Ziņu arhīvs
< Augusts 2008 >
p o t c p s s
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2024. gada 19. aprīlis
Vārda dienas: Vēsma, Fanija

Poterings: Ikvienam ir jāmācās respektēt dažādību

Latvijā reliģisko kopienu starpā pastāv laba sadarbība, tā otrdien, 19. augustā, sarunā ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Hansu-Gertu Poteringu atzina klātesošie Latvijas reliģisko kopienu pārstāvji.

Sarunā piedalījās LELB arhibīskaps Jānis Vanags, Romas katoļu baznīcas Latvijā arhibīskaps kardināls Jānis Pujats, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, Rīgas ebreju reliģiskās draudzes valdes priekšsēdētājs Dāvids Kagans un Latvijas pareizticīgo baznīcas virspriesteris Nikolajs Tihomirovs.

Viņi īsumā ieskicēja reliģisko situāciju Latvijā, galveno uzmanību vēršot uz veiksmīgo sadarbību baznīcu starpā, aktuālākajiem jautājumiem valsts un Baznīcas attiecību veidošanā, kā arī sabiedrības izpratni par valsts un Baznīcas šķirtību.

Vairāki no viņiem uzsvēra, ka Baznīcas un valsts sadarbība norit labi, tikai pastāv bažas par atsevišķu ētiska un morāla rakstura jautājumu risināšanu, kad Baznīcas etoss nonāk pretrunā ar valsts likumdošanu un izpratni par cilvēktiesībām.

Arhibīskaps Jānis Vanags norādīja, ka vēl arvien nav skaidri definēts Satversmē minētais jēdziens „valsts un Baznīcas šķirtība”, tāpēc daudzi to interpretē kā reliģijas izstumšanu no sabiedrības un sabiedriskajām norisēm.

Poteringa kungam klātesošie adresēja jautājumu par Eiropas Savienības likumu ietekmi uz Baznīcas brīvību un to, kādu viņš saskata Eiropas nākotni. Poterings uzsvēra, ka būtiska nozīme Eiropas likumdošanā un nacionālo valstu pašnoteikšanā ir subsidiaritātes principam. Pēc Poteringa domām Eiropa ir dialoga telpa, kurā ikvienam ir jāmācās respektēt dažādību. „Demokrātija nenozīmē akceptēt, bet respektēt dažādus uzskatus,” sacīja Poterings. Tāpat arī „vienmēr būs strīdi par to, kur sākas cilvēka personiskā telpa un kur sabiedriskā telpa.” Viņaprāt ir svarīgi, lai valsts dotu iespēju cilvēkam savu dzīves īstenību veidot pašiem.

Poterings pauda cerību, ka tiks rasts risinājums Lisabonas līguma ratifikācijas procesā, jo šajā līgumā ir iekļauts pants par to, ka Savienība respektē un neskar baznīcu un reliģisko organizāciju statusu, kas noteikts dalībvalstu tiesību aktos. Viņš kā ilggadējais Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu grupas) vadītājs savulaik esot aktīvi iestājies par atsauces uz Dievu iekļaušanu Eiropas Savienības konstitucionālajā līgumā.

Jautāts par Eiropas nākotni, Poterings norādīja, ka tā balstās galvenokārt un tikai uz cilvēku cieņu „Eiropas Savienība noteikti nav paradīze zemes virsū. Totalitārās sistēmas, kas solīja paradīzi zemes virsū, cieta neveiksmi,” noslēgumā sacīja Poterings. Tāpēc Eiropas nākotni viņš saskata cilvēku cieņas un vienlīdzīguma principa ievērošanā, vienalga, vai tie būtu musulmaņi, jūdi vai kristieši.

Jau rakstīts, ka G.H.Poteringa un Latvijas reliģisko kopienu pārstāvju tikšanās notika Poteringa vizītes Latvijā ietvaros. Tikšanās mērķis ir uzzināt vairāk par reliģisko situāciju Latvijā. Turklāt 2008.gads ir Eiropas starpkultūru dialoga gads, un reliģija ir viens no būtiskākajiem sabiedrību un kultūru veidojošiem elementiem.

H.G. Poterings Latvijā uzturēsies no 19. līdz 21. augustam. Viņš tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām, piedalīsies diskusijās ar nevalstisko organizāciju un valsts institūciju pārstāvjiem, augstskolu mācībspēkiem un jaunatnes organizāciju pārstāvjiem, kā arī apmeklēs dažādus kultūrvēsturiskus pieminekļus.  

Attēlā: Latvijas reliģisko kopienu pārstāvji sarunā ar H.G.Poteringu (Foto - Mārtiņš Rudzītis)

Santa Cileviča, LELB Sabiedrisko attiecību komisijas referente


 

Ziņa publicēta 2008.08.19 22:25.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »