Ziņu arhīvs
< Augusts 2008 >
p o t c p s s
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Jauns izdevums par Protestantisko kultūras mantojumu Zemgalē

Nupat tipogrāfijā ir iznācis Jelgavas Sv. Annas draudzes un Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja kopīgi sarūpētais rakstu krājums, ko varētu droši nosaukt par nelielu grāmatu 80 lapaspušu apmērā. Rakstu krājums ir iespiests uz kvalitatīva krītpapīra ar krāsainām un melnbaltām ilustrācijām, kā arī attēliem par konferences norises gaitu.

Pilns grāmatas nosaukums ir „Raksti IV. Zinātniskās konferences “Protestantiskajam kultūras mantojumam Zemgalē 440” referāti”. Liepājas diacēzes bīskaps Pāvils Brūvers laipni atsaucās aicinājumam un uzrakstīja tam ievadvārdus.

Jāatgādina, ka zinātniskā konference par kristīgo kultūras mantojumu, reliģijas un teoloģijas vēsturi notika pagājušā gada oktobrī Jelgavā. Konferences laikā klausītājus ar referātiem iepazīstināja godājami lektori un vieslektori no Latvijas un Lietuvas. Iepriekšminētās  tēmas un vēsturiskie notikumi galvenokārt tika skatīti kādreizējās Kurzemes un Zemgales hercogistes teritorijas ietvaros.

Gan pati konference, gan jaunais izdevums bija iespējams vienota projekta ietvaros, kuru atbalstīja Jelgavas Sv.Annas draudzes padome, Zemgales attīstības aģentūra, piesaistot Valsts Kultūrkapitālfonda (VKKF) līdzekļus un LELB Virsvalde. Piešķirtais finansējums bija liels ieguldījums konferences sagatavošanai, norisei un referātu tēžu sagatavošanai. 

“Es kā projekta iniciators un vēsturnieks, Draudzes padomes loceklis un atbildīgais par izdevumu, konferenci vērtēju kā veiksmīgu un referātus kā ļoti interesantus. Projekta ietvaros arī pats varēju veikt padziļinātus pētījumus par mūsu draudzes un baznīcas vēsturi, iepazīties ar vērtīgiem arhīva dokumentiem un noskaidrot jaunus vēstures faktus,“ uzskata Aldis Barševskis.

Notikuma nozīmīgums pamudināja Jelgavas Sv. Annas draudzes padomi nobalsot par papildus naudas līdzekļu piešķiršanu, lai varētu vienā iespieddarbā izdot visus iesniegtos referātus. Tā tapa minētais rakstu krājums, kas nu dosies pie saviem lasītājiem, stāstot arī par Sv.Annas draudzes un dievnama (nu jau – katedrāles) vēsturi. Nākotnē noteikti pienāks arī laiks izdot atsevišķu grāmatu par  dievnama un draudzes nu jau 445 gadus ilgo vēsturi.

Iepazīstināšana ar rakstu krājumu notika pavisam nesen - Annas dienā, kad kopā ar draudzi sadraudzībā vasaras dārzā tika atzīmēta arī Svētdienas skolas vasaras studijas “Prieks ar Jēzu” noslēgumu. Tā kā nometnē bērniem piepulcējās arī jaunieši no māsu draudzes Nakā, Zviedrijā, tad ziņas par šo notikumu aizgāja arī ārpus mūsu valsts.

Draudzes atbalsts bija neatsverams un projekta realizācijai ļoti nozīmīgs. Mācītājs Tālis Rēdmanis teica: “Šodien, kad svinam savas draudzes svētkus, gribu katru aicināt sev atbildēt uz jautājumu: kas ir Baznīca un draudze? Un tad, kad paši savu atbildi esam noformulējuši, likt to līdzās ar apustuļa Pāvila vēstulē efeziešiem izteikto: “Visu Dievs ir nolicis zem Kristus kājām, bet Viņu pašu pāri visam iecēlis par galvu draudzei,  kas ir Viņa miesa, pilnība, kas visu visur piepilda. (Efez.1:22-23)”.

Rakstu krājumu varēs iegādāties Jelgavas Sv.Annas draudzes kancelejā, kā arī Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā.       

Aldis Barševskis, Anda Baraškina

Ziņa publicēta 2008.08.11 14:12.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »