Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://www.lelb.lv/lv/?ct=par_notiekoso&fu=read&id=1807

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeļu restaurācijas darbi turpinās

Redaktors
2015.03.03 13:21

Šobrīd tiek veikti ērģeļu restaurācijas darbi Hauptwerk mehānikas daļā pateicoties Liepājas Rotari Kluba un Kultūrkapitāla Fonda atbalstam

Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds informē, ka turpinās darbi pie katedrāles ērģeļu restaurācijas un pakāpeniskas atjaunošanas. Šobrīd tiek veikti mehānikas sakārtošanas darbi Hauptwerk daļā. Ērģelēm ir demontētas Hauptwerk velles, kas šobrīd tiek restaurētas darbnīcā Rīgā. Darbus veic IK „Melbārža mūzikas instrumentu darbnīcas” speciālisti ērģeļu restauratora Alvja Melbārža vadībā. Kamēr tiek veikti mehānikas sakārtošanas darbi instruments ir daļēji spēlējams, dievkalpojumu nodrošināšanai tas ir pietiekami, taču koncerti marta mēnesī netiek plānoti. Šo darbu posmu plānots pabeigt līdz marta beigām un Lieldienu dievkalpojumus varētu sagaidīt ar ērģeļu pilnu skanējumu.

Darbu sākumā tika veikta skalu un veļļu montāža, marķēšana un aizvešana uz darbnīcu. Darbnīcā tiek veikta ādas iepresēšana veļļu pleciņos, metāla leņķos, veļļu asīšu nostiprināšana vai nomaiņa. Arī defektu novēršana skaliem, oksidējušos stiepļu nomaiņa skalu galos, vītnīšu nomaiņa vertikālajos skalos, tūkojuma atjaunošana asīšu caurumos, „ķemmju” remonts, izdrupumu protezēšana. Kam sekos veļļu atvešana atpakaļ uz katedrāli, montāža un ērģeļu mehānikas regulēšana.

Darbi tiek īstenoti pateicoties Liepājas Rotari kluba un Vācijas Rotari klubu ziedojumam 2014.gadā piecu tūkstošu eiro apmērā. Kā arī Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda piesaistītajam finansējuma 2000 eiro apmērā no Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursa.

Paralēli veicamajiem restaurācijas darbiem, kurus organizē atjaunošanas fonds, instrumentam ir nepieciešami regulāri apkopes darbi, kurus pēdējo divu gadu laikā izdodas veiksmīgi nodrošināt pateicoties Liepājas Kultūras pārvaldes finansējumam ērģeļu uzturēšanai draudzei. Ceram uz Kultūras pārvaldes atbalstu ērģeļu kopšanai arī šogad, jo Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģelēm ir ļoti liela slodze. Ņemot vērā, ka tas ir vēsturisks instruments, tad nodrošināt regulāru koncertdarbību visas vasaras sezonas garumā, septembrī ērģeļmūzikas festivāla koncerti, pilsētai nozīmīgu dievkalpojumu un ērģeļu prezentācijas prasa regulārus ieguldījumus instrumenta uzturēšanai.

Kā iepriekš esam jau ziņojuši, tad ērģeļu pilna restaurācija iespējama tikai pēc katedrāles interjera restaurācijas, nodrošinot pilnīgu aizsardzību pret būvniecības putekļiem un iespējamiem apmetuma birumiem. Ērģeļu pilna restaurācija prasīs ieguldījumus ne mazāk kā viena miljona eiro apmērā.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles atjaunošanas prioritāri veicamie darbi šobrīd ir katedrāles un torņa fasādes sakārtošana, logu, durvju un slēģu restaurācija, smilšakmeņu dekoru, skulptūru restaurācija un zibens aizsardzības sistēmas uzstādīšana.

Atjaunošanas un restaurācijas darbi pie Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles un ērģeļu uzturēšanas ir iespējami, pateicoties ziedotāju atsaucībai!

Ikvienam no mums ir iespēja līdzdarboties, ziedojot:


Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds
Juridiskā adrese: Lielā iela 9, Liepāja, LV-3401
Reģ. Nr. 40008108234
Swedbanka, kods HABALV22
Ziedojumu konts: LV91HABA0551015229804

Plašāka informācija par veicamajiem darbiem un ziedošanas iespējām: http://trisvienibasfonds.lelb.lv






Informāciju sagatavoja,
Kristīne Liepa, Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas
atjaunošanas fonda vadītāja
e-pasts: trisvienibasfonds@inbox.lv