Izstāde “Reformācijai 500” – Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas bīskapa emeritus Pāvila Brūvera veidotais stāstījums “Ceļojums reformācijā”. Izstādes veidotāji: LELB un Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA). Izstādē izmantoti materiāli no LNA, LELB un Liepājas Sv.Trīsvienības evaņģēliski luteriskās draudzes arhīviem. Izstāde iepriekš bijusi apskatāma Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē un Saldus Mārtiņa Lutera baznīcā. Jaunpils luterāņu baznīcā izstāde būs apskatāma līdz šī gada beigām.

VERTIKĀLE IV jau izskanējusi Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē, Svētā Miķeļa Alsungas katoļu baznīcā, ēkas iemūžinātas fotoattēlos  un gleznās.  Radošā grupa  dievnamos Jaunpilī un Lestenē viesosies šosvētdien, interesenti laipni aicināti.



foto Jānis Rudzītis