Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=par_notiekoso&fu=read&id=1891

Labdarības koncerts Jaunpils baznīcā

Redaktors
2015.10.08 19:33

25. oktobrī pulksten 12.00

 

Jaunpils banīcas ērģeles

Iespējams, ka daži jaunpilnieki vēl atceras laikus, kad Jaunpils baznīcā skanēja ērģeles. Nu jau pāgājis vairāk kā pusgadsimts, kopš ērģeļu stabules klusē un dievkalpojumos skan sintezētas skaņas.

Tomēr vēlme baznīcā atkal klausīties īstu ērģeļu skanējumā nav zudusi un nu jau drīz šis sapnis būs īstenojies.

Mazliet par Jaunpils ērģeļu vēsturi.

„ Par ērģelēm ziņas ir visai skopas. 1712. un 1734. gados pieminētas ērģeles, bet to izgatavotājs nav zināms. No 1808. līdz 1813. gadam Jaunpils baznīcas ērģelnieks ir  Johans Teodors Tidemanis (Johann Theodor Tiedemann) no Tukuma. Viņš ir cēlies no ērģeļbūvētāju dzimtas un pārstāv trešo paaudzi. Viņa būvētās ērģeles Latvijā ir saglabājušās Ventspils Nikolaja Baznīcā (II/Ped, 17 reģ. 1835), Zaļenieku baznīcas ērģeļu prospekts un koka stabules (1837) un dažviet citur  atsevišķi ērģeļu elementi. Fotogrāfijā redzamajiem prospekta elementiem – stabuļu izkārtojumam, kokgriezumiem ir liela līdzība ar Tidemaņa būvēto ērģeļu prospektiem, tādēļ pastāv liela varbūtība, ka 19. gs. sākumā J.T.Tidemanis ir būvējis ērģeles Jaunpilī. Tālākās ziņas ar ērģelēm no A.Kalēja apkopotiem materiāliem:     1890.g. par 3000 rbļ. būvē jaunas ērģeles Mārtiņš Krēsliņš, kurš ir pirmais profesionālo ērģeļbūvētāja izglītību ieguvušais latviešu izcelsmes ērģeļbūvētājs. Šis laiks ir viņa augstākais uzplaukuma laiks – viens pēc otra tiek būvēti viņa lielākie instrumenti: Jaunpilī 1890. gadā un Bauskā 1891. gadā. Bauskas ērģeles ir pilnībā saglabājušās, bet stāsts par Jaunpils instrumentu ir ar skumjām beigām: pēc II pasaules kara ērģeles tiek pilnībā izdemolētas, bet šķiet, ka vēl deviņdesmito gadu sākumā, kad baznīcā atkal sāk saimniekot draudze, vējlādes un konstrukcijas vēl bija savās vietās. Uzsākot sakārtot dievnamu, ērģeļu konstrukcijas visai nesaprātīgā kārtā ir iznīcinātas, vējlādēm nodauzītas ventiļkastes ar ventiļiem un tās ir izmantotas kā būvmateriāls saimniecības kambara izbūvēšanai balkonā; no ērģeļu apbūves ir palikusi aizmugurējā siena, daži sānu balsti un prospekts. Spēles galda vietā ticis iebūvēts sintezators ar pastiprinātāju, prospektā iebūvēti skaļruņi, visai pamatīgi sabojājot prospekta apakšējo daļu,” raksta ērģeļbūvnieks Jānis Kalniņš pēc pārpalikušo detaļu izpētes.

Doma par ērģeļu atjaunošanu pirmajam esot radusies Jaunpils kora diriģentam Jānim Āboliņam, „... viņš jau domāja par to, ka ērģeles vajadzētu atjaunot, bet viņam tā doma bija tāda, ka iegādāties vajadzētu elektriskās ērģeles,” stāsta Gunārs Veska.

2006. gadā Rīgas Biķeru draudze uzdāvināja Jaunpils draudzei divsimt gadu vecas ērģeles. Šīs ērģeles kādreiz bijušas Rīgas vecajā sv. Ģertrūdes baznīcā, tad Rīgas sv. Pāvila baznīcā, vēlāk Straupes baznīcā. Uz tām kādreiz daudz spēlējis Emīls Dārziņš. Deviņdesmitajos gados šīs ērģeles no Straupes draudzes nopirkusi Biķeru draudze, bet tā arī ērģeles palikušas neuzstādītas, jo izrādījušās Biķeru baznīcai par lielu. Diemžēl šīs ērģeles bija pārāk mazas tik lielai baznīcai kā Jaunpils baznīca, tās tika atdotas Ugāles ērģeļbūves darbnīcai. Ērģeļbūvnieks Jānis Kalniņš pēc draudzes lūguma veica izpostīto ērģeļu izpēti un ieteica agrākajā ērģeļu prospektā iebūvēt jaunu instrumentu.

2013. gadā Zviedrijas Solnas draudze ar Jāņa Kalniņa starpniecību uzdāvina Jaunpils draudzei Loftets baznīcas ērģeles, kuras tiem vairs nav vajadzīgas. Pateicoties draudzes pūliņiem un Jaunpils novada domes atbalstam, ērģeles izdodas demontēt un atvest no Zviedrijas uz Jaunpili.

Lai rosinātu līdzekļu vākšanu, Gunārs Veska uzdāvināja Jaunpils draudzei svečturi – globusu un Roberta Juzupa darinātu ziedojumu vākšanas lādīti, katrs, kurš ienāca baznīcā, varēja iededzināt svečturī svecīti un ziedot ērģeļu atjaunošanai. Daļa saziedotās naudas tika izlietota, lai atvestu Solnas draudzes ērģeles, pārējā tiks ieguldīta dāvināto ērģeļu atjaunošanā un Jaunpils ērģeļu prospekta restaurācijā.

Augusta Jaunpils novada domes sēdē deputāti atbalstīja Jaunpils draudzes lūgumu finansiāli palīdzēt atjaunot baznīcas ērģeles. Liels paldies domes vadītājai Ligitai Ginterei un deputātiem par 3000 EUR piešķīrumu un arī par apsolījumu abalstīt finansiāli šo darbu, kamēr darbs pie ērģelēm tiks pabeigts. Draudzes mācītājs Jānis Saulīte uzsvēra, ka šīs skanošās ērģeles būs visas Jaunpils lepnums un ieguvums, tās skanēs ne tikai dievkalpojumos, bet arī dažādos Jaunpils novada muzikālo dzīvi ar ērģeļkoncertiem. Tika izteikta apņemšanās draudzes vārdā vākt ziedojumus šim nolūkam.

6.septembrī, kad draudze svinēja baznīcas altāra iesvētīšanu, māsu draudzes Vibi (Zviedrija) mācītājs atveda sveicienus no Vibi draudzes un 700 EUR lielu ziedojumu ērģeļu atjaunošanai. Tiek plānots arī koncerts, kurā tiks vākti ziedojumi ērģelēm.

Septembrī Jānis Kalniņš ar palīgiem uzsāka darbus Jaunpils baznīcā, tuvojas brīdis, kad varēsim pulcēties uz pirmo ērģeļkoncertu Jaunpils baznīcā.

Liels paldies visiem,kuri jau atbalstījuši ar ziedojumu, darbu vai finansēm Jaunpils baznīcas ērģeļu atjaunošanu, lai Dievs svētī katru priecīgu devēju!

Būsim pateicīgi par ziedojumu ērģeļu atjaunošanai – ziedojiet, lūdzu, Jaunpils ev. lut. draudzes kontā, ar norādi – mērķa ziedojums ērģeļu atjaunošanai.

Rekvizīti: Jaunpils evaņģēliski luteriskā draudze
Reģ. Nr. 90001083634
‍Bankas norēķinu konts: LV83HABA0552039444509