Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=2217

Elles vārti neuzvarēs!

Redaktors
2017.12.12 11:59

Otrā Adventa svētdienas rītā nodega vēsturiskais Carnikavas dievnams Siguļu kalnā. Liesmas iznīcināja ne tikai pēdējo koka baznīcu Vidzemes piekrastē, bet arī daudzu cilvēku sirsnīgu pūliņu augļus. Baznīcu šajā vietā jau agrāk bija postījis gan Pētera pirmā karaspēks Ziemeļu kara laikā, gan abi pasaules kari, taču katru reizi draudze baznīcu atjaunoja vai uzcēla par jaunu. Padomju laikos Carnikavas baznīcā ierīkoja elektrosadales skapju ražotni. Pēc tam dievnams izskatījās pamests. Taču tas nebija pamests - Ādažu draudze, kura 1992. gadā atguva Carnikavas baznīcu, ar tautas atbalstu daudzus gadus strādāja pie tās atjaunošanas. Darbi jau tuvojās noslēgumam, taču vai nu kāda indivīda ļaunprātība vai arī ļauna nejaušība ēku atkal ir nopostījusi un šoreiz līdz pamatiem. Tas ir sāpīgs zaudējum mums visiem – gan draudzei, gan Latvijas kultūras mantojumam.

Pārbaudījuma brīdī atcerēsimies Kunga Jēzus apsolījumu, ka elles vārti viņa Baznīcu neuzvarēs. Ēka ir gājusi bojā, bet draudze dzīvo. Ne pirmo reizi tās dievnams ir ticis izpostīts Ar Dieva palīgu un labu cilvēku atbalstu tas atkal tiks uzcelts. Būsim līdzās Ādažu draudzei ar atbalstu, lūgšanām un ziedojumiem!

Dievkalpojumi turpinās notikt katra mēneša pirmajā un trešajā svētdienā pulksten 15:00 Carnikavas tautas namā “Ozolaine”. Ziedot Carnikavas baznīcai un tās atjaunošanai iespējams, veicot pārskaitījumu uz Ādažu draudzes bankas kontu ar norādi „Carnikavas baznīcas atjaunošanai”:

Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze
Baltezera baznīca, Ādažu novads, LV 2164
Reģ. Nr. 90000345040
EUR: LV39UNLA0002000701636

Jānis Vanags,
Rīgas un Latvijas arhibīskaps



Ir ļoti žēl, ka šis skaistais dievnams, kas ar lielu mīlestību un rūpību celts un atjaunots un visi celtniecības darbi bija jau tuvu noslēgumam, tagad pilnībā iznīcināts. Sirds sāp, bet Dievs nekad nepamet mūs sāpēs un nelaimēs. Viņam ir padomā mierinājums un stiprinājums arī šajā situācijā. Jēzus saka, ka bez Dieva ziņas ne mats no mūsu galvas nekrīt. Tā nav, ka Dievam būtu pietrūcis spēka pasargāt Carnikavas dievnamu no nopostīšanas. Ja tas ir pieļauts, tad Dievam ir kāds īpašs mērķis, kāds īpašs nodoms. Dievs ar to grib mums kaut ko īpašu sacīt, ko īpašu mācīt, vadīt mūs dziļāk ticības ceļā.

Es ticu, ka Dievam ir padomā kāda īpaša svētība Ādažu draudzei un Carnikavas iedzīvotājiem, un tad, kad tā atklāsies, mēs varēsim priecāties un būt Dievam no sirds pateicīgi par visu, ko Viņš mūsu labā darījis - arī par tām sāpēm un skumjām, ko pārdzīvojam šobrīd, jo tiem, kas Dievu mīl, visas lietas nāk par labu.

 Lai Dievs svētī Ādažu draudzi, mācītāju un visus, kas skumst par smago zaudējumu! Smelsimies stiprinājumu Dieva vārdā no vēstulas romiešiem: “Mēs teicam sevi laimīgus arī savās ciešanās, zinādami, ka ciešanas rada izturību, izturība - pastāvību, pastāvība - cerību, bet cerība nepamet kaunā, jo mūsu sirdīs izlieta Dieva mīlestība ar Svēto Garu, kas mums dots.” (Rom. 5:3-5)

Lai Dievs mūs visus stiprina ticībā un cerībā, ka šajās bēdās mēs netiksim atstāti bez iepriecinājuma!

Pāvils Brūvers,
Liepājas bīskaps emeritus

"Dievnams ir nodedzis, tās ir sliktās ziņas. To vairs nevar mainīt. Šī vieta tagad ir kā melna rēta, kas līdzīgi blakus esošai kapsētai liecina par lietām, kas zudušas, par pūlēm, kas šķiet, ir kļuvušas veltīgas. Bet baznīca nav tikai dēļi. Baznīca ir Kristus, un tās savukārt ir labās ziņas. Dievs ar ticīgo labas gribas cilvēku palīdzību var uzcelt vēl simtiem un tūkstošiem tādu garīgās kultūras vērtību, kas turpinās nest cerības gaismu tautā. Kristus ir augšāmcēlies un arī mēs augšāmcelsimies! Esam pateicīgi par aizlūgšanām un daudzu jo daudzu cilvēku sirsnīgo morālo atbalstu!" notikušo komentē mācītajs Ivars Jēkabsons.