Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=par_notiekoso&fu=read&id=1821

17. kinoforums "Un Vārds tapa filma"

Redaktors
2015.04.07 10:51

Ceturtdien, 9. aprīlī plkst. 18:00 Laimīgās mākslas muzejā, galerijas Rīga 7. stāvā, atklās 17. kinoforumu “Un Vārds tapa filma”.

Tā programmā filmas ar vēstījumu, kas uzdod būtiskus jautājumus par cilvēka vietu dzīvē, izvēli un aicinājumu. Forums sniegs ieskatu kino klasikā, lielāko festivālu Ekumēniskās žūrijas apbalvotajās un arī jaunākajās latviešu filmās.

Atklāšanas filmā Tūkstoš reižu „Ar labu nakti!” (režisors Ēriks Poppe) Žiljetes Binošas atveidotās kara fotogrāfes Afganistānas karā dzimušās šaubas – vai kara šausmu atspoguļotāji neviļus nekļūst arī par līdzdalībniekiem -  kopš filmas tapšanas laika 2013.gadā diemžēl aktualizējušās. Ja Ingmāra Bergmana Septītā zīmoga varoņi Krusta karu un mēra izpostītajā Zviedrijā, apšaubot Dieva eksistenci, meklē dzīves jēgu alegoriskā mistērijas formā, tad  Latgales iedzīvotāji Viestura Kairiša filmā Pelikāns tuksnesī  mēģina saglabāt savu ticību un rast spēku mūsdienu vērtību jūklī. Vienā seansā ar šo filmu būs Jāņa Ozoliņa-Ozola Mūžīgais kalendārs, kas vēsta par spēcīgām ģimenēm, kas saglabā senos amatus un tradīcijas, līdz ar to – savu latgalisko identitāti. Šo sestdienas, 11. aprīļa, Latgales pēcpusdienu plkst. 14.00 kuplinās Rogovkas folkloras ansamblis.

Vācu režisora Dītriha Brigemaņa filma Krusta ceļš par meiteni, kurai grūti savienot priestera un mātes fundamentālās prasības ar mūsdienu skolnieces dzīvi,  sasaucas ar  aizvadītā gada labāko ārzemju un Eiropas režisora Pāvela Pavļikovska  filmu Ida. Pirms mūķenes solījuma došanas klosterī uzaugušajai Annai jāveic ceļojums pagātnē, kas nes gan atklājumus, gan pārbaudījumus un palīdz atrast savu identitāti.

Pārējās divas latviešu filmas skar jūtīgus jautājumus: Ivo Brieža Nacionālais pieskāriens – divu paralēlo pasauļu pastāvēšanu Latvijā un to izpausmes Jāņu svinēšanas laikā, Normunda Puca debija aktierkino Segvārds „Vientulis” – mazzināmus notikumus 1945. gadā, kad priesteris Antons Juhņēvics glāba cilvēkus no mobilizācijas abās armijas.

Krievu kino forumā pārstāvēs Alekseja Zvaginceva Leviatāns – spēcīga līdzība, kurā aiz brutālas  realitātes Krievijas ziemeļos, kas šķiet atrodas ārpus Laba un Ļauna, tomēr var nojaust ceļu uz garīgo vertikāli, pat ja viss tiek samalts. Citā aspektā cilvēku, kas upurē sevi, redzam Jurija Bikova filmā Muļķis, kuras varonis „metas uz ambrazūras” pagalam sadzīviskā sakarā – daudzstāvu kopmītnes nejēdzības lāpot – tāda daba - kā Dostojevska Miškinam. Savukārt īru režisora Džona Mihaela Makdonega Golgāta skauri izvirza jautājumu par grēksūdzes noslēpuma, dzīvības un piedošanas cenu – ko mēs darītu, ja uzzinātu, ka mūs gatavojas noslepkavot. Dāņa Sorensa Krega Jākobsena filma Lūša stundā ir niansēts pētījums par jauna noziedznieka „cēloņiem un sekām”, kurā liela loma ir cietuma kapelānei.

Pēc filmu seansiem paredzētas diskusijas ar mācītājiem, zinātniekiem, kapelāni un žurnālistiem.

Kinoforums organizēts sadarbībā ar Luterāņu stundu un Laimīgās mākslas muzeju, to atbalsta Kultūrkapitāla fonds.

Pasākuma buklets PDF formātā pieejams -  šeit

‍Ieeja par ziedojumiem.

‍Info: www.stunda.lv