Ziņu arhīvs
< Augusts 2008 >
p o t c p s s
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2024. gada 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Alpīnisti glābj torni

Vīri ķiverēs, iekārušies virvēs, šajās dienās redzami Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles tornī. Viņi rosīsies te vēl visu augustu, kamēr būs īstenots torņa konservācijas projekts, kuram līdzekļi piešķirti no Kultūras pieminekļu glābšanas programmas.

"Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda" vadītāja Anta Zālīte pastāstīja, ka darbi norisinās, liekot lietā to naudu, ko kultūras pieminekļu glābšanai šogad devis Valsts Kultūrkapitāla fonds. "Tagad sākam apgūt piešķirtos 7 tūkstošus latu, kas bija paredzēti katedrāles torņa konservācijai," skaidro A. Zālīte. Viņa atgādina, ka atlūzas no torņa apdraudēja garāmgājējus un tāpēc bija steigšus jārīkojas, lai bīstamo situāciju novērstu.

Torņa glābšana uzticēta SIA "IDP", kas nodarbojas ar industriālo alpīnismu. Vispirms speciālisti veiks situācijas fotofiksāžu, kas nepieciešama, lai saglabātu pēc iespējas precīzākas ziņas par torņa fasādes elementiem, ko kādreiz vajadzēs atjaunot. "Tad noņems lielās atlūzas, kas draudēja nogāzties, un trīslīmeņu izvirzītās dzegas nostiprinās ar aizsargsietu, lai novērstu bīstamas situācijas turpmāk. Tāpat atjaunosim nopostīto skārda segumu uz dzegām, kādēļ lietusūdens iekļuva katedrālē un turpināja postīt torni," par turpmākajiem darbiem, ko paredzēts veikt, paskaidro A. Zālīte. Viņa priecājas, ka laika apstākļi ir labvēlīgi un lietus remontdarbus nekavē, bet norādīja, ka vēl vismaz pāris nedēļu strādnieki pa torni rosīsies.

Daudzi liepājnieki interesējušies, kad katedrāles pulkstenis, kas pēdējā mēneša laikā bieži melo, atkal rādīs pareizu laiku. A. Zālīte teica, ka pats pulksteņa mehānisms darbojas, tomēr tam ir vairāki tehniski bojājumi un atjaunot vajadzētu atsevišķas metāla daļas, kā arī sakārtot ciparnīcas, kuras laika zobs ievērojami samaitājis. "Diemžēl no šīs ieceres mums pagaidām jāatsakās, jo bijām iesnieguši projektu vienas ciparnīcas atjaunošanai Kultūrkapitāla fondā un saņēmām atteikumu. Bet nav pieteicies neviens cits, kas būtu gatavs ziedot naudu pulksteņa remontam," saka A. Zālīte. Viņa norāda, ka vienas ciparnīcas atjaunošana izmaksā ap 3500 latu.

Atgādināsim, ka "Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fondu" izveidoja 2006. gada nogalē un tas aktīvi darbojas, lai piesaistītu līdzekļus dievnama sakārtošanai. "Būs jāpieliek daudz spēka un pūļu, lai Svētās Trīsvienības katedrāli sakārtotu. Ikvienam iesaistoties un kopīgi darot, mums tas būs pa spēkam," apņēmīgi saka fonda pārstāvji.

Anda Pūce, "Kurzemes Vārds"


Raksts publicēts laikrakstā "Kurzemes Vārds" 2008. gada 29. jūlijā

http://www.kurzemes-vards.lv/

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles tornis. 


Ziņa publicēta 2008.08.04 15:33.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »