Ziņu arhīvs
< Jūlijs 2008 >
p o t c p s s
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
2024. gada 19. aprīlis
Vārda dienas: Vēsma, Fanija

Aicina piedalīties tautas skatu filmēšanā

Scenārists un režisors Māris Druva aicina restaurēt Andreja Eglīša un Lūcijas Garūtas kantātes "Dievs, Tava zeme deg!" pirmatskaņojumu un piedalīties tautas skatu filmēšanā filmai "Vai Andrejs Eglītis? ("Dievs, Tava zeme deg!")" pēc Māra Druvas tāda paša nosaukuma grāmatas. Tautas skatu filmēšana notiks 2008. gada 24. augustā plkst. 16.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā un pie baznīcas.

Top dokumentālā filma par Andreju Eglīti           

Tā būs dokumentālā video filma ar spēlfilmas elementiem par Andreju Eglīti un kantātes "Dievs, Tava zeme deg!" pirmatskaņojumiem 1944. gadā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā pēc Māra Druvas grāmatas "Vai Andrejs Eglītis?" (izdevniecība "SOLVITA", 2008.) motīviem.

Filmai par Andreju Eglīti ir nopietna iestrāde, kas ir veidojusies pēc Māra Druvas videointervijas ar dzejnieku 2003. gada 18. jūnijā. Ir apzināti arī citi līdz šim nezināmi filmmateriāli. Filmā paredzēts izmantot kantātes pirmatskaņojuma ierakstu no 1944. gada 15. marta un oriģināldziesmas ar Andreja Eglīša vārdiem.

52 minūšu garo videofilmu par Andreju Eglīti un kantāti "Dievs, Tava zeme deg!" plānots pabeigt līdz 2009. gada 15. martam.

Aicinājums piedalīties tautas skatu filmēšanā

Svētdien, 2008. gada 24. augustā, plkst. 16.00 (pulcēšanās plkst. 15.00 Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā!!!) notiks pirmā un vienīgā tautas skatu filmēšana Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā un pie baznīcas un 18.00 Rīgas ostā – kantātes atskaņojums 1944. gada augustā un aizbraukšana no dzimtenes.

Lai to izdarītu, ir nepieciešams tautas skats ar apmēram 1500 cilvēkiem, sākot no zīdainīša līdz sirmgalvim, nākušiem no visas pasaules.

Tāpēc ģērbsimies kā 1944. gada augustā, ņemsim kādu tā laika somu vai pauniņu, nāksim kopā un klausīsimies 1944. gada kantātes ierakstu. Ar mums (aktieru atveidojumā) būs Lūcija Garūta, Andrejs Eglītis, Mariss Vētra, Ādolfs Kaktiņš, Teodors Reiters un viņa koris, un vēl citi tā laika personāži. Šis tautas skats filmā būs centrālais un vadošais. Iemūžināsim tautas sāpju mirkli. Domās par savas tautas nākotni.

Pieteikties var, zvanot pa tālruni 28849204 (Māris Druva) vai rakstot uz e–pastu: ekantate@inbox.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu, dzimšanas gadu un vietu, no kuras nākat, kā arī īpaši atzīmējot, ja esat 1944. gada kantātes atsakņojumu aculiecinieks. Visi vārdi pateicībā par atbalstu tiks publicēti DVD filmas pielikumā – grāmatā.

Tuvāka informācija pa tālr. 28849204 (Māris Druva).


Īss filmas scenārija apraksts

Zirgu pajūgi pa Baznīcas ielu dodas uz Veco Sv. Ģertrūdes baznīcu. Rati pārkrauti ar aizbraucēju kastēm, maisiem, paunām, mantām. Ap katriem ratiem pulcējas aizbraucēju ģimenes, mazos bērnus sēdina ratos. Pajūgi sastājas ap baznīcu. Katrā pajūgā, katros ratos tiek atstāts kāds bērns sēžam uz mantu kaudzes, pieaugušie dodas baznīcā klausīties Tautas lūgšanu "Dievs, Tava zeme deg".

Uz kantātes noklausīšanos sāk pulcēties tauta. Nāk bērni, nāk pieaugušie, nāk sirmgalvji. Ir divas tautas daļas – tie, kuri aizbrauc un tie, kuri paliek.

Nāk diriģents Teodors Reiters, nāk Teodora Reitera koris. Nāk kantātes "Dievs, Tava zeme deg" radītāja un ērģelniece Lūcija Garūta ar mazo māsasmeitiņu Lailu pie rokas. Nāk kantātes autors Andrejs Eglītis. Nāk solisti Mariss Vētra un Ādolfs Kaktiņš. Nāk tauta – no sētnieces vienkāršuma līdz inteliģences smalkumam. Baznīcas lielajās durvīs viņi visi tiekas un iet baznīcā. Visi. Uz lūgšanu, šķiršanos un sāpēm. Sāpēm pateicībā.

Kad tauta ir sapulcējusies baznīcā, sāk skanēt kantātes "Dievs, Tava zeme deg" 1944.  gada 15. marta ieraksts. Tauta klausās kantāti. Emocionāli un aktieriski jācenšas piekļūt 1944. gada noskaņai, bet mūsdienu sejas, protams, stāstīs par Latviju šodien. 90–tajā Dzimšanas dienā. Palikt vai aizbraukt?

Pēc kantātes izskanēšanas tiek filmēta tautas iznākšana no baznīcas. Šķiršanās. Daudziem uz mūžu. Bet līdz ostai visi dodas kopā. Iet cilvēki, iet zirgi aiz sevis vilkdami aizbraucēju ratus. Smagus ratus.

Ceļš no baznīcas līdz ostai.

Plkst. 18.00 ostā tiek citēta izrāde "Vai Andrejs Eglītis?", kura rādīta Valmierā, Kuldīgā, Rīgas baznīcās un kur Valmieras drāmas teātra aktieris Aigars Vilims aizbraucēja lomā aicina visus sapulcējušos vēl brīdi palikt šajā krastā, teikt dzimtajam krastam pēdējos vārdus, nodziedāt pēdējās dziesmas un atvadoties pieskarties Tēvu zemei. Tiek runāta Andreja Eglīša dzeja, dziedātas dziesmas. Visi reizē pieskaras Dzimtajai zemei. Tie ir šīs epizodes pēdējie filmētie kadri, jo kāpšana kuģī nenotiks. Vien osta un sāpju dziesmas. Atvadoties.

Atbalstu filmas tapšanai pauduši:

Kora "Ave Sol" diriģents Uldis Kokars, diriģents Imants Kokars, režisors un rakstnieks, kantātes pirmatskaņojuma aculiecinieks Kārlis Pamše, projekta "Vai Andrejs Eglītis?" autors Māris Druva, Latvijas Brīvo arodbiedrību priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, māksliniece Džemma Skulme, arhibīskaps Jānis Vanags, kardināls Jānis Pujats, bīskaps Pēteris Sproģis.


Māris Druva, projekta autors, scenārists, režisors

 


Ziņa publicēta 2008.07.22 13:52.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »