Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=1893

Reformācijas dienas pasākumi Lutera Akadēmijā 30.oktobrī

Redaktors
2015.10.22 16:43

Lutera Akadēmija kopā ar Luterisma Mantojuma fondu aicina ikvienu piedalīties Reformācijas svētku pasākumos piektdien, 30.oktobrī plkst.17:30 Rīgas Reformātu baznīcā (ieeja no Alksnāja ielas 3).

Šajā vakarā:

17:30 dievkalpojums, vada arhibīskaps Jānis Vanags

18:30 Lutera Akadēmijas docētāju tematiski priekšlasījumi

19:15 Luterisma Mantojuma Fonda izdotās grāmatas “Baznīca Bābeles gūstā” atvēršana

20:00 sadraudzība

Par izdevumu “Baznīca Bābeles gūstā”

Pie latviešu lasītāja ir nonācis Mārtiņa Lutera darbs “Baznīca Bābeles gūstā”, par kura aktualitāti varēs pārliecināties ikviens kristietis – tas  ir veltīts skaidrai, evaņģēliskai izpratnei par sakramentiem Kristīgajā baznīcā.
Luterisma mantojuma fonda izdevums ir vairāku teoloģisku rakstu apkopojums, kas atklāj Reformācijas laika spraigās cīņas par Evaņģēlija patiesību un dod nebijušu iespēju sajust un “izgaršot” Reformācijas laika ārkārtīgi spraigo gaisotni.

1520. gadā sarakstītajā traktātā Baznīca Bābeles gūstā Luters noformulē mācību par sakramentiem. Ir tikai trīs sakramenti, ko iedibinājis Kristus: Kristība, Svētais Vakarēdiens un grēksūdze.

Izdevumā ietverts arī Anglijas karaļa Henrija VIII 1521. gadā sarakstītais traktāts pret šo Lutera darbu, un tas ir adresēts Svētās Romas impērijas ķeizaram Kārlim V. Tā ievadā Henrijs VIII aicina ķeizaru iznīcināt “ar uguni, zobenu un varu” gan Luteru, gan viņa ķecerīgās grāmatas un piedāvā neierobežotu palīdzību šajā “svētajā” darbā. Traktāta teoloģiskajā daļā autors cenšas atspēkot Lutera argumentus un pierādīt viņa ķecerīgumu. Pateicīgais Romas pāvests par šo grāmatu Henrijam VIII piešķīra Baznīcas Aizstāvja (Defensor Ecclesiae) titulu un apsolīja grēku atlaides visiem, kas lasīs šo grāmatu. 

1522. gadā Luters divos īsos traktātos argumentēti noraida Henrija VIII kritiku. Tie arī ir ievietoti šajā izdevumā. Tajos Luters atklājas kā spožs teologs un virtuozs polemists, kas nesatricināmi aizstāv kristīgo mācību.

Papildus informācija: Luterisma Mantojuma fonds, Juris Uļģis, t. 20089602

                                    Lutera Akadēmija, Helēna Andersone, t. 29128655