Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=par_notiekoso&fu=read&id=1988

6.augustā ar koncertu Liepajas Sv.Trīsvienības katedrālē viesosies Dienvidvācijas pilsētas Karlsrūes kamerkoris

Redaktors
2016.08.02 19:45

Savu 20 gadu pastāvēšanu Coro Piccolo Karlsruhe atzīmē ar koncerta turneju pa Baltiju, kuras laikā koris nonāks un dziedās vairākās skaistās vietās, un uzstāsies Tallinas un Rīgas Doma baznīcās, kā arī Liepājā. Koncerts Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē notiks sestdienā, 6.augustā pulksten 17.00 pēcpusdienā. Esiet mīļi gaidīti!

Ar šo turneju 30 dziedātāju aptverošais ansamblis atzīmē savu 20 gadu pastāvēšanu, kuras laikā tas ticis ievērots ne tikai Dienvidvācijā, bet pēc dažādiem ielūgumiem veiksmīgi piedalījies arī festivālos Polijā, Spānijā, Zviedrijā un Itālijā.
Īpašu ievērību koris ir ieguvis ar savu vienmērīgo balsu kopumu un lielāko daļu sava laika velta a capellas literatūrai un šajā sakarā bieži ir uzvedis nozīmīgu komponistu pirmatskaņojumus. Savam koncertbraucienam uz Baltijas valstīm kamerkoris ir izvēlējis programmu ar virsrakstu „Baltijas-Vācijas tikšanās” ar darbiem no Pērta, Vaska (atzīmējot viņa 70 gadu jubileju), Miškina, Krēka un Reinbergera. No Maksa Rēgera, kam tiek atzīmēta 100. nāves diena, varēs klausīties brīnišķīgos „Astoņus garīgos dziedājumus”. Programmas noslēgumu veidos Johana Sebastiāna Baha slavenā molete „Dziediet Tam Kungam”. Ansambļa vadītājs Kristāns-Markuss Raisers ir garīgās mūzikas direktors Karlsrūes Evanģēliskajā Pilsētas baznīcā, kas vienlaikus arī ir Dienvidvācijas Bādenes reģiona bīskapa galvenā baznīca.
Koncerta turnejai Baltijas valstīs saņēmts ievērojams atbalsts no Gētes Institūta un Vācijas Arlietu Ministrijas Berlīnē.

CoroPiccolo Karlsruhe 1996. gadā dibinājis Kristiāns-Markuss Raisers un tā sastāvā ir ap 30 izvēlētu dziedātāju. Repertuārs sniedzas no Senās mūzikas līdz pat 21. gadsimtam, no nozīmīgās a capellas litereatūras, pāri lielajām baroka oratorijām līdz pat mūsdienu skaņdarbiem. Pastāvēšanas laikā CoroPiccolo sevi ir pierādījis daudzās uzstāšanas reizēs, gan nozīmīgos dievnamos, gan radiofona ierkastos un vairākās turnejās - tā slava ir gājusi tālu pāri Karlsrūes pilsētas robežām. Koris ir sekojis ielūgumiem uz Somiju, Maļorku, Neapoles līci, uz Poliju, Zviedriju, Franciju un Spāniju. 2002. un 2006. gadā ansambli varēja dzirdēt starptautiskajos Hendeļa festivālos Karlsrūē. CoroPiccolo ir dziedājis pasaules pirmatskaņojumus Pētera Erbena, Fēliksa Traibera, Kjela Habestada, Pētera Šindlera un Kristiāna-Markusa Raisera kora darbiem un ir veltījis laiku arī nepazīstamiem kora darbiem. Neskatoties uz to, programmā vienmēr ir stāvējuši arī lielie Hendeļa, Baha un Monteverdi oratoriji.
2002. gadā koris izdevis kompaktdisku ar Adventa laika un Ziemassvētku diesmām.
2013. gadā CoroPiccolo bija godpilnais uzdevums atklāt Eiropas garīgās mūzikas festivālu Švebisch Gmindenē ar Ulriha Gassera pasaules pirmatskaņojumu.
Lielajā Piektdienā 2015. gadā, koris pieminēdams Kārļa Filipa Emanuēla Baha 300. dzimšanas dienu, pirmo reizi Karlsrūē uzveda šā otrā Baha dēla Mateja pasiju.
2014. gada vasārā CoroPiccolo Karlsruhe devās ļoti veiksmīgā turnejā pa Ziemeļitāliju, kuras laikā ansamblim starp citām baznīcām, bija iespēja uzstāties arī tādās kā Komo un Milānas Doma baznīcās. Papildus tam, 2015. gadā bija izdevība Karlsrūes pilsētas jubilejas ietvaros ierakstīt raidījumu „Karlsrūes pasijas” ar Karlsrūes pilsētas komponista darbiem.

Kristiāns-Markuss Raisers (Christian-Markus Raiser) studējis baznīcas mūziku valsts mūzikas augstskolās Štutgartē un Trosingenā, Dienvidvācijā. Blakus savai ērģēlnieka darbībai Štutgartē Untertirkhaimā, viņš mācīja vēl arī ērģeļa literatūru un improvizāciju Trosingenas un Heidelbergas valsts mūzikas augstskolās.
Evanģēliskā Pilsētas baznīcā Karlsrūē, kas vienlaikus ir arī Bādenas reģiona bīskapa galvenā baznīca, Raisers kopš 1996. gada ir kantors un ērģelnieks, kā arī baznīcas mākslinieciskais vadītājs. Viņa vadībā tiek organizēti dažādi koncerti un koncerta cikli, kā arī starptautiskā „ērģeļu vasara Karksrūē”. Raisers vada Karlsrūes Baha kori un vokālo ansambli CoroPiccolo Karlsruhe. Karlsrūes Pilsētas baznīca zem viņa vadības attīstījās par visa reģiona vadošo garīgās mūzikas centru. 2007 gadā viņu iecēla par baznīcas mūzikas direktoru.
Raisers uzstājies neskaitamos koncertos un daudzos starptautiskos mūzikas festivālos, spēlējis ievērojamās baznīcās un pie slavenām ērģelēm Vācijā un ārpus tās. Tam visam klāt nāk vēl daudzas radiofona un televīzijas pārraides un vesela virkne plašu ierakstu un skaņnešu publikācijas. Arī starptautiskās žūrijās viņš ir regulārs viesis.
Lielu atvērtību Raisers rāda ar visa veida eksperimentāliem projektiem, kā piem. nesen publicētais disks ar dažādiem darbiem par zvanu un ērģeļu spēli.
Savās programmās viņš ietver visu laikmetu mūziku, pie kam mūsdienu mūzika vienmēr aizņem ievērojamu daļu no viņa repertuāra. Tā viņa aizrautīgais darbs veda pie virknes dažāda zināmu, bet ļoti atšķirīgu komponistu (Pēteris Ebens, Ulrihs Gassers, Kjels Habestads, Fēlikss Treibers, Boriss Joffe un Pēteris Šindlers) darbu pirmatskaņojumiem. Blakus tam visam viņš paplašina savu māksliniecisko darbības rāmi ar savām kompozīcijām, kas paredzētas visdažādākiem sastāviem.
Informācijua sagatvoja:

Kristāns-Markuss Raisers
Baznīcas mūzikas direktors

Pasākuma afiša pieejama - šeit